Intervistë me Alexander Noshpal, stilist dhe kostumografi: Parisi ishte momenti vendimtar dhe më domethënës në jetën time dhe kjo është arsyeja pse po i rikthehem sërish

Foto: Dejan Jolev/Stefan Walzl

Aleksandër Noshpal prej tre dekadash ai ka ecur me siguri dhe sukses në botën e modës, por gjithnjë e më shumë edhe në kostumografi. Javën e kaluar ai festoi të tijën Ditëlindja e 50-të, një rast për t'i kërkuar atij të vizatojë dhe të nxjerrë në pah pikat e kthesës në jetën e tij, si dhe planet e tij për të ardhmen.

Foto: arkivi privat

Fillimisht ju përgëzoj për ditëlindjen tuaj të 50-të dhe me urimin po ju bashkangjit një pyetje: në fund të pjesës së parë a duhet të bëni një vijë dhe të përmbledhni atë që keni arritur në jetë?

- Faleminderit për urimet. Shpresoj që pjesa e dytë të mos mbyllet në barazim, që të presim zgjidhjen e ndeshjes me penallti (qesh).
Njeriu duhet të bëjë një bilanc të jetës profesionale dhe private herë pas here. Por më shpesh më ndodh kur kam kohë të lirë. Tre vitet e fundit kanë qenë një periudhë e tillë: një periudhë e një përmbledhjeje të re të jetës, ngjarjeve dhe çështjeve; e asaj që u arrit, por edhe e asaj që u mungua; të së shkuarës, të tashmes dhe të së ardhmes. Dhe lirisht mund të them se vështirë se dikush mund të mburret me një histori kaq të plotë, të turbullt, dinamike dhe eklektike në çdo segment dhe në çdo fushë. Me pak fjalë, shumë ngjarje, shumë udhëtime, shumë ndryshime pikash gjeografike, ndryshim i shumë profesioneve, sigurisht të gjitha në fushën time të veprimtarisë. Madje ka periudha kur mendoj se i ka ndodhur një personi tjetër dhe një personi tjetër, dhe unë kam qenë thjesht një vëzhgues i heshtur. Shumë tipare të nënvizuara, shumë fillime të reja, shumë suksese, por edhe zhgënjime... E gjithë kjo është bukuria e jetës, e përvojës, e viteve dhe e asaj që jam sot si Aleksandër Noshpal.

Shfaqja e parë e modës me koleksionin e saj

CV-ja juaj është e gjatë dhe e pasur me suksese, por gjithsesi cilat janë më të rëndësishmet për ju, cilat ishin pikat e kthesës?

– Janë shumë... Ajo që më karakterizon është pikërisht shpirti i shqetësuar, dëshira për aventura dhe ndryshime, sfida të reja të panjohura – sidomos në profesion. Thjesht nuk më pëlqen monotonia, më tmerron parimi ekzistencialist i një jete të qëndrueshme, uniforme dhe të besueshme, që duket shumë interesante dhe argëtuese, por sigurisht që sjell lëkundje të mëdha, dallgë, erëra dhe rezultate të panjohura. Shkurt: së pari është nisja ime në Paris për studime në vitin 1992 të largët (dhe të gjitha gjërat që më solli ai qytet, sidomos në fushën e modës së lartë); pastaj kthimi dhe hapja e ateliesë sime; kostumografia dhe skenografia ime e parë për "E bukura dhe bisha" në Teatrin për Fëmijë dhe të Rinj në vitin 1998; katër eksperiencat e Eurovizionit: 2000, 2002, 2004 dhe 2019; largimi im në Angli për studime pasuniversitare si Chevening Scholar në 2007; vdekja e prindërve të mi në 2008 dhe 2011; angazhimi im profesor dhe dekan nga viti 2008 deri në vitin 2015 në tre universitete; eksperienca e parë teatrore ndërkombëtare në 2013 në Rijekë me Ronald Savkovic; kostume për The Nutcracker and Swan Lake në Leipzig në 2016 dhe 2018; puna në shfaqjen "Silentium" në 2020 në Teatrin Bolshoi në Moskë me Martin Shakes; dhe e fundit për momentin që mendoj se do të lërë (dhe tashmë lë) një gjurmë të madhe është puna ime për kostumet në Opera Garnier në Paris, përsëri me Martin Shacks jo baleti "Mother Goose", i cili do të zhvillohet këtë vit në muajin prill. Do të ishte mosmirënjohje të përfundoja këtu, sepse kthesat e mëdha janë sigurisht të gjitha përvojat e reja me të gjithë regjisorët dhe koreografët me të cilët kam punuar, dhe ka shumë prej tyre, ndër të cilët do të përmendja tim të dashur Sinisha Evtimov, Jean Philippe Dury, Igor Kirov, Sasha Evtimova dhe të tjerë; secila prej tyre në mënyrën e vet autentike ka ndikuar shumë në punën time dhe në integritetin tim si autor.

Caligula St Gallen Zvicër

Parisi. Si u fut në zemrën tuaj? Çfarë kuptimi kishin për ju vitet studentore dhe të para të punës atje, dhe çfarë sot?

– Mendoj se kam lindur me Parisin, se është pjesë e ADN-së sime, ashtu si predispozitat gjenetike të familjes sime. Megjithatë, më “fajtorja” për “folezimin” e Parisit në jetën time është nëna ime Katarina, e cila nga çdo udhëtim atje gjatë viteve 80 më sillte gjithmonë revista – Vogue, Official, Marie Claire, Elle – dhe kështu pa u lodhur më ushqente. uria tashmë e zhvilluar për modë të lartë. Dhe nuk u dorëzova: në kohën e tranzicionit dhe trazirave të mëdha politike në moshën madhore, në një vend që po shpërbëhej, primin më të madh e mora nga prindërit, përndryshe njerëz me mjete modeste, por punëtorë dhe të gatshëm për të sakrifikuar. për të realizuar ëndrrën time. Këtu do të përmendja edhe babain tim Veselin, i cili shkoi për të punuar në Ukrainë, për të mundësuar realizimin e ëndrrës sime.
Sigurisht, ato vite më formuan si të rritur dhe shpesh them se ishin ditët e mia studentore në Paris që më formuan në personin që jam sot: ato ishin vendimtare për të gjetur këtë Noshpal që ju njihni sot. Mendoj se ky ishte momenti vendimtar dhe më domethënës në jetën time: ja ku ndodhi ajo që dëshiroja në mënyrë të pandërgjegjshme dhe me përkushtimin, dashurinë dhe zellin tim të madh u realizua - hyrja në ujërat e modës së lartë. Por përveç gjithë kësaj, ka edhe shumë momente emocionale, personale, të cilat janë ende në kujtesën time edhe sot e kësaj dite: shumë festa, miq dhe përvoja dashurie.
Sot, Parisi për mua është ende qyteti që ka një vend të veçantë në zemrën time. Udhëtimet e shpeshta gjithmonë më sjellin dobi dhe më mbushin shpirtin. Megjithatë, më duhet të pranoj se me këtë përvojë dhe pas një rruge jete si e imja, sot nuk është qyteti ku do të doja të jetoja... Sot është si një dashuri e vjetër me të cilën kam mbetur në marrëdhënie të shkëlqyera miqësore, dhe me të cilën sigurisht vazhdimisht kam kënaqësi të komunikoj, por sigurisht që nuk do të kthehesha në krahët e saj. (qesh). Sigurisht që kjo nuk vlen për komunikimin profesional me këtë qytet.

Së shpejti do të ktheheni në Paris dhe në derën e madhe, në Opera Garnier. Unë mendoj se jeni të emocionuar. Çfarë rrugësh të mëtejshme mund të hapë për ju ky bashkëpunim?

– Nuk është rastësi që kjo fejesë ndodh pikërisht 30 vjet pas diplomimit tim në Paris në fushën e dizajnit të modës – specializimi Haute Couture. Pikërisht për këtë emocioni është i madh, aq më tepër që gjatë asaj periudhe edhe unë u stërvita për një periudhë të shkurtër në këtë tempull të artit të baletit dhe operës. Sigurisht që nuk jam indiferent: përkundrazi. Jam i emocionuar dhe i prekur emocionalisht nga e gjithë ajo atmosferë. Lotët e gëzimit më dolën që në momentin e parë kur hyra për herë të parë në punishte para disa muajsh: nga aroma e dyshemeve të vjetra prej druri, që nga momenti që kthehem si një person që ofron dizajnin e tij në të njëjtin vend. ku dikush tjetër e kishte kuptuar më parë. Nuk kam fjalë ta përshkruaj atmosferën dhe emocionin: do të mbetet përgjithmonë vetëm i imi. Dhe çfarë mund të ndodhë më pas, nuk e di dhe as nuk duhet ta pres. Kjo tashmë është e mjaftueshme, sepse kjo ishte një nga ëndrrat e mia të mëdha. Gjithçka është e mirëpritur nga këtu e tutje.

Foto: arkivi privat

Si erdhi ftesa dhe çfarë projekti do të punoni atje?

– Ftesa erdhi nga bashkëpunëtori im, miku im i dashur dhe artisti i madh, koreografi Martin Sheks, i cili më besoi edhe mua për realizimin e kostumeve në Teatrin Bolshoi në vitin 2020. Meqë ra fjala, Martin është student i Shkollës së Baletit të Operës Kombëtare në Paris dhe ka punuar për disa vite si anëtar i ansamblit të Baletit Kombëtar në Paris. Tashmë, pas tërheqjes nga profesioni i baletit, ai është i angazhuar aktivisht dhe me shumë sukses në koreografi, dhe ngadalë por me siguri po pushton skenat e mëdha të baletit në mbarë botën. Për këtë arsye ai u thirr, si ish-nxënës i kësaj shkolle prestigjioze, nga zonja Elizabeth Pletel, drejtoresha e kësaj shkolle të njohur, për të krijuar një pjesë të performancës finale të nxënësve. Mbrëmja përbëhet nga tre pjesë, njëra prej të cilave është kjo shfaqje, “Mother Goose” nga Maurice Ravel, e frymëzuar nga tregimet e Charles Perrault. Meqë ra fjala, më duhet të përmend se prej rreth 10 vitesh nuk ka një shfaqje si produksion i ri enkas për këtë manifestim, i cili tradicionalisht mbahet çdo vit në muajin prill, që është një nder i veçantë për ne të dy bashkë me skenografin. Kamij Diga, si ekip autori. Konceptin dhe frymëzimin për pjesën vizuale të projektit do ta lë për një herë tjetër pas premierës.

Mirëpo, para kësaj, premiera në Gjermani ju pret këtë fundjavë. Në cilin projekt dhe në cilin teatër?

– Aktualisht jam në Oldenburg, ku më 28 janar do të shfaqet premiera e projektit të baletit “Hammer” me koreografi të Martinit. Ky projekt është pjesë e triptikut të baletit "Emocionet Energjike", në teatrin e qytetit të Oldenburgut, i cili ka operën e tij, dramën dhe një ansambël baleti të vogël, por të shkëlqyer. Është një koreografi abstrakte neoklasike, e cila është frymëzuar nga situata aktuale komplekse në botë dhe shtypja e më të fortit ndaj më të dobëtit. Shfaqja është një nder përsosmërinë dhe qetësinë, ekuilibrin që duhet gjetur pikërisht për funksionimin e përsosur dhe të mençur të këtij planeti në çdo kuptim.

Baleti Hammer në Oldenburg
Foto: Stefan Walzl

Filluat si stiliste, por tani duket se po i drejtoheni më shumë dizajnit të kostumeve. Si balanconi?

– Për momentin nuk ka nevojë për balancim sepse thjesht i jam përkushtuar tërësisht kostumografisë. Besoj se tashmë bota e modës është bërë banale, siç është vetë moda dhe vetë konsumatorët. Ajo që më interesoi tek moda është arti, zanati dhe përkushtimi ndaj profesionit, i quajtur Haute Couture, që fatkeqësisht sot nuk ekziston. Ajo që ne shohim sot është një hibrid i kënaqësisë së menjëhershme të shtytjes së tepërt të konsumatorit, i ndjekur nga agresioni i rrjeteve sociale dhe mediave, të cilat nuk merren dhe as nuk pasqyrojnë cilësinë reale - dhe as nuk e kërkojnë dhe as nuk janë të interesuar për të. . Kostumografia, veçanërisht në opera dhe balet, është diçka më e afërt me modën e lartë, e cila më intereson. Të ndryshme, por edhe të ngjashme në shumë elementë.

Ju keni një prirje të veçantë për kostumografinë e baletit, për të cilën kostumografët janë të rrallë në botë. Çfarë saktësisht është kaq magjike te baleti?

– Natyrisht, ekuilibri mes veshjes dhe trupit në lëvizje, veshjes në funksion të lëvizjes dhe më së shumti format teknike dhe estetike që mund të arrihen në performancën e veshjes, duke mos e penguar trupin të krijojë art përmes lëvizjes. Të jesh kostumograf është një profesion i vështirë, i rrallë, por jashtëzakonisht unik dhe kërkon njohuri të mëdha jo vetëm nga aspekti i dizajnit, por edhe nga ai teknologjik. Fatkeqësisht, dizajnerët e sotëm nuk duan dhe nuk duan të merren me procesin teknologjik të realizimit të veshjeve dhe kostumit; sikur të thoshin se dizajni i veshjeve ende vjen nga rrobaqepësia. Prandaj janë të rrallë sot dizajnerët e mirë si Balenciaga, McQueen, Dior, Chanel, Karl Lagerfeld etj. Të gjithë këta, përveçse gjigantë dhe gjeni në profesionin e tyre, ishin edhe patronët e mëdhenj të artit të baletit dhe teatrit.

Si shkon procesi i të menduarit dhe punës për një shfaqje që po punon për herë të parë? Mendoj se fillimisht duhet të përpunosh vetë veprën, personazhet, aktorët...

- Gjithçka varet nga lloji i shfaqjes - opera, dramë, balet dhe çfarë lloj qasjeje ndaj veprës. Çdo autor dhe mbajtës i projektit (regjisor, koreograf, kompozitor) ka vizionin e tij ose e ndërton me kalimin e viteve. Disa prej tyre tashmë po krijojnë vulën e tyre të njohur me ekipin e tyre krijues të kostumografëve, skenografëve dhe projektuesve të ndriçimit. Nëse është dramë, sigurisht që ka një tekst dhe një dramaturg, që japin regjinë bashkë me regjisorin në analizën e skenës dhe të personazheve. Në balet idenë e jep koreografi që merr rolin e regjisorit, ndërsa në opera shfaqet sërish regjisori, por sigurisht që është në korrelacion të ngushtë qoftë me dirigjentin, qoftë me kompozitorin, nëse bëhet fjalë për një premierë të një punë. Sipas drejtimit të tyre përpunohen idetë dhe skicat konceptuale dhe më pas afrohet realizimi. Procesi është i gjatë, i mundimshëm dhe ndonjëherë mund të zgjasë rreth një vit, nga konceptimi i idesë deri në realizimin përfundimtar. Ne, kostumografët, së bashku me skenografët sigurisht që duhet të fillojmë shumë më herët, veçanërisht në produksionet e mëdha, të cilat kërkojnë përgatitje dhe zbatim kompleks logjistik dhe teknologjik.

Ai ishte profesor dhe dekan i tre universiteteve. Çfarë eksperience dhe kënaqësie gjetët në punën edukative dhe a planifikoni t'i riktheheni asaj?

– Nuk kam hequr dorë kurrë nga ky profesion (qesh). Këtë e konsideroj si misionin tim më të madh në jetë: t'ua përcjell njohuritë dhe përvojën brezave të ardhshëm. Fatkeqësisht, po bëhet gjithnjë e më e vështirë, sepse gjeneratat e reja kanë një ide të gabuar për këtë profesion dhe mendojnë se është një proces shumë i lehtë dhe i shpejtë, pikërisht për shkak të rrjeteve sociale që imponuan ndikimin tek njerëzit dhe shoqëria. Sot, çdo influencues dhe çdo person i vetëm që ka një shije pak më interesante në veshje quhet stilist. Por ky profesion është ende shumë kompleks, kërkon shumë sakrifica dhe përmirësim e eksperimente të vazhdueshme, shumë netë pa gjumë dhe shumë aftësi... dhe po, shumë talent dhe zakone të ndërtuara pune.

Nuk do të heq dorë kurrë nga prezantimi para të rinjve kompleksitetin dhe seriozitetin e këtij profesioni, me gjithë përvojën time. Kjo është arsyeja pse aktualisht jam duke dhënë mësim në Akademinë e Dizajnit të Modës në "Jolev and the Arts", e cila ofron një edukim joformal njëvjeçar në disa fusha të dizajnit për ata që kanë nevojë për trajnime të mëtejshme ose që për arsye të ndryshme në jetë nuk kanë pasur. mundësia për të studiuar atë që duan.dhe kishin dëshirë dhe potencial të madh. Shpresoj që një ditë të kthehem në ujërat akademike të arsimit formal, por kur të vijë rasti dhe koha e duhur...

Foto: arkivi privat

Paris, Londër, Moskë, Dusseldorf, Leipzig, St. Gallen, Split, Rijeka... jeni vazhdimisht në lëvizje. Një këngëtar botëror i operës, i pyetur se ku është shtëpia e tij në të vërtetë, u përgjigj: "ku janë valixhet e mia". A vlen e njëjta gjë për ju?

- Hahaha. Jo, shtëpia ime është ende në shtëpi, në Shkup, me miqtë dhe familjen më të ngushtë, në banesën që ua kam mbajtur prindërve, megjithëse e kam blerë edhe timen. Është vendi ku vazhdoj të kthehem me padurim, është këndi im ku kam qetësinë time krijuese, emocionale dhe shpirtërore... ku jam edhe i rritur edhe fëmijë, njeri i zakonshëm dhe artist. Kur më pyesin se ku është shtëpia ime, do të përgjigjem: shtëpia është ajo ku janë miqtë e mi më të ngushtë, sepse miqtë e vërtetë dhe të sinqertë janë të rrallë dhe ata janë familja e shekullit të 21-të.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës