Intervistë me Minas Bakalchev për Bienalen e Arkitekturës në Venecia: Artefakte për një punë bashkëpunuese

Pjesë e ekipit të autorit të projektit së bashku me Ljupka Deleva në Venecia

Pavijoni i Maqedonisë në Bienalen e 18-të të Arkitekturës në Venecia do të ngrihet nga 20 maji deri më 26 nëntor dhe përmes rrëfimeve për Shkollën Verore të Arkitekturës në manastirin e Shën Joakim Osogovskit do të zbulohen historitë e autorëve të projektit. tek vizitorët.

Autorët e projektit "Laboratori nga e kaluara për të ardhmen: Tregime për Shkollën Verore të Arkitekturës në Manastirin e Shën Joakim Osogovskit, 1992-2017", i cili është përfaqësues kombëtar i Bienales së 18-të të Arkitekturës në Venecia, janë profesorë. nga Fakulteti i Arkitekturës, Minas Bakalçev, Mitko Haxhi Pulja, Sasha Tasic, Aleksandar Radevski dhe Dimitar Papasterevski. Kuratorë të projektit janë Aleksandar Petanovski, Marija Petrova, Gordan Petrov, Darko Draganovski dhe Dimitar Krstevski.

Profesor Minas Bakalçev, si një nga autorët e projektit, sa ju lehtësoi tema e kuratorit Lokko në zgjedhjen e projektit?

- Sipas Lesley Lokko, kuratore e Bienales së Arkitekturës 2023, tema "Laboratori për të Ardhmen" mund të shihet si një kohë dhe hapësirë ​​në të cilën marrin spekulimet rreth rëndësisë së disiplinës për këtë botë - dhe për botën që do të vijë. vend. Shkolla verore në manastirin e St. Joakim Osogovski në Fakultetin e Arkitekturës në Universitetin “Sht. Cyril and Methodius” ishte vendi ynë për të rimenduar të ardhmen si një përpjekje bashkëpunuese e të gjithë pjesëmarrësve. Ai veproi sipas tendencave gjeopolitike të kohës së tij në vitet e trazuara 1990. Në një kohë ndarjeje – ai u bashkua, duke lidhur njerëz të ndryshëm nga prejardhje të ndryshme në një vepër të përbashkët.

Shkolla Verore e Arkitekturës që në fillim kishte jo vetëm karakter arkitektonik, pedagogjik dhe estetik, por imponoi edhe një qëndrim social, kulturor dhe etik ndaj botës. Në fillim të viteve të 90-ta të shekullit të kaluar ajo filloi me pak njerëz, profesorët e Fakultetit të Arkitekturës, Zhivko Popovski dhe Aleksandar Nikoljski, por me kalimin e kohës u mbështet nga një sërë personalitetesh të rëndësishme, si Boris Çipan. Vladimir Georgievski, Ranko Radovic, Dimitrije Golubovski, Anton Schwejhofer, Petar Gabrielcic; Gotse Aji Mitrevski, Dominika Boškovska, Martin Guleski, Zorica Blazevska, Stefan Sandžakovski, Georgi Konstantinovski, Maria Lozanovska, Metodije Zlatanov, Tycho Stojkov, Blagoja Chushkov, Hrvoje Njiric, Vlatko Korobar, David Bigilasstiviç, Studion, David Billasnkeural (R. Lorin Nicolae, Alexander Brodsky, Elia Zengelis, Han Tumertekin, Sammy Rintala, Peter Wilson, Michel Rydijk, Juliet Beckering, Ales Vodopivec...

Në të njëjtën mënyrë, ky projekt u realizua nga një ekip i madh, studentë, arkitektë të rinj, arkitektë të lartë, asistentë, mësimdhënës nga Fakulteti i Arkitekturës në UKIM në Shkup. Ky projekt mund të shihet si një punë e hapur. Të gjithë, së pari, i dhanë një shtrirje transgjenerative, së dyti, thurën përvoja të ndryshme nga rinia deri në moshën madhore, me njohuri dhe aftësi të ndryshme, nga komunikimi deri te bërja, punimet me dorë nga objektet e ambientit deri tek vetë ambienti. Kështu u krijua një shkollë e vërtetë në kuptimin origjinal, një shoqatë/shoqatë nxënësish dhe mësuesish, si një strukturë rizomatike nga e cila të gjithë mësuam shumë.

Sa herë keni marrë pjesë personalisht në shkollat ​​verore?

– Unë kam qenë pjesërisht i pranishëm në shkollën e parë verore, por pjesëmarrja ime formale filloi me shkollën e dytë verore në 1993. Udhëheqës i shkollës verore ishte profesori Zhivko Popovski. Tema që ai vendosi ishte "Shtëpia", e para e një trilogjie me tema të njëpasnjëshme, "Shtëpia" (1993), "Rruga" (1994), "Lagja" (1995). Struktura fillestare e Shkollës Verore ishte një temë e caktuar nga drejtuesi i shkollës dhe një sërë nëntemash nga mentorët. Kam punuar me një grup studentësh temën "Shtëpia/Kulla", dy interpretime të modeleve të shtëpive janë ekspozuar edhe në ekspozitën në Venecia.

Shkolla e dytë e Martin Gulevskit, “Rruga” (1994), ishte unike edhe për atë se nuk mbahej në Konakun e Vjetër, përndryshe vend i vazhdueshëm për shkollat, por në Hanin e Ipeshkvisë, të cilin na e dhuroi peshkopi Kiril, sepse. në atë kohë Lozha e Vjetër u punësua nga punëtorë që punonin në sistemin e transmetimit të gazit natyror të Deve Bair. Kam marrë pjesë si mentor, së bashku me Goce Aji Mitrevskin, Domnika Boshkovën dhe, natyrisht, Martin Guleskin, në temën "Dromomen" të frymëzuar nga shkrimet e Walter Benjamin dhe Paul Virilio.

Pasuan shkolla të tjera dhe në vitin 2005, së bashku me Mitko Haxhi Pulja, ishim drejtues me temën “Shtëpia në periudhë tranzicioni”. Vazhdimisht në një sërë shkollash verore kemi pasur një rol ndryshe dhe në dy të fundit si dekan i Fakultetit të Arkitekturës kam qenë në prapavijë dhe kam mbështetur realizimin e tyre.

Shkolla e fundit verore që u mbajt në manastirin e St. Në vitin 2017, Joakim Osogovski, me tutorin e ftuar Ales Vodopivecs me temën "Ndjenja e shtëpisë", ishte në pllajën e sipërme, nën tendën e ndërtuar dhe realizuar nga Dimitar Papasterevski, së bashku me Darko Draganovskin dhe Pavel Veljanovskin. I vjetër Guest Inn ishte tashmë i mbyllur për "rinovim". Kjo ishte edhe arsyeja që Shkolla Verore e Arkitekturës gjeti një vend tjetër në fshatin piktoresk të Lazaropoles. Ai vazhdoi historinë e tij atje, por ato tashmë janë histori të tjera...

Në foto nga e majta në të djathtë: Gordan Petrov, Dimitar Krsteski, Dimitar Papasterevski, Sasha Tasic, Maria Efremova, Dita Starova Qerimi, Minas Bakalçev, Aleksandar Petanovski, Maria Petrova, Darko Draganovski

Si u krijua ekipi për këtë prezantim tonën në Venecia?

- Prezenca e Dita Starova Qerimit nga Galeria Kombëtare që në fillim i dha projektit një sfond të caktuar, në këtë mënyrë Iva Petrunova mundi ta vijojë projektin dhe të bëhet mikpritëse e tij me shoqatën e të rinjve "Qyteti i bukur". Kështu, në atë përbërje, ekspozuesit nga Fakulteti i Arkitekturës, një komisioner nga Galeria Kombëtare dhe shoqata pritëse “Qyteti i Bukur” krijuan një kompozim gjithëpërfshirës. Mendoj se e ardhmja për të cilën flet Leslie është pikërisht kapërcimi i peshave autoritative dhe lejimi i pjesëmarrësve të ndryshëm të angazhohen dhe të kontribuojnë në të gjitha çështjet më të rëndësishme.

Sa kohë u punua projekti?

– U fokusuam te kujtimet, te kujtimet, jo te faktografia, por te një sërë gjurmësh personale, regjistrimesh, tablosh... Ai përbëhet nga tre faza: së pari, krijimi i një arkivi të imagjinuar kujtimesh, tregimesh, fotografish dhe regjistrimesh; së dyti, katalogimi dhe grumbullimi i tyre; dhe së treti, ekspozimi në një tavolinë të përbashkët si artefakte për një punë bashkëpunuese. Faza e parë përfshinte një ftesë për një sërë pjesëmarrësish, vendas dhe të huaj, me një kërkesë: bashkëngjitje (1) koment tekstual, histori (rreth 500 fjalë) dhe (2) një përzgjedhje prej tre imazhesh, fotografish dhe/ose vizatimesh të lidhura te Shkolla. Pasoi katalogimi dhe prezantimi i materialit të mbledhur, duke krijuar bazën materiale të ndërtimit të ekspozitës.

Bëhet fjalë për një projekt ambivalent i cili nga njëra anë nënkupton një strukturë, kronologji të caktuar, nga ana tjetër një rrjedhë labirintike të përmbushjes së tij, objektet me imazhe dhe breshëri vertikale të interpretimit të modeleve të përzgjedhura dhe/ose krijimit. të një ishulli nga disa nga modelet që u realizuan gjatë Shkollës. Kjo do të thotë trashje, rrallim ose mbivendosje e materialit të shfaqur. Pra, ky projekt filloi nga poshtë lart, dhe gjithëpërfshirja e tij, bashkë-krijimtaria nuk janë vetëm fjalë, edhe pse në të vërtetë ishte kështu, duke ndarë historitë e shumë njerëzve.

Kjo ekspozitë donte t'i referohej një vendi dhe një kohe shumë domethënëse për të gjithë ne në formimin e një eksperimenti unik pedagogjik, në sfondin e ngjarjeve të trazuara gjeopolitike; vepër, e cila duket se është konceptuar tashmë me veprën e protomjeshtrit Andrea Damjanov me kishën kushtuar St. Joakim Osogovski.

Pavioni në “Scuola dei Lanieri” – fokusuam në kujtime, në kujtime, jo në faktografi, por në një sërë gjurmësh, shkrimesh, fotografish personale.

Si korrespondojnë materialet e ndryshme të ambientit me njëri-tjetrin: druri, modeli 3D, printimi fotografik?

– Ekspozita përbëhet nga një tavolinë, e ngjashme me tavolinat e zakonshme në konakun ku kemi punuar, biseduar dhe ekspozuar, dhe dy dollapë me nga 12 kamare secili. Këto elemente janë prej druri të zonës së Krivopalanecisë. Në tavolinë janë vendosur kuba druri në tre dimensione me foto të pjesëmarrësve, portrete individuale, portrete grupore, banorë të zonës, ndërtesat e manastirit, peizazhi. Në çdo kub shënohet viti dhe numri serial i kontributeve të atij viti. Kështu imazhet në kube bëjnë grupe kronologjike. Disa nga kubet kanë riinterpretuar modele nga projektet e shkollës.

Në tavolinë janë vendosur modelet e pavioneve të realizuara në shkolla të caktuara: Dy ndërhyrjet e Hrvoje Njiric (2006), në lagjen e romëve në Kriva Pallankë dhe në kalatën e Kriva Rekës; Ndërhyrjet e Aleksandër Brodskit (2011), muri i perëndimit të diellit dhe "amfiteatri" për lindjen e diellit, në rrethinat e manastirit; Kapela e Natyrës së Sami Rintalës (2014); tenda e platformës së sipërme nga Dimitar Papasterevski (2017), vendi i shkollës së fundit verore në manastir. Në tryezë janë edhe tre modele të tri shtëpive kushtuar manastirit nga Martin Guleski: një shtëpi për qirinj; shtëpinë e motrës Zlata; shtëpi për punë. Në kamare gjenden një përzgjedhje modelesh dhe fragmentesh të ndërtesave nga manastiri: kisha e St. Nëna e Zotit, kisha e St. Joakim Osogovski, Hani i vjetër, Konaku me fasadë të lartë, Konaku i zotit, Furra buke, Shtëpia e shkrimit, Hambari i orizit, Kapela. Në kamare janë edhe vizatimet dhe skicat e Domnika Boshkovës dhe Goce Aji Mitrevskit. E gjithë kompozicioni formon një topografi, si një grumbullim psikogjeografik i vendeve, ngjarjeve dhe personave të ndryshëm.

Materialet janë të ndryshme, dru, kompensatë, printim 3D. Në disa raste ato ndërveprojnë, baza prej druri është gdhendur për modelin në printimin 3D, i cili bëhet një lloj shtrese në dru. Na pëlqeu ai tranzicion dhe dialogu i ndërsjellë i materialeve. Arkitektura e përmban këtë jo si ekskluzivitet, por si bashkëpunim në raport me një vepër të përbashkët. Shikoni vijën e vazhdueshme të kornizave në të cilat janë vendosur tekstet e pjesëmarrësve, mungon një fletë. Njëra kornizë ka mbetur bosh si një dritare përmes së cilës shihet sfondi, fotografia e shenjtorit në mur. Ndërveprimi, korrelacioni, dialogu është gjithmonë i mundur, thjesht duhet t'i lëmë gjërat të shkojnë dhe dialogu i vërtetë do të shfaqet.

"Scuola dei Laneri" (Scuola dei Laneri) është një hapësirë ​​e jashtëzakonshme, një dhomë e bukur që prek rrymat intensive të Venecias. Dhe pikërisht ai kontrapunk, një rrymë jashtëzakonisht e shpeshtë dhe një qetësi e brendshme e dhomës i jep një karakter të veçantë ekspozitës, tha Bakalçev.

Pavijoni maqedonas në Bienalen e 18-të të Arkitekturës ndodhet në zonën e "Scuola dei Laneri" (Scuola dei Laneri) në Venecia.

Praktika Kuratoriale: Thjeshtësia e Arkitekturës së Vërtetë

Për ekspozitën, Aleksandar Petanovski, një nga kuratorët, thekson se “ajo është jo trendy dhe e thjeshtuar deri në parimet bazë arkitekturore. Organizimi formal i mjedisit është një model i kthimit në thjeshtësinë e arkitekturës së vërtetë."

– Arritëm në Venecia si një kolektiv prej mbi pesëdhjetë personash me një qëllim të vetëm dhe të përbashkët, kulmi i punës sonë disamujore në Shkup për prezantimin e pavijonit maqedonas në Bienalen e Arkitekturës së Venecias 2023, ndoshta ceremonia më e rëndësishme e bashkimit të mendimtarëve dhe mendimtarëve. praktikuesit e arkitekturës në botë që nga viti 1895. Bienalja e Arkitekturës ofron një mundësi të jashtëzakonshme për të parë veten në raport me të tjerët, për të vendosur paralele me trendet botërore, një mundësi e shkëlqyer për të krahasuar drejtpërdrejt veten me kolegët e tjerë, një lloj pasqyre e asaj që kemi arritur dhe kemi krijuar në të vërtetë. Dhe në të vërtetë, ne nuk dështuam, por përkundrazi, krahas prirjes së përgjithshme për të prodhuar një shoqëri masive sipërfaqësore, njështresore dhe kulturë masive, arritëm të transmetojmë gjurmë që do të ruajnë dhe transmetojnë përvojat tona personale të arkitekturës si koleksion i përbashkët krijues i njohurive kolektive për të ardhmen.

Ambjentet në Venecia janë gjithmonë komplekse sepse kalojnë nëpër një mjedis tjetër, tokë, ujë, tokë. Pa mbështetjen dhe angazhimin e miqve tanë, dhe atyre që e morën materialin dhe e mblodhën, është e pamundur të ngrihet ekspozita. Artisti Ilker ishte këtu me ekipin e tij, si dhe profesori Dimitar Papasterevski me Darko Draganovskin dhe Goran Trajanovskin, të cilët e përpiluan strukturën e ekspozitës në mënyrë të menduar. Nga një dhomë e zbrazët krijuan një vend nga shtëpia e miqve të manastirit të St. Joakim Osogovski. Ne punuam dhe u socializuam së bashku si një trup i vetëm fluid nëpër rrugët, kanalet dhe sheshet e Venecias. Ashtu si vetë arkitektura, ekspozita mbetet e hapur, në një proces të vazhdueshëm krijimi. Ndjemë se po krijohej diçka e veçantë dhe se kjo përvojë do të na ndryshonte përgjithmonë, shton kuratori Petanovski.

Autori i tekstit: Ljupka Deleva, artiste pamore, enkas për “Culture Press” nga Venecia

(Intervista është botuar në "Kulturen Pechat" numër 180, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 27-28.5.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës