Intervistë me Igor Ivanov, kryetar i DFRM: Filmi ka rolin e "flamurmbajtësit"

Igor Ivanov, kryetar i DFRM / Foto: Aleksandar Ivanovski

Në prag të edicionit të gjashtë të “Golden Frame”, revistë filmike e organizuar nga Shoqata e Punëtorëve të Filmit të Maqedonisë (DFRM) e cila prezanton arritjet më të fundit të filmit maqedonas, biseduam me Igor Ivanov, kryetar i DFRM, për situatën në film maqedonas.

Shoqata e kineastëve të Maqedonisë para gjashtë vitesh filloi me realizimin e një revise filmi ku prezantohen të gjitha arritjet që janë realizuar në vitin paraprak me mbështetjen e Agjencisë së Filmit. Një praktikë e zakonshme në kinemanë vendase është që premiera e filmave të rinj të jetë në kuadër të një prej festivaleve të filmit ose që filmi të ketë një premierë të pavarur dhe më pas të hyjë në shpërndarjen e kinemasë. Kjo praktikë vlen vetëm për filmat artistikë, sepse filmat me metrazh të shkurtër dhe dokumentar, përveç premierës, pothuajse nuk shihen më askund.

Në festivalin e filmit "Korniza e Artë" të gjitha arritjet përfaqësohen njëlloj dhe është një mundësi që publiku të shohë, por edhe kineastët të shohin filmat më të fundit të kolegëve të tyre. Me kalimin e viteve, shfaqja merr gjithnjë e më shumë rëndësi.

Javën e ardhshme, nga data 18 deri më 20 qershor, do të zhvillohet edicioni i gjashtë i revistës së filmit “Golden Frame”. Duke qenë se shfaqja arrin të ruajë vazhdimësinë e performancës së saj, cili është kuptimi i tij si për industrinë e filmit ashtu edhe për publikun?

- "Korniza e Artë" është pjesë e aktiviteteve të rregullta të Shoqatës së Kineastëve të Maqedonisë. Filloi si iniciativë e jona, dhe mori mbështetje nga regjisori i atëhershëm Tozia, sepse u njoh si një mundësi për të afirmuar prodhimin e përgjithshëm të mbështetur nga Agjencia e Filmit. Në fund të fundit, është e mirëseardhur shfaqja publike e gjithçkaje që është mbështetur nga fondet publike, publiku, kritikët, taksapaguesit, kolegët kineast, të gjithë ata kanë mundësinë të kenë një pasqyrë të menjëhershme se çfarë dhe në çfarë mënyre shpenzohet buxheti i filmit. Është një hap përpara drejt rritjes së transparencës.

Në të kaluarën ka pasur vepra që nuk shihen askund. Në veçanti, po mendoj për dhjetëra filma të shkurtër, dokumentarë apo të animuar, si dhe bashkëproduksione dhe madje edhe filma artistikë që nuk ishin të disponueshëm për publikun. Mes tyre, fatkeqësisht kishte arritje vërtet zhgënjyese, por edhe perla të fshehura që për arsye të ndryshme nuk arritën të kapnin dritën e kinemaprojektorit. Prandaj, mendoj se “Korniza e Artë” është një ngjarje vjetore më se e nevojshme që përfshin edhe aktivitete të tjera, prej të cilave për ne kineastët janë veçanërisht të rëndësishëm Kuvendi i rregullt i DFRM-së, shoqërimi, çmimet profesionale.

Të jesh pjesë e një grupi filmik është një privilegj në vetvete, por çdo film është edhe një "kalvar" në mënyrën e vet / Foto: Aleksandar Ivanovski

Përveç rishikimit të filmit, DFRM shpërndan çmime për anëtarët e Fella në këtë ngjarje. Sa e rëndësishme është njohja kolegjiale e kineastëve?

- Çmimet profesionale janë të rëndësishme për kineastët, nënkuptojnë krenari dhe ngushëllim. Ato janë dëshmi se puna dhe profesioni ynë i mundimshëm dhe shpeshherë iluziv ka ende kuptim. Të jesh pjesë e një grupi filmik është një privilegj në vetvete, por çdo film është një “kalvar” në mënyrën e vet, ndaj shpesh puna për një film duket e pakuptimtë dhe sizifiane. Deri në ditën kur filmi do të shkëlqejë në ekranin e madh, atëherë gjithçka ka kuptim. Çmimet për punëtorët e filmit, autorët dhe aktorët e filmit janë një njohje e cilësisë, respektit të ndërsjellë dhe etikës profesionale, përpjekjeve të investuara dhe përkushtimit për punën e përbashkët.

Vend të veçantë në konceptin “Korniza e Artë” zë programi social, i cili prezantohet në shtëpitë e të moshuarve, ndërsa në vitet e kaluara ishte i pranishëm edhe në burgjet e Maqedonisë. Cilat janë përshtypjet e deritanishme të këtij segmenti angazhues të programit?

- Ideja që kinemanë t'u çohet atyre që nuk mund ta vizitojnë vetë, është mbi të gjitha një ide humane. Këtu e kam fjalën për njerëzit në shtëpi, spitale, burgje... Mendoj se po bëjmë një punë të mirë me këtë program dhe sigurisht do të vazhdojmë, sidomos për mirënjohjen e treguar nga këta teleshikues që kanë nevojë për kulturë aq sa kanë nevojë për kujdes. ilaçe dhe ushqime.

Programi “Korniza e Artë” është i plotë, por në çfarë kushtesh krijohet filmi maqedonas, pavarësisht nëse bëhet fjalë për produksion apo bashkëprodhim të metrazhit të gjatë, të shkurtër apo dokumentar?

– Për këtë flet më së miri letra që i drejtuam publikut së fundmi. Kultura maqedonase, veçanërisht filmi, është në gjendje të dëshpëruar. Fondet për prodhimin kulturor janë asgjësuar dhe janë prerë gati dhjetë milionë euro nga filmi në vetëm 6-7 vjet. Përkundrejt tendencave të rritjes së buxhetit për prodhimin filmik kudo në Europë, tek ne po ndodh e kundërta.

Kinematografia jonë ka potencial dhe dëshmi për këtë janë filmat dhe suksesi i tyre ndërkombëtar, i cili në kushtet me të cilat po përballemi i kalon çdo pritshmëri. Ne apelojmë, mundohemi dhe shpresojmë që këto situata të ndryshojnë, veçanërisht për të mirën e të rinjve. Me të gjitha shkurtimet e deritanishme, ne kemi arritur një mur që nuk ka më. Kërkohet ndërhyrje e menjëhershme e qeverisë, përndryshe pasojat do të jenë katastrofike. Është veçanërisht shqetësues fakti që po fillojmë të humbasim reputacionin tonë ndërkombëtar, për faktin se nuk po i kryejmë detyrimet që kemi marrë si kinematografi dhe si shtet.

Fondet për prodhimin kulturor janë shkatërruar dhe nga filmi janë prerë gati dhjetë milionë euro në vetëm 6-7 vjet / Foto: Aleksandar Ivanovski

Çfarë ndryshimesh nevojiten për të krijuar një mjedis normal dhe kushte më të mira pune për kineastët?

Vendi ynë ka nevojë për një strategji kulturore. Duhet investuar në kulturë, veçanërisht në prodhimtarinë kulturore të gjallë dhe të freskët. Është investimi ynë më i mirë në rrugën drejt profilizimit dhe ruajtjes së identitetit tonë. Në këtë kuadër filmi ka rolin e “flamurmbajtësit”. Autoritetet politike duhet ta kuptojnë dhe ta njohin këtë, përndryshe nuk do të jetë mirë as për kulturën, as për shtetin.

Si arrin DFRM të mbetet shtylla e mbrojtjes dhe unifikimit të industrisë së filmit?

- DFRM vitin e ardhshëm do të festojë 75 vjet nga themelimi i saj. Shoqëria është një lloj “bashkëmoshatari” me DPM dhe DLUM, institucione me rëndësi thelbësore kulturore. Të gjithë autorët e rëndësishëm të filmit, doajenët e filmit maqedonas, legjendat pas ekranit, të gjithë kanë qenë ose janë anëtarë të DFRM-së. Është thjesht shtëpia e çdo punonjësi të filmit.

Përmbysjet që ndodhin herë pas here në Fella dhe bëjnë bujë në opinion, janë vetëm një pasqyrim normal i politikave, pasojat e të cilave ndjehen në kolektivin “gjallë” që realisht duhet vetëm pak vëmendje dhe kushte elementare për t’u kthyer. në një makinë për të bërë filma.

“Golden Frame” 2024 – Filma, prezantim, tribunë dhe çmime

Nga data 18 deri më 20 qershor në kinemanë “Frosina” në Qendrën Kulturore Rinore do të mbahet edicioni i gjashtë i “Korniza e Artë” – Ditët e Filmit të Maqedonisë, në organizim të Shoqatës së Punëtorëve të Filmit të Maqedonisë (DFRM).

Revista e filmit "Korniza e Artë" është një mundësi për publikun që pa pagesë t'i shikojë filmat maqedonas që janë realizuar gjatë vitit të kaluar kalendarik dhe janë mbështetur nga Agjencia e Filmit. Programi i filmit të këtij viti përfshin prodhime të metrazhit të gjatë, të shkurtër dhe dokumentarë. Vizitorët do të kenë mundësinë, pas shfaqjeve, të takojnë nga afër disa nga grupet e filmit dhe të marrin pjesë në pyetje dhe përgjigje.

"Overekspozuar" nga Eleonora Veninova me "DNF Production"

Në kuadër të programit të metrazhit të gjatë, më 18 qershor në ora 20.30:20 do të shfaqet filmi “Overekspozuar” i regjisores Eleonora Veninova, prodhim i “DNF Production”, më XNUMX qershor shfaqja e “Shtëpiake. për fillestarë” të regjisorit Goran Stolevski me “List Production”, si dhe filmin “Lena dhe Vladimir” me regji të Igor Alexov me “Mind Production”.

Programi i shkurtër përmban nëntë filma, të cilët do të shfaqen në orën 18:19 të datës XNUMX qershor. Në program përfshihen veprat e regjisorëve Alexandra Kardalevska, Angela Dimeska, Jovan Sarkanjac, Jane Spasic, Gjorçe Stavreski, Sandra Georgieva, Sabedin Selmani, Berat Asani, Jane Altiparmakov dhe Besar Ilyazi.

"Lena dhe Vladimir" nga Igor Alexov me "Mind Production"

Programi dokumentar përfshin pesë realizime, dhe shfaqjet janë të shtrira në tre ditët e shfaqjes "Korniza e Artë". Më datë 18 qershor në ora 18 do të shfaqet filmi “Perla” me regji të Dragan Kumevit, ndërsa në orën 19 do të shfaqet dokumentari “Kauboji i fundit në Ballkan” i regjisorit Sabedin Ali. Më datë 19 qershor, në ora 12 do të shfaqen filmat “Jeta në udhëkryq” (Të paprekshmit) të Zoran Dimov dhe “A jam mërgimtar apo...” i Senad Abdullit. Më 20 qershor në ora 18 do të shfaqet filmi dokumentar “Janza” i bazuar në “Ditari pas shumë vitesh” nga Blazhe Koneski me regji të Nikolla T. Kalajdziski në produksionin e "Contrast Film". Të gjitha shfaqjet e Kornizës së Artë janë falas.

Programi social “Fokus”, i destinuar për publikun që nuk mund ta vizitojë kinemanë “Frosina” për shkak të kufizimeve të ndryshme sociale, këtë vit do të mbahet më 20 qershor në Shtëpinë e të moshuarve “Nënë Tereza”.

"Shtëpia për fillestarët" nga Goran Stolevski me "List Production"

Përveç revistës së filmave maqedonas, në programin e “Kornizës së Artë” është paraparë që më 18 qershor të mbahet Kuvendi Solemn i DFRM-së. Më datë 19 qershor, ora 20:20 do të bëhet prezantimi i kamerës filmike “Sony”. Më 12 qershor, në ora XNUMX, do të mbahet forumi me titull “Ruajtja e trashëgimisë audiovizive” në të cilin Vladimir Angelov, ish. prof. Vladimir Pavlovski, MA, Igor Stardelov dhe Robert Jankuloski.

Tradicionalisht, “Golden Frame” do t'i ndajë çmimet e nderit të DFRM-së për aktor filmi, autor filmi dhe punëtor filmi, ndërsa ceremonia do të mbahet më 19 qershor në MKC.

(Intervista dhe teksti janë botuar në "Cultural Press" numër 235, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 15-16.6.2024)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës