Intervistë me Krste S. Dzidrov - Xhepi: Unë isha një stilist i thirrjeve gjatë gjithë jetës sime të punës

Arkitekti Krste S. Në jetën e tij, Dzidrov ishte i angazhuar në shumë profesione, por ai ishte më i qëndrueshëm dhe më i lidhur me teatrin, duke krijuar më shumë se 160 grupe për shfaqje teatrale, për të cilat ai mori një çmim për arritjet e jetës.

Kemi dy raste aktuale për një bisedë me stilistin e teatrit dhe filmit Krste S. Dzidrov - Xhepi, dhe ata po marrin Çmimin për Arritje të Jetës në MTF -në e 55 -të "Vojdan Chernodrinski", e cila u zhvillua nga 1 deri më 8 tetor në Prilep, dhe përgatitjen e skenografisë për shfaqjen e re "Kopshti i Qershive" i drejtuar nga Vladimir Milcin në Teatrin Turk në Shkup.

Takimet me Xhepin janë gjithmonë të gjalla dhe dinamike, dhe kështu ishte në këtë rast.

Çdo çmim do të thotë, por çfarë do të thotë çmimi për arritje gjatë jetës, veçanërisht i marrë në Festivalin e vetëm të Teatrit Maqedonas në Prilep?

- honorshtë një nder i madh të marr Çmimin për Arritje të Jetës, i cili këtë vit më është dhënë nga Kuvendi i Festivalit të Teatrit Maqedonas "Vojdan Chernodrinski", që është një mirënjohje e 40 viteve të skenografisë sime profesionale. Më pëlqen veçanërisht, sepse ky është një çmim nga esnafi, nga njerëzit - kolegë që merren me teatrin dhe e njohin opusin tim skenografik, i cili numëron afërsisht 160 shfaqje të realizuara në të gjitha teatrot profesionale dhe grupet joformale në Maqedoni dhe jashtë saj. Unë kam qenë aktiv në teatër që nga viti 1970, kur fillova si aktor në teatrin avangard "Teatri në Shën Nikita Goltarot", dhe vazhdova në "Punëtorinë e Teatrit FF" dhe Qendrën e Teatrit të Fëmijëve (CTC, Kinema) Napredok ") në Shkup.

Gjatë gjithë jetës sime të punës kam qenë skenograf në thirrje. Nga rruga, unë isha vazhdimisht i punësuar në SHA "Alumina", ku kisha një karrierë të suksesshme si arkitekt-projektues. Puna ime në skenografi është pasojë e besimit të regjisorit Vladimir Milcin, i cili më dha mundësinë për angazhimin tim të parë në një teatër profesional në 1983, në dramën shqiptare në Teatrin e atëhershëm të Kombësive në Shkup për shfaqjen "Pako "nga Edward Bond. Me atë shfaqje në Festivalin në Prilep fitova çmimin e parë për skenografi (kam punuar në skenografi së bashku me Simon Uzunovski). Kjo u pasua nga pesë çmime të tjera të para në këtë festival. Kjo është arsyeja pse unë shpreh mirënjohjen time për çmimin e fundit dhe vëmendjen e madhe ndaj punës sime!

Skenografi Krste S. Dzidrov së bashku me aktorët Emil Ruben dhe Boris Corevski morën çmimin për arritjen e jetës në MTF -në e 55 -të "Vojdan Chernodrinski" në Prilep

Bërja e skenografisë për një shfaqje është një aktivitet i tillë që fillon nga një skicë, dhe me ndihmën e shumë profesioneve të tjera teknike arrin një shfaqje përfundimtare. Çfarë lloj karakteri njerëzor nevojitet për t'u angazhuar me sukses në këtë aktivitet?

- Para së gjithash për atë që merret me skenografi është dashuria për teatrin. Skenografi duhet të jetë krijues dhe i tiji me një gamë të gjerë njohurish dhe informacioni nga arti, veçanërisht nga teatri, piktura, moda ... Pavarësisht arsimit formal, ai duhet të jetë i arsimuar mirë për të njohur teatrin, historinë e tij, teknologjinë e krijimit të shfaqjes , aftësi të ndryshme në realizimin e elementeve skenografike në punëtori dhe për të pasur njohuri teknike. Ideja dhe kreativiteti janë më të rëndësishmet për suksesin!

Para së gjithash për atë që merret me skenografi është dashuria për teatrin

Cila është gjëja më e rëndësishme që duhet të dini para se t'i qaseni një projekti të ri teatror me detyrën e përgatitjes së një skenografie për të dhe sa nga këto njohuri janë arkitektonike dhe sa teatrale?

- Të vizitosh çdo teatër është një përvojë e re. Çdo vepër skenografie për një shfaqje të re është një fillim i ri, njohja me regjisorin, nevojat e tekstit, pushtimi i skenës, njohja me zakonet e bashkëpunëtorëve të teatrit në teatrin ku kryhet puna etj. Hapësira që bëj për secilën shfaqje ka specifikën e vet për shkak të kërkesave të tekstit dhe konceptit të regjisorit. Për realizimin e skenografisë është e nevojshme të merret informacion i mjaftueshëm për punën dhe më pas kërkohet një përmirësim në drejtim të leximit dhe shikimit të gjërave që frymëzojnë në mënyrë që të merrni produktin më të mirë të mundshëm. Teatri është, natyrisht, më i rëndësishmi, dhe arkitektura është vetëm, në një farë mënyre, një realizim fizik i idesë.

Ju keni punuar në 160 shfaqje në 33 teatro me 44 regjisorë në një duzinë vendesh dhe keni fituar çmime të shumta. Cila nga të gjitha këto është më e forta në kujtesën tuaj?

- Numri i skenografive të realizuara në teatro të ndryshëm dhe me regjisorë të ndryshëm nuk ju lejon komoditetin e vetëkënaqësisë dhe punës sipas një shablloni. Gjithmonë mbaj mend shfaqjet e bëra mirë dhe të përfunduara me sukses që publiku i do dhe që qëndrojnë në repertor për një kohë të gjatë. Veçanërisht do të veçoj dy shfaqjet e suksesshme të Teatrit Dramatik në Shkup - "I kujt je" dhe "Sin ose Spritzer", të dy me regji të Dimitar Stankoski, të cilat u përsëritën mbi 100 herë para një salle të mbushur me njerëz. Ende mbaj mend shumë shfaqje në festivale dhe paraqitje të ndryshme mysafirësh. Unë jam veçanërisht i impresionuar nga shfaqjet e MTF "Vojdan Chernodrinski" në Prilep, Teatri Sterion në Novi Sad, MESS në Sarajevë, Festivali në Dubrovnik, Kroaci, Bienale në Bon, Gjermani, Festivali Ibsen në qytetin e tij të Skien Feu në Norwich, Norvegji Bator, Mongoli, festivali në Kajro, Egjipt dhe të tjerë.

Numri i skenografive të realizuara në teatro të ndryshëm dhe me regjisorë të ndryshëm nuk ju lejon komoditetin e vetëkënaqësisë dhe punës sipas një modeli.

A keni marrë ndonjëherë udhëzime nga teatri ose regjisori për të mbajtur peizazhin brenda buxhetit, ose për të qenë më praktik në mënyrë që shfaqja të mund të udhëtojë më lehtë në skena të tjera?

- Po, kohët e fundit këto udhëzime për, me kusht, kursim dhe kushtim vëmendje buxhetit të shfaqjes janë bërë më të shpeshta. Në raste të jashtëzakonshme, duhet kushtuar vëmendje fondeve të shpenzuara, sepse janë para të miratuara nga Ministria e Kulturës dhe shpesh janë më pak se sa kërkohet nga fatura e sasive dhe llogaritja e materialeve dhe performanca për skenografinë, e cila përveç skicave dhe projekt paraqes si pjesë buxhetin për shfaqjen. Ndonjëherë ndodh që teatri "kursen" pjesën e fondeve të marra për realizimin e shfaqjeve duke krijuar një fond rezervë në mënyrë që të mund të realizojë diçka tjetër, për shembull, pajisje për një shfaqje tjetër që nuk është pjesë e buxhetit të MK, ose prokurimin e disa gjërave.për të cilat nuk ka fonde! Sidoqoftë, unë gjithmonë përpiqem të bëj çmos që të mos zvogëloj cilësinë e asaj që kam parashikuar për realizimin e skenografisë.

Personalisht, jam magjepsur nga disa kujtime të fëmijërisë për shfaqjen "Pata e Gjelbër", dhe ju më parë ishit pjesë e "Teatrit në Shën Nikita Goltarot". Çfarë do të thotë të bësh teatër në atë kohë?

- Të bësh teatër në atë kohë do të thotë të kesh një qëndrim të ndryshëm nga të tjerët, të jesh rebel, avangardist dhe "in". Ishte koha e Beatles dhe Rolling Stones, lëvizja hipi, trazirat e studentëve në Paris, revolucioni seksual, një gjendje tjetër e ideve të reja dhe shfaqja e njerëzve të rinj. Thendrra e shumë shikuesve të teatrit është të kenë teatrin e tyre dhe të jenë të lirë nga konvencionalitetet që ndonjëherë duhet të respektohen në teatrot profesionistë. Produkti i kësaj ishte formimi i "Teatrit në Shën Nikita Goltarot" në 1970, i cili kishte moton e Lope de Vega "Teatri për mua është nëse keni dy aktorë, katër dërrasa dhe një pasion". Të ndikuar nga grupet teatrore avangarde botërore, "Brad and Papet", "La Mama", pastaj regjisorët e rinj dhe premtues Vladimir Milcin, Slobodan Unkovski, organizatori Martin Pancevski dhe disa njerëz të tjerë me mendje të tjera, shkruan "Projekt për një teatër "dhe filloi puna. Shkupi mori një teatër kulti avangardë që përhap famën e tij në të gjithë ish-Jugosllavinë.

Si pasojë e "Dallëndyshave" dhjetë vjet më vonë në Laboratorin Estetik të FF disa nga "dallëndyshet" e mëparshëm fillojnë të prodhojnë estetikë të re me markën tregtare të shfaqjes "Punishtja e Teatrit FF" "Pata e Gjelbër", e cila ishte një gëzim për të rriturit për shkak të satirës dhe humorit të angazhuar në të dhe gjithashtu gëzim për të rinjtë dhe fëmijët, sepse në formën e tij ishte diçka që i ngjan një teatri të drejtë, gjithmonë i lëvizshëm dhe me mundësinë për të luajtur në çdo hapësirë, brenda dhe jashtë.

E realizova ëndrrën time më të madhe duke ndërtuar / rinovuar ish -kinemanë "Napredok" në Pazarin e Vjetër të Shkupit, kur Qendra joformale e Teatrit të Fëmijëve e shfrytëzoi atë. Pas marrjes së donacioneve nga OJQ -të për një projekt që bëra, filloi rinovimi i tij dhe në atë zonë nga viti 2002 deri në vitin 2020 u realizuan mbi 40 shfaqje për fëmijë dhe të rinj, si dhe ngjarje të ndryshme të ndryshme kulturore. Më vjen mirë që isha pjesë e të gjitha këtyre grupeve të teatrove që kontribuan në përhapjen e sëmundjes së quajtur teatër.

Projekti më i fundit skenografik i Krste S. Xhidrov është pjesë e shfaqjes "Kopshti i Qershive" me regji të Vladimir Milcin në Teatrin Turk në Shkup

Ju gjithashtu bëtë skenografinë për "Kopshtin e Qershive" në një teatër tjetër. Ka shumë shfaqje të regjisorit Vladimir Milcin në të cilat keni bashkëpunuar në skenografi. Çfarë është e njëjtë dhe çfarë ndryshon në skenografinë e fundit për shfaqjen në Teatrin Turk?

- Të bësh një shfaqje nga Chekhov është një gjë emocionuese që kërkon angazhim të veçantë, sepse shfaqjet e tij janë gjithmonë të rëndësishme në kohën kur ato vihen në skenë dhe janë një sfidë për punë. Zgjidhja skenografike në shfaqjet e Çehovit varet edhe nga konceptimi i regjisorit, veçanërisht cila situatë theksohet, cili aspekt i dramës do të theksohet. Skenografia për "Kopshtin e Qershisë", e cila u shfaq premierë në Teatrin NI Turk në Shkup më 1 tetor, me regji të Vladimir Milcin, është e dyta për mua në këtë tekst. Kam punuar për të parin në Teatrin e Manastirit në 1988 me drejtorin nga Kroacia Zlatko Sviben. Të dy skenografitë janë konceptualisht krejtësisht të ndryshme, sepse në Manastir u vendos në parimin e një libri me figura për fëmijë, ku faqet hapen si në një libër me mure qelqi, pas të cilit shihen pemët e qershisë dhe mobiljet ishin me stil me një ide për tregojnë kohën kur u shkrua shfaqja.qasje më pak romantike.

Ndryshe nga skenografia në Manastir, procedura për "qershinë" në Teatrin Turk në Shkup është krejtësisht e ndryshme në zgjidhjen e saj. Drejtori Milcin më vuri në dukje se "Kopshti i Qershive" ishte një problem për regjisorët, sepse kjo dramë ka një natyrë të dyfishtë dhe shpesh duke këmbëngulur në tragjiken, ata ranë në sentimentalizëm (kjo thuhet gjithashtu në programin për shfaqjen) Me Dhe se ai e sheh atë si një dramë për tranzicionin, për butësinë e padurueshme të rënies së njerëzimit dhe civilizimit. Kjo është arsyeja pse peizazhi është "i pastër" dhe i thjeshtë, pa dekoruar hapësirën. Janë dhënë vetëm kornizat e dhomave në të cilat luhet dhe duke lëvizur sfondet hapësirat e dhomës së fëmijëve, fushës, dhomës së bilardos ku luhet valsi dhe hapet pamja e kopshtit. Ndryshimi në këtë peizazh është ngjyra e mureve të sfondit, ku dominon ngjyra blu që humbet shkëlqimin e saj!

Quhet skenografi në teatër, por dizajni i prodhimit shpesh përdoret në film. Cili është ndryshimi midis përgatitjes së skenografisë teatrale dhe filmit?

- Dallimi në përgatitjen e skenografisë teatrale dhe filmike është i pakrahasueshëm. Shfaqja teatrore zakonisht zhvillohet në një hapësirë-skenë të caktuar, një kuti me tre mure dhe muri i katërt i hapur është drejt audiencës. Ajo hapësirë ​​ka dimensione të caktuara ku është instaluar teknika e skenës, chigi, rrotullimi, dritat e ndriçimit, dhe në atë hapësirë ​​vendoset pamja e përshtatshme që formëson hapësirën në të cilën aktorët luajnë shfaqjen. Mbështetja për skenografinë është drita, e cila është përgatitur posaçërisht për shfaqjen. Skenografia sipas dizajnit të skenografit, sipas punës që do të kryhet, mund të realizohet në shprehje dhe forma të ndryshme artistike ose arkitektonike ku është e dukshme që përdoren materiale që luajnë rolin e origjinalit.

Për dallim nga teatri, skenografia e filmit është një botë reale, arkitektonike dhe hapësinore, në të cilën gjithçka është e vërtetë dhe prandaj zgjidhen vende dhe objekte që ekzistojnë në përputhje me skenarin sipas të cilit xhirohet filmi. Skenografi përcakton kuadrin skenografik nga një aspekt estetik dhe i aplikuar i udhëhequr nga skenari. Përgatitja për skenografinë e filmit është afatgjatë dhe përfshin kontrollimin e të gjitha vendndodhjeve, objekteve dhe ambienteve të brendshme me të ashtuquajturin "skautim" në vend, ku skenografi së bashku me drejtorin, kinematografin dhe anëtarët e tjerë të ekuipazhit të filmit vendosin dhe përcaktoj. Në të njëjtën kohë, ekipi skenografik ka disa departamente në të cilat punojnë specialistë për ambiente të jashtme, të jashtme, pajisje, etj. Nëse është e nevojshme të ndërtohet një objekt ose hapësirë ​​për xhirimin e skenave individuale, gjithçka duhet të kryhet në mënyrë ideale pa improvizime, dhe objektet e realizuara në një "qytet të filmit" mund të përdoren ose objekti i kryer mund të vendoset dhe regjistrohet në një studio. Nga kjo mund të konkludojmë pse termi dizajn prodhimi përdoret edhe për skenografinë e një filmi. Dallimi midis këtyre dy skenarëve është në optikën e shikuesit. Në teatër, shikuesi gjithmonë ka një pasqyrë në atë që është në skenë dhe shikimi i tij nuk duhet të jetë i përqendruar në veprim, ndërsa në film shikuesi sheh kornizën e imponuar nga kamera.

Jo vetëm që keni punuar në skenat e filmit, por jeni shfaqur edhe në një rol filmi. Ndër të fundit ku keni aktruar është "shelgu" i Milcho Manchevski. Si shfaqen dhe çfarë kuptimi kanë për ju dalje të tilla nga profesioni?

- Ah, nuk mendoj se është një rrugëdalje nga profesioni, sepse gjatë gjithë kohës duke punuar në një shfaqje teatri ose aktorë filmi, dmth. aktorët janë këtu rreth meje dhe ata janë elementi më i rëndësishëm në të dy rastet. Paraqitja ime në disa filma nuk është shumë e rastësishme, nëse e dimë se për një kohë kam qenë anëtar i Radio Dramës për Fëmijë në Radio Shkup (1961-63), dhe në "Teatri në Shën Nikita Goltarot" isha një nga aktorët. Ky informacion ndoshta flet për një dëshirë të fshehtë për të vepruar, shfaqur në skenë ose në një film.

Përvoja ime e parë filmike si aktor ishte në filmin e Darko Mitrevskit "Djalli në zemër" nga trilogjia "Gri i lehtë", ku rastësisht hyra për të luajtur rolin e një predikuesi "Hare Krishna", në vend të dikujt që nuk e bëri shfaqen në set. Roli im tjetër ishte "Babai i keq" në "Fluturimin e Veriut" të Vardan Tozija kur Vardan, të cilit po i mësoja Skenografinë e Filmit në FDA, më pyeti - "Profesor, do të donit të shfaqej në filmin tim të shkurtër studentor" ...

Unë e përjetova ofertën për të luajtur një rol episodik në filmin "shelg" të Milcho Manchevski si një nder i madh dhe e pranova pa u menduar. Mendoj se e justifikova besimin e saj, sepse mora një ftesë për të qenë pjesë e kastit në filmin e ri të Milços, "Kajmak". Unë gjithashtu kisha një rol të vogël episodik në filmin "Homo" të Igor Ivanov Izi. Këto "dalje" jashtë profesionit janë diçka që më jep pak kënaqësi duke hyrë në një botë që është e ndryshme nga ajo që bëj.

(Intervista u botua në "Shtypi Kulturor" Nr. 100, në botimin e shtypur të gazetës "Free Press" më 9-11 tetor 2021)

Video e ditës