Intervistë me Ruzica Milosheska - Brcioska: Vajza Elena trashëgoi talentin e saj muzikor dhe është vokalistja mbështetëse e "Area"

Foto: arkivi privat

Hitet e përjetshme të grupit të kultit maqedonas "Area", përfshirë "Të gjitha fotografitë e mia", "Më hiq", "Diçka mungon", "Unë jam shoku yt", "Unë ende mund të këndoj!", ato këndohen brez pas brezi. Ruzica dhe Ivica, çifti i martuar me muzikë me secilën këngë na kujtojnë se ka ende muzikë cilësore në këtë zonë.

Foto: arkivi privat

Vokale të fuqishme dhe unike, imazh specifik, performancë energjike në skenë, ikonë rock - ju tashmë e merrni me mend, domethënë e dini, që është këngëtari dhe kompozitori Ruzica nga "Area". Në intervistën për "Free Press" Ruzica tregon për shumë gjëra nga udhëtimi muzikor i gjatë tre dekadash, i cili vazhdon - zbulon planet muzikore të "Area", flet për fillimet e grupit, muzikën në kushtet e pandemisë , por edhe për dashurinë me burrin e saj Ivica, për vajzën e saj Elena e cila trashëgoi talentin e saj muzikor prej tyre…

Foto: arkivi privat

30 vjet më parë ju themeluat grupin "Area", një nga grupet më mbresëlënës dhe më goditës në vend, dhe bëtë një revolucion të vërtetë muzikor. Që atëherë ne kemi qenë dëshmitarë të albumeve të shumta dhe madje edhe më shumë hite. Si filloi historia juaj muzikore? Kush është "fajtori" për popullaritetin tuaj të madh që nuk ulet as pas tre dekadash?

- Paraqitjen tonë të parë publike si grup "Zonë" e patëm në "Rock Fest" të Shkupit në vitin 1992, e cila në atë kohë konsiderohej një ngjarje kulti, dhe e formuam grupin dy muaj më parë. Ivica tashmë kishte disa ide për këngë për të cilat kam shkruar tekste, kështu që ne përfunduam shpejt tre këngë me të cilat interpretuam në atë ngjarje, fituam çmimin e parë nga juria dhe regjistruam albumin e parë. Që nga fillimi e deri më sot, ne përpiqemi të jemi maksimalisht origjinalë dhe të sinqertë në atë që bëjmë, dhe kjo ndoshta është për faktin se edhe pas gati tre dekadash, ne ende kemi një auditor.

Foto: arkivi privat

Albumi "Kthimi në Imagjinatë" i lëshuar në vitin 2000 arriti sukses të paparë në Maqedoni, dhe "Të gjitha fotografitë e mia" u bë një lloj himni midis brezave të rinj dhe të vjetër. Keni një këngë autobiografike, një histori jete apo një ngjarje që e shndërruat në këngë?

- Tekstet e këngëve nuk janë tregime specifike të ngjarjeve, ato kryesisht përshkruajnë përvojat dhe emocionet e brendshme të stimuluara nga ngjarjet e jashtme të jetës sonë, dhe nëse ka një rrëfim, ai përcillet përmes prizmit të një bote të brendshme ndjenjash. Pra, në një farë mënyre mund të thuhet se të gjitha këngët janë autobiografike, pra të përjetuara në një mënyrë të veçantë artistike, dhe besoj se kjo është arsyeja pse tekstet arrijnë në zemrat e dëgjuesve.

Në maj ju publikuat këngën "Gjithmonë" dhe njoftuat një album të ri. Publiku besnik mezi priste produktin tuaj të ri. Cilat janë arsyet e ndërprerjeve të mëdha mes albumeve dhe këngëve, por të mos harrojmë faktin që secila prej këngëve tuaja bëhet një hit i përjetshëm?

Foto: arkivi privat

- Ne lëshojmë muzikë kur mendojmë se kemi bërë diçka të mirë, e cila nga të gjitha aspektet, muzikore, tekstuale, e kryer, i plotëson kriteret tona në mënyrë që të transmetohet. Ne nuk punojmë zanate, kështu që me çdo kusht nuk luajmë një këngë, ndërkohë piqemi si njerëz dhe si muzikantë dhe atë që rrezatojmë, përmes muzikës, përmes këngëve që i përcjellim auditorit tonë besnik. Unë mendoj, në thelb, kjo është arsyeja pse ato komente të shpeshta janë si, 'ne u rritëm me ju' dhe kështu me radhë. Kam përshtypjen se ne komunikojmë me publikun përmes këngëve në një nivel shpirtëror.

Historia juaj e dashurisë me kitaristin Ivica, me të cilin jeni martuar, zgjat me dekada. Ju gjithashtu keni një vajzë, Elena. Si filloi historia juaj e dashurisë? Si funksiononi profesionalisht dhe privatisht si një çift i martuar me muzikë? Çfarë bën Elena?

- Ne jemi shokë të shkollës së mesme, ha, ha. Përndryshe, ne kemi qenë bashkë që pas shkollës së mesme, e deri më sot. Duke parë nga kjo distancë kohore, mendoj se për marrëdhënien tonë dhe mbijetesën e saj deri më sot, përveç dashurisë mes nesh, dashuria për krijimin e muzikës ishte gjithashtu vendimtare, nuk e di, mbase po gënjej, ha, ha. Ne nuk kemi qenë në gjendje ta ndajmë profesionistin nga ai privat deri më sot. Kjo është e mirë nga njëra anë, dhe jo e mirë nga ana tjetër. Por jemi ne, kështu punojmë. Vajza jonë Elena trashëgoi talentin e saj muzikor nga ne dhe dy vjet më parë ajo u bashkua me grupin "Area" si një vokale shoqëruese në shfaqjet live. Nga rruga, Elena është një arkitekte mjeshtër me profesion.

Ju jeni një vegjetarian, pse vendosët për këtë dietë dhe këtë mënyrë jetese?

- Unë kam qenë vegjetariane për më shumë se 20 vjet dhe ndihem mirë për këtë. Unë besoj në unitetin e ekzistencës, unitetin midis njeriut, kafshëve dhe natyrës, besoj në Zot. Unë besoj se kafshët janë krijime të Zotit, ashtu si ne, dhe mendoj se ato janë dhënë për të na ndihmuar në mënyra të ndryshme, jo për t'u ushqyer me to. Përveç bindjes sime, gjatë jetës sime unë gjithashtu zhvillova dashuri dhe dhembshuri për kafshët. Unë e di që edhe ata përjetojnë gëzim, dhimbje dhe vuajtje. Kjo është arsyeja e vetme që jam vegjetarian

Zona
Foto: arkivi privat

Publiku maqedonas është i uritur për muzikë të mirë dhe një koncert të mirë, veçanërisht pas më shumë se një viti stanjacioni në skenën muzikore për shkak të pandemisë koronavirus. Kohët e fundit keni marrë pjesë në festival "Alarm Fest 2021". Edhe pse jemi dëshmitarë të shtrëngimit të masave këto ditë, me siguri keni plane për të ardhmen në fushën e muzikës? Çfarë duhet të presësh nga Zona? A do të ketë një rikthim të madh në "Area"?

- Ah, një rikthim i shkëlqyeshëm, kështu që ne jemi gjithmonë këtu, nuk do të flisja për një rikthim pse nuk ndalëm kurrë së performuari, përveç në këtë periudhë të pandemisë, si të gjithë interpretuesit e tjerë. Ne planifikojmë të nxjerrim albumin e shpallur në vjeshtë, dhe me të vërtetë nuk mund të themi shumë për koncertet, duke pasur parasysh ndryshimet e përditshme me statusin e koronavirusit dhe shtrëngimin e masave. Por ne jemi gati për shfaqje, sa herë që hapen mundësitë për këtë.

Së bashku me "Area", ju jeni një lloj shtylle e muzikës rock në vend. Ju i keni rezistuar shumë trazirave dhe tendencave muzikore. Çfarë mendoni për mbiprodhimin e këngëve dhe videove të menjëhershme, të cilat kërkojnë shumë para dhe cilësia e produktit përfundimtar muzikor është e diskutueshme?

- Interneti dhe rrjetet sociale kanë ndryshuar mënyrën e promovimit të muzikës. Në të kaluarën, kishte redaktorë të muzikës në televizion, radio dhe gazeta, dhe kishte kritere që duheshin përmbushur për t'u shfaqur dhe promovuar. Tani, kush dëshiron mund të regjistrojë dhe postojë një këngë dhe video në internet, mund të promovohet përmes kanaleve tashmë të zhvilluara në YouTube, dhe masa kryesore e cilësisë janë vizitat dhe pëlqimet, të cilat nuk korrespondojnë me fotografinë e vërtetë. Të gjitha falë përjashtimeve, por kryesisht, për fat të keq, ne po përballemi me një popullaritet të madh të interpretuesve banalë të muzikës që zënë vëmendjen e brezave të rinj, këngët e të cilëve kanë një afat të shkurtër ruajtjeje.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës