INTERVISTA Lençe Nikolovska: Prodhimi kontraktual të detyrohet, projekti i ri është panxhari i farave vajore

Lençe Nikolovska, Foto: Arkivi Privat

Duhet t'i drejtohemi prodhimit vendas të lulediellit dhe të sigurojmë lëndë të parë që do të jetë e besueshme për përpunuesin, nuk do të ketë dalje valutore dhe fermerët do të jenë të kënaqur me fitimet e tyre. Këtë vit pritet blerja e 10.000 mijë tonëve luledielli, por kapaciteti i “Crystal 1923” është 40.000 mijë tonë.

Prodhimi kontraktual është zgjidhja më e mirë për të gjitha palët e interesuara në proces - para mbjelljes ose mbjelljes, fermerët e dinë se kujt do t'ia shesin të korrat, blerësit kanë siguruar një lëndë të parë të besueshme dhe shteti e ka zgjidhur problemin me vendosjen e bujqësisë. produkte, thotë Lençe Nikolovska, e cila me të kompania “Agrotim” tashmë është bërë e njohur në ndërmjetësimin mes fermerëve, prodhuesve dhe blerësve.

Nikolovska ka vite që është e fokusuar në sektorin e bujqësisë, duke filluar nga një gazetare që përcjell situatën, përmes deputetit, pastaj këshilltar për bujqësi i ish-kryeministrit Zoran Zaev, e deri më tani ka kompaninë e saj, e cila ofron të ndryshme. shërbime për fermerët. Vlerësimi i saj është se tani, kur pandemia dhe konflikti ruso-ukrainas theksuan se sa i rëndësishëm është prodhimi vendas, BE-ja do të investojë miliarda në sektorin bujqësor dhe në ekonomitë kombëtare, gjithnjë e më shumë mundësi do të hapen që bujqësia të jetë një vlerë. dhe profesion me pagesë.

Ku jemi me procesin e prodhimit me kontratë, për cilat kultura është më shumë dhe ku është e nevojshme vendosja e tij?

- Bëhet fjalë për një sistem të tërë dhe një proces kompleks idesh, marrëveshjesh, takimesh, negociatash, me qëllim që të arrihet një zgjidhje e përbashkët e pranueshme për të dyja palët – prodhuesit dhe blerësit. Në këtë proces të drejtuar nga “Agroteam”, ne kemi një rol dhe mbështetje të madhe nga Ministria e Bujqësisë, duke rritur subvencionet për ato kultura që janë pjesë e prodhimit të kontraktuar, si dhe sigurinë institucionale që ofrohet në interes të rritja e prodhimit vendas të ushqimit. Me një fjali, tashmë është bërë e qartë për të gjithë se prodhimi me kontratë është një model i suksesshëm që duhet të shtyhet për më shumë kultura. Aktualisht përmes “Agroteam” jemi duke punuar në prodhimin me kontratë të specit organik, së bashku me projektin zviceran për rritjen e punësueshmërisë në treg - IME, kemi vazhduar me kontratën për luledielli, kemi pasur për tranguj, për misër, dhe tani jemi duke u përgatitur. për një projekt të ri - kontrata e prodhimit të panxharit me vaj. Nga përvoja dhe njohuritë e mia, ekziston një mundësi për të organizuar prodhim me kontratë për të gjitha kulturat që janë lëndë e parë për industrinë përpunuese, dhe një hap përpara mund të jetë prodhimi me kontratë edhe me tregtarët dhe blerësit.

Fabrika e vajrave ushqimorë “Crystal 1923” nga Velesi prej shumë vitesh i fton fermerët në një marrëdhënie bashkëpunuese, për të mbjellë luledielli me çmim dhe blerje të garantuar. Por edhe pse ka rritje të sasive, kapaciteti nuk është as afër përmbushjes. Pse ai proces po shkon kaq ngadalë në vendin tonë - nuk ka matematikë, fermer të mjaftueshëm, besim apo diçka krejtësisht të ndryshme?

- E gjithë historia e aktivizimit të prodhimit me kontratë filloi me kthimin e lulediellit në fushat maqedonase, projekt që së bashku me drejtorin e "Kristal 1923", Goran Lazov dhe një ekip fermerësh dhe ekspertësh, e filluam 4 vjet më parë. përderisa punoja në kabinetin e ish-kryeministrit Zoran Zaev. Dhe ia dolëm të trefishonim prodhimin në 2 vjet, nga 2.000 ton sa bleu kombinati në 7.000 ton luledielli. Por sigurisht që është larg mundësive tona si prodhim vendas dhe nga kapaciteti i “Crystal 1923” prej 40.000 mijë tonësh. Prandaj këtë vit fushata intensive e Ministrisë së Bujqësisë, rritja e subvencioneve, mbështetja në prokurimin e plehrave dhe besueshmëria e prodhimit me kontratë, bëri që prodhuesit bujqësorë të mbjellin sipërfaqe më të mëdha me luledielli. Sipas të gjitha njoftimeve, këtë vit presim mbi 10.000 mijë tonë, gjë që është e shkëlqyer dhe motivuese për vazhdimin e këtij trendi pozitiv edhe për vitet në vijim. Këtu mendoj se vendimtar do të jetë çmimi i blerjes së lulediellit, i cili pritet të jetë i lartë këtë vit, për shkak të luftës me Ukrainën dhe tregut të paqëndrueshëm të lulediellit, dhe ky nuk është një problem që do të zgjidhet shpejt dhe lehtë. Prandaj duhet t'i drejtohemi prodhimit vendas të lulediellit dhe të sigurojmë një lëndë të parë që do të jetë e besueshme për përpunuesin, nuk do të ketë dalje valutore dhe fermerët do të jenë të kënaqur me të ardhurat e tyre.

Lençe Nikolovska, Foto: Arkivi Privat

A ka ndonjë përpjekje në arat tona për të rikthyer të korrat e vjetra, si pambuku, lulëkuqja, farëra vajore?

- Të lashtat e harruara u “harruan” më së shumti për shkak të mosrentabilitetit të prodhimit, vendosjes spontane, lëndëve të para më të lira nga importi dhe mungesës së blerjes së organizuar, pra prodhimit me kontratë. Kështu e humbëm panxharin e sheqerit, nga 6.000 hektarë, tash nuk ka asnjë hektar, për shkak të mosfunksionimit të Fabrikës së Sheqerit në Manastir. Dhe nga ai prodhim jetonin fshatra të tëra, blihej panxhari dhe pjesa e gjelbër përdorej si ushqim për kafshët në ferma. Për pambukun – historia është e njëjtë, mungesa e blerjes, mungesa e interesit të shtetit për të stimuluar këtë prodhim. Ajo që dua të shpall tani është prodhimi kontraktual i panxharit naftëdhënës, për të cilin ka kushte tokësore dhe klimatike dhe sërish po negociojmë me “Crystal” për blerjen e panxharit. I vetmi problem do të jetë vendosja e pomacit, i cili do të shfaqet si nënprodukt i përpunimit të panxharit në vaj, për të cilin duhet të negociojmë me fermat e lopëve dhe t'i ofrojmë për blerje. Ekspertët thonë se është një zgjidhje e shkëlqyer sepse rrit qumështin e lopëve dhe për këtë duam të informojmë fermerët përmes “Agroteam”. Këto ditë ne negociojmë me kompanitë që merren me shitjen e farërave, për të ofruar fara dhe varietete cilësore që i përshtaten klimës dhe këshilltarët që do të monitorojnë prodhimin në terren. Edhe këtu pres mbështetje nga Ministria e Bujqësisë në drejtim të inkurajimit të fermerëve apo mundësinë e rritjes së subvencioneve si motiv shtesë. Do të shohim se si do të shkojë i gjithë procesi, i cili duhet të jetë i shpejtë, sepse mbjellja e farës vajore është në gusht dhe shtator dhe deri më tani kemi paralajmëruar mbjelljen e 500 hektarëve.

Çfarëdo politikash që ndiqen, figura qendrore është dora e punës. Si të tërheqim fermerë të rinj?

- Problemi i punës është evident dhe gjithnjë e më shqetësues vitet e fundit. Problemi u krijua në vazhdimësi pa mundësi të ndalimit apo zvogëlimit të tij për disa arsye (të njohura) në shoqëri në vitet e kaluara. Dua të besoj se ky trend do të kthehet në favor të prodhimit bujqësor, sepse kriza Covid dhe lufta në Ukrainë na treguan se i vetmi biznes i besueshëm është prodhimi i ushqimit. Shifrat, jo vetëm në vendin tonë, në të gjitha vendet tregojnë rritje të eksporteve, çmimeve të larta të produkteve bujqësore, përpunimit dhe nevojës për ushqim. Të gjitha vendet serioze reaguan ndaj kësaj situate në mënyrë identike - rritën subvencionet për fermerët, BE-ja rriti fondet mbështetëse, u futën masat e ndërhyrjes, u nda toka, shteti iu drejtua rritjes së prodhimit të kulturave strategjike. Këtu inkurajoj të rinjtë dhe ambiciozët të përfshihen në sektorin e bujqësisë, do të ketë gjithnjë e më shumë nevojë për ushqim, BE do të investojë miliarda në sektorin bujqësor, do të modernizojë, dixhitalizojë prodhimin dhe prodhimi bujqësor do të jetë i respektueshëm dhe i paguar mirë. profesion. Ne kemi masa të shkëlqyera shtetërore, janë edhe fondet IPARD, vetëm këtë vit do të ketë thirrje për 35 milionë euro. E gjithë kjo do të kontribuojë që prodhimi bujqësor të jetë një biznes fitimprurës. Dhe fitimi di të motivojë, nëse dikush ka aftësi menaxheriale dhe vizion, ja një gjë e sigurt që të rinjtë të qëndrojnë në vend dhe të justifikojnë epitetin - Maqedonia agrare.

Video e ditës