Intervistë me kompozitorin Pande Shakhov për versionin orkestral të "Macedonissimo": Më pëlqen të eksperimentoj me akorde

Pande Shakhov në skenë me orkestrën në premierën maqedonase të versionit orkestral të "Makedonissimo" në Shkup / Foto: Maja Argakijeva

Kompozitori Pande Shahov në këtë periudhë është aktual me interpretimet e versionit orkestral të "Makedonissimo" në Shkup dhe Sofje, ndërsa veprat e tij do të shfaqen edhe në festivalin "Ditët e muzikës maqedonase".

Shfaqja e versionit orkestral të "Makedonissimo" në Shkup shkaktoi ovacione të vazhdueshme nga publiku. Kjo është premiera maqedonase dhe ballkanike e versionit orkestral të interpretuar nga pianisti Simon Trpceski me kuintetin "Macedonissimo" së bashku me orkestrën "Ajga" nën dirigjentin e Ana Spasovskës, e cila u zhvillua më 31 mars dhe 1 prill në sallën e madhe. të Filarmonisë së Maqedonisë .

Koncerti i radhës i "Macedonissimo" me versionin orkestral do të mbahet me Filarmoninë e Sofjes dhe maestro Emil Tabakov më 25 prill në Sofje të Bullgarisë.

Kompozitori i versioneve të "Macedonissimo" për kuintet dhe orkestër është Pande Shakhov, i cili prej 25 vitesh jeton në Mbretërinë e Bashkuar dhe punon në Kolegjin Mbretëror të Muzikës në Londër.

Versioni orkestral i "Makedonissimo" pati premierën e tij maqedonase, më pas një shfaqje në Bullgari, ndërsa premiera botërore u zhvillua vitin e kaluar në Vjenë të Austrisë. Çfarë lloj pune kompozimi dhe aranzhimi kërkohej për të përkthyer materialin nga albumi në një version orkestral?

– Kur kompozova kompozimin origjinal për kuintetin, tashmë kisha një vizion të një tingulli të pasur orkestral. Një nga sfidat ishte arritja e një spektri ngjyrash që gjatë 90 minutave do të kalonin nga një kombinim në tjetrin. Prandaj Hidan Mamudov i ndryshon instrumentet nga klarinetë në saksofon apo kavall, Vlatko Nushev lëviz nga një instrument në tjetrin me shpejtësi të pabesueshme. Në njërën nga gjashtë pjesët, Simon Trpçeski merr harmonikën, instrumentin e parë që mësoi si fëmijë. Instrumentet me hark në versionin origjinal shpesh luajnë dy nota në të njëjtën kohë për të arritur akordet komplekse karakteristike të xhazit. Kështu, kur orkestra simfonike Tonkunstler nga Vjena porositi një version më të shkurtër me shoqërim orkestral, e pranova me kënaqësi si një mundësi për të eksperimentuar me ngjyra instrumentale dhe përzierje nuancash, këtë herë pa kufizime.

Nga ana tjetër, karakteri virtuoz i muzikës u bë papritur pengesë potenciale, sepse nuk është e lehtë të angazhosh ansamble të mëdha në një faturë muzikore të shpejtë dhe komplekse. Duhet të vendoset një ekuilibër midis dëshirës për të krijuar një sfidë teknike, e cila do të inkurajojë muzikantët ambiciozë orkestralë, dhe nevojës për të reduktuar rrezikun e mungesës së kohës së provave.

Një ide tjetër udhërrëfyese ishte ambicia për të krijuar interes dhe entuziazëm tek muzikantët orkestralë për valle dhe këngë origjinale. Jam i kënaqur që kam arritur t'i animoj anëtarët e orkestrës që të njohin traditën muzikore maqedonase dhe përmes një koncepti muzikor bashkëkohor të marrin pjesë në një ngjarje të jashtëzakonshme. Kënaqësia dhe entuziazmi në fytyrat e tyre, por edhe në tingullin e tyre kolektiv, është një konfirmim që ia kam dalë.

Kompozitori Pande Shakhov së bashku me anëtarët e kuintetit "Macedonissimo" dhe orkestrës "Ajga" me dirigjente Ana Spasovska para publikut në Shkup / Foto: Maja Argakijeva

Materiali muzikor është konceptuar në sythe. Cila është arsyeja e një koncepti të tillë?

- Tradita muzikore maqedonase dallohet nga shumë elementë interesantë, por, shumë do të pajtohen, ritmi është vërtet veçanërisht i larmishëm dhe kompleks. Kjo është për shkak të veçantisë së ritmit në të folurin tonë, i cili ndryshon në mënyrë drastike nga ritmi i të folurit të gjuhëve të tjera, përfshirë gjuhët e fqinjëve tanë. Ajo karakteristikë u përkthye në këngë, e më pas në valle, kështu që veçoritë koreografike të valleve tona janë gjithashtu të sofistikuara dhe pakrahasueshme komplekse.

Prandaj, strofat në këtë vepër janë kompozuar në grupe me të njëjtin metër dhe ritëm të ngjashëm. Por çdo komplot ka edhe një lloj dramaturgjie, një amplitudë emocionale që përfundon me një kulm virtuoz. Nuk është rastësi që çdo rresht merr një ovacion të zhurmshëm, pa përjashtim, megjithëse publiku e di shumë mirë që nuk është e zakonshme të duartrokasësh mes pjesëve të një koncerti. Ata thjesht nuk mund ta ndihmojnë veten... Meritën më të madhe për këtë e kanë pesë virtuozët, me cilësitë e tyre të jashtëzakonshme muzikore, por edhe me një bollëk karizmi, energjie dhe entuziazmi.

Simon Trpceski dhe Pande Shakhov / Foto: Arkivi Privat

Në çfarë bazohet besimi i ndërsjellë me maestro Simon Trpçeski për realizimin e projektit “Macedonissimo” në përgjithësi?

- Simon Trpceski më ka porositur që në vitin 2009 të bëj transkriptimin e këngës “Na Struga dućan da imam”. Për kënaqësinë time, atij i pëlqeu koncepti im për të vendosur një tingull të kundërt që i shton një dimension të ri melodisë burimore, në vend që ta transformojë me forcë në diçka që nuk është. Më pas ai më porositi një pjesë më të madhe, për nder të Shopenit, për recitalin e tij, i cili hapi sezonin e famshëm të recitalit ndërkombëtar të pianos Harrods në sallën e Mbretëreshës Elizabeth II në Londër.

Kështu u krijua suita "Këngë dhe pëshpëritje", në të cilën pjesët janë ndërtuar ose mbi citate të Shopenit, ose mbi tema maqedonase, si "Po kaloj, po iki", "Kam rënë në dashuri. një djalë” dhe “Serbez Donka”. Publiku britanik, duke përfshirë The Guardian, e përshëndeti me entuziazëm premierën dhe që atëherë Trpceski e ka realizuar me sukses veprën në shumë skena të famshme, si Auditorium në Louvre, Carnegie Hall në Nju Jork dhe Walt Disney Hall në Los Angeles.

Kur Trpçeski më shpjegoi konceptin për një prezantim jashtëzakonisht virtuoz dhe bashkëkohor të potencialit të muzikës popullore maqedonase në skenat më të njohura botërore, ne tashmë kishim një mirëkuptim të shkëlqyer si bashkëpunëtorë dhe, po aq e rëndësishme, një miqësi të vërtetë, të ndërtuar mbi ndershmërinë dhe besimin. . Gjatë punës, propozimet dhe sugjerimet e Trpçeskit ishin jashtëzakonisht të rëndësishme. Për shembull, atij i pëlqeu aq shumë transkriptimi i "Mos e shit fermën tënde, Kolyo, fermën", sa këmbënguli që ta zhvilloja atë ide në një shkallë më të madhe. Si pasojë e asaj shtytjeje, kemi ndoshta shprehjen më të bukur artistike në vepër, të cilën kritika gjermane e cilëson si “magjike” dhe revista britanike “Gramophone” shkruan se është “aq delikate sa muzika e Mozartit”.

Gjatë krijimit të një projekti si "Macedonissimo", të pesë muzikantët duhet të kenë një kontribut të rëndësishëm në formimin e tingullit përfundimtar. Kjo është e rëndësishme jo vetëm sepse ata janë mjeshtër të instrumenteve të tyre – ata duhet të ndihen si bashkautorë të projektit, në mënyrë që të arrijnë një kohezion të vërtetë që do t'i transmetohet audiencës. Pra, nuk jam i habitur që pas premierës në Wigmore Hall në Londër, kritiku i "Independent" na vlerësoi në një mënyrë të pazakontë: "Muzika është shkruar saktësisht, mendoj, por tingëllon sikur të ishte e improvizuar. nga nota e parë deri tek e fundit!"

Transkriptimi i muzikës tradicionale maqedonase është në thelb të projektit. Çfarë dhe sa njohuri nevojiten për idiomën muzikore maqedonase për të pranuar sfidën e krijimit të kompozimeve/ndarjeve për "Macedonissimo"?

- Mbështetja nga Instituti Folklorik "Marko Cepenkov" dhe ansambli "Tanec" ishte jashtëzakonisht e rëndësishme. Ata ishin të hapur për bashkëpunim, dhe kjo siguroi një larmi të gjerë këngësh dhe vallesh si pikënisje. Koncepti ynë është ndërtuar mbi ambicien për të paraqitur më të bukurën dhe më të vlefshmen për audiencën botërore. Trpçeski sugjeroi përzgjedhjen e parë dhe më pas së bashku vendosëm të përfshijmë njëzet e tre këngë dhe valle. Por puna krijuese kishte një aspekt eksperimental dhe jo shkencor.

Qasja ime është afër estetikës së xhazit, ndaj më duket interesante të shtoj melodi të reja shtesë. Më pëlqen të eksperimentoj me akorde që nuk vijnë nga programet e harmonisë së shkollës. Muzika dhe estetika e pianistit dhe kompozitorit tonë gjenial Ilija Pejovski, i cili me vetëmohim ua ka përcjellë shumë njohurive dhe vizionit të tij shumë brezave të muzikantëve, për mua ka një rëndësi të madhe.

Gjuha ime muzikore është një simbiozë e eksperimentimit me ngjyrat dhe shmangies së aderimit dogmatik ndaj një sistemi artificial organizimi. Frymëzimi dhe këshillat e Pejovskit më lejuan të krijoj shtegun tim, të cilin më duket interesante për të ecur dhe mund të eksploroj lehtësisht shtigje anësore. Por njohja e karakteristikave të folklorit maqedonas është jashtëzakonisht e rëndësishme për kulturën tonë. Prandaj, në tekstin tim shoqërues, ftoj publikun e "Macedonissimo" të eksplorojë mjeshtrit e muzikës origjinale popullore, si Tale Ognenovski dhe Pece Atanasovski, të cilëve u bëmë një lloj homazh.

Premiera maqedonase e versionit orkestral të "Makedonissimo" në Shkup / Foto: Maja Argakijeva

Sa ju ka ndihmuar fakti që jetoni dhe punoni jashtë Maqedonisë për më shumë se njëzet e pesë vjet që të ndjeni më efektivisht emocionin e melodisë maqedonase?

- Nuk është rastësi që në kulmin e mosmarrëveshjes me Greqinë për emrin dhe identitetin, në muzeun e Parisit "Louvre" u mbajt një ekspozitë e madhe me artefakte nga koha e mbretërisë antike maqedonase, e sponsorizuar nga shteti grek. . Mesazhi ishte i qartë: “Të gjitha ekspozitat u gjetën në territorin e Greqisë së sotme – ua lëmë vizitorëve të konkludojnë se kujt i përket ai emër dhe ai identitet”. Nuk kishte asnjë diskurs politik të qartë në tekstet zyrtare, por do të ishte naive të përjashtohej një projekt diplomatik plotësisht i planifikuar.

Për mua, trashëgimia muzikore, për të cilën me të drejtë krenohemi, duhet t'i prezantohet botës në mënyrë cilësore dhe krijuese. Ajo duhet të magjeps me një nivel jashtëzakonisht të lartë mjeshtërie dhe sofistikimi. Unë e shoh përfshirjen time në Mbretërinë e Bashkuar dhe në përgjithësi, ndërkombëtarisht, si një shans për të paraqitur kulturën tonë në një mënyrë që do të frymëzojë, duke krijuar një dëshirë për një eksplorim më të plotë dhe afatgjatë të kulturës sonë.

Për shembull, në një nga recensionet e CD-së "Macedonissimo" parashikojnë se me konceptin tonë do të bëjmë të njëjtën gjë për muzikën maqedonase, siç bëri Astor Piazzola me tangon argjentinase, i cili me qasjen e tij fitoi njohje globale në publikun më të gjerë. Pra, bota do të njohë veçantinë e trashëgimisë sonë muzikore, por ne kemi përgjegjësinë ta paraqesim atë në një mënyrë cilësore.

Me çfarë përgjegjësish përballeni dhe çfarë përvojash keni fituar duke punuar në Kolegjin Mbretëror të Muzikës në Londër?

– Puna ime pedagogjike është e përqendruar në një grup lëndësh akademike, të cilat quhen lëndë kryesore (qendrore). Përvoja e gjatë më mundësoi të përmirësoj njohuritë e marra gjatë studimeve dhe të vendos metoda pedagogjike më efektive.

Për të tretin vit radhazi, Kolegji Mbretëror është renditur i pari në Listën e Institucioneve të Arsimit të Lartë të Shangait si institucioni më i mirë në fushën e arteve skenike. Studentët vijnë nga e gjithë bota, dhe kanë pritshmëri të mëdha, ndaj standardet e kërkuara nga profesorët janë të larta. Por është një kënaqësi e madhe të ndjek suksesin e ish-studentëve të cilët, shumë shpesh, fillojnë menjëherë karriera të suksesshme ndërkombëtare. Si përfitime të punës sime, unë mund të rendis efikasitetin, tërësinë dhe vlerësimin e cilësisë në njerëzit rreth meje.

Gjuha ime muzikore është një simbiozë e eksperimentimit me ngjyrat dhe shmangies së aderimit dogmatik ndaj një sistemi artificial organizimi

Çfarë baze mori nga kompozitorët Risto Avramovski dhe Tomislav Zografski në fillim të shkollimit në Maqedoni?

- Risto Avramovski më rrënjosi një vetëbesim të jashtëzakonshëm dhe më përcolli një entuziazëm të fortë që më ndihmoi të vendosa të bëhem kompozitor. Unë isha dëshmitar se sa kënaqësi mund të sjellë puna kompozicionale dhe në atë kohë ai shkroi shumë vepra të mëdha, plot sfida krijuese. Më kujtohen shumë mirë ato klasa, në të cilat shpeshherë ndante dilemat e veta në veprat që shkruante. I jam shumë mirënjohës për kohën që i kushtoi për tre vjet, pa pranuar asnjë kompensim monetar.

Mësuesja ime e pianos Carmen Kostova e zbuloi talentin tim dhe unë fillova mësimet e kompozicionit me rekomandimin e Snezhana Anastasova-Chadikovska. Në kolegj, pata fatin që mësova nga Tomislav Zografski, i cili kishte një strategji tjetër: ai vuri në dukje mospërputhjet dhe problemet e mundshme, dhe më la mua të vendos se kur do të kryhej puna. Më ndihmoi të ndërtoj shprehjen time muzikore dhe të jem në mënyrë të pavarur përgjegjëse për cilësinë e veprave të mia.

Cilat janë konstantet që dëshironi të mbani në krijimin tuaj, pavarësisht nga format në të cilat ai shfaqet?

– Transformimi i spektrit shumëngjyrësh në muzikën instrumentale, sa më etike të linjave vokale në vokal.

Më 17 prill do të shfaqen dy cikle për zë: "Dashuria si dikur" interpretuar nga baritoni Ivan Naumovski me shoqërimin e pianos nga Elena Atanasovska-Ivanovska, si dhe "Ëndrrat", interpretuar nga sopranoja Gonca Bogoromova-Krapovski. dhe ansambli "Altus", në DMM2024. Për çfarë bëhet fjalë?

- Cikli “Dashuria si dikur” është një ndërthurje e dy këngëve popullore maqedonase (“Dejgidi, Cvete” dhe “Vajzë, vajzë”) në të cilat kam ruajtur vargjet popullore, dhe muzika është origjinale, dhe transkriptimi i kënga e famshme "Jovano, Jovanke". Vargjet i bashkon një atmosferë modestie, melankolie, shpresash dhe ambiciesh dashurie të paplotësuara. Në një kohë shthurjeje, besimi të rremë në vetvete dhe synimit për konfirmim të shpejtë të ndjenjave të ndërsjella, është freskuese të lexosh poezi romantike të së shkuarës, plot dashuri të sinqertë, që digjet edhe në kushte të vështira e tragjike. Poetika e krijimtarisë sonë kombëtare më magjeps veçanërisht, kur mbart një atmosferë melankolike.

Cikli “Ëndrrat” është një vepër krejtësisht origjinale, e porositur nga ansambli “Altus”, i cili pati një performancë mjaft të suksesshme në festivalin “Dynamic Fest” në Salzburg. Teksti është i Jordan Plevneshit tonë, dhe frymëzimi është një histori e mrekullueshme e shekullit të 19-të, e cila fillon në Ohër dhe zhvillohet në një filigran të vërtetë, të cilin Plevneshi e krijoi me mjeshtëri, duke bashkuar kulturat dhe estetikën e ndryshme. Në të dy ciklet, frymëzimi më i madh për mua ishin këngëtarët tanë të jashtëzakonshëm: edhe Naumovski edhe Bogoromova janë pasuria jonë kombëtare! Duhet të jemi krenarë për ta!

Si ndodhi takimi me dirigjentin francez Pascal Gallois dhe cilat janë planet tuaja të përbashkëta në lidhje me ansamblin “Altus”?

– Pascal Gallois, si fagot legjendar, frymëzoi kompozitorët më të njohur të kohës sonë për të krijuar vepra të qëndrueshme, të cilat tashmë janë bërë klasike. Tani ai investon edhe më shumë energji në promovimin e muzikës bashkëkohore, si dirigjent. Ai është një ambasador i vërtetë i kulturës maqedonase në botë, jo vetëm në skenat e koncerteve, por edhe në hapësirën mediatike.

Takimi ynë i parë u zhvillua me iniciativën e tij, pas disa projekteve të suksesshme të mbështetura nga Instituti Francez në Shkup. Fokusi ynë është promovimi i bashkëpunimit të ndërsjellë në formën e ansambleve ndërkombëtare të përbëra nga muzikantë të talentuar dhe ambiciozë, entuziastë të muzikës bashkëkohore. Ne avokojmë për projekte celulare, të cilat nuk janë shumë të shtrenjta dhe mund të përshtaten lehtësisht, dhe i kushtojmë vëmendje të veçantë promovimit të solistëve vokalë dhe projekteve të skenës muzikore. Muzikantët maqedonas meritojnë një afirmim të organizuar tërësisht dhe një politikë programuese krijuese.

(Intervista është botuar në "Kulturen Pechat" numër 226, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 13-14.4.2024)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës