INTERVISTË | Bojan Kovski, piktor i trupit: Magjepsja me trupin e njeriut ka qenë gjithmonë pjesa më e madhe e punës sime

me ngjyrë të falsifikuar
Foto: Printscreen / Instagram

Piktura e trupit është një nga format më të vjetra të artit dhe dekorimit të trupit, e krijuar kryesisht për qëllime fetare dhe rituale që nga fillimi i qytetërimit. Ndryshe nga tatuazhet që janë të përhershëm, kjo mënyrë e dekorimit të trupit dhe fytyrës është e përkohshme dhe zgjat nga disa orë deri në disa ditë.

Pikturimi modern i trupit filloi në vitet 1960, së bashku me liberalizimin e qëndrimit të qytetërimit perëndimor ndaj trupit të zhveshur, dhe sot e kësaj dite po fiton popullaritet, por edhe rëndësi në botën e artit dhe "tatuazheve të përkohshme" komerciale.

Prej pesë vitesh, kjo teknikë intriguese është përditësuar dukshëm nga artisti i ri akademik Bojan Kovski, si interes i tij i veçantë. Dhe sa është “lustruar” në këtë shprehje artistike specifike gjatë asaj kohe, patëm rastin ta shohim në ekspozitën e tij në MKC pak para fundit të vitit të kaluar.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

Si, kur dhe pse lindi ideja për këtë lloj shprehjeje artistike?

Kam lundruar në ujërat e artit në trupin e njeriut në mënyrë shumë spontane, punoj figuracion, më së shpeshti akte për shkak të punës sime me trupa jam frymëzuar ta përdor trupin si kanavacë. Puna në trupin e dikujt është shumë e ndryshme nga puna në një pjatë, vetë trupi ka rrjedhshmërinë dhe formën e tij që i jep një pamje krejtësisht të re shprehjes.

Fillimet ishin mjaft të vështira sepse nuk e dija se çfarë po bëja, por çdo gjë që bëjmë kërkon mësim dhe përvojë për të arritur një nivel të caktuar njohurish, madje edhe atëherë kërkon trajnime të mëtejshme. Teknika mësohet dhe ndryshohet me kalimin e kohës si një proces zhvillimi i një autori, dhe gjërat kryesore janë përkushtimi ndaj asaj që bëjmë dhe frymëzimi që na çon drejt suksesit dhe këto janë gjëra që askush nuk mund të na mësojë, por ne duhet të t'i fitojmë ato vetë.

Në fillim punoja me akrilik të thjeshtë dhe ishte një sfidë si për mua ashtu edhe për modelet që të hiqnin bojën e tyre, por me kalimin e kohës, ndërsa u zhvilluam dhe ndërsa mësova dhe mund të përballoja punime më cilësore, arrita në një diplomë. të punoj me ngjyra profesionale të lyerjes së trupit që kanë ndryshuar tërësisht pamjen e punës sime.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

Sa ka luajtur rol afërsia e temës (prirja drejt aktit, magjepsja me trupin e njeriut) që ju përkëdhelni dhe ushqeni që në fillim në marrjen e sfidës?

Magjepsja me trupin e njeriut ka qenë gjithmonë një pjesë kryesore e punës sime dhe ajo që unë e vlerësoj si temë. Pikturimi i trupit të njeriut më dha liri shtesë dhe më lejoi ta shikoja në një mënyrë tjetër dhe në të njëjtën kohë të shpëtoja nga imazhi standard i trupit dhe të përpiqem të jem ndryshe edhe pse forma është e njëjtë. Sfida ishte të shkëputeshim nga standardi dhe nga ajo që syri ynë është mësuar të shohë dhe të futeshim në surrealitetin dhe fantazinë sesi diçka mund të paraqitet në një frymë të re për t'i dhënë një ideje të re një jetë të re pa humbur formën dhe delikatesën. të trupit të njeriut. E kam akoma atë sfidë dhe është problemi kryesor me të cilin po punoj, megjithëse ideja për të modifikuar trupin dhe për të kërkuar një formë të re po bëhet gjithnjë e më e shpeshtë dëshirë dhe ide në proces.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

A e bën këtë teknikë pikture më tërheqëse se të tjerat intriga se vetëm ngjyra është mes trupit të zhveshur dhe vëzhguesit?

Mendoj se vetë metamorfoza, pra kalimi nga standardi në paraqitjen unike të një trupi, e bën këtë intrigë në sytë e vëzhguesit. Atraktiviteti vjen nga interesimi se çfarë/si/pse duket puna, nga vjen ideja dhe çfarë përfaqëson. Të përfaqësosh një trup që në dukje është i zhveshur, por në të njëjtën kohë është plotësisht i mbuluar është një lojë vizuale që shumë njerëz nuk e kuptojnë por janë ende të interesuar për të, ky fakt e bën këtë art të rëndësishëm dhe të domosdoshëm për sytë e shikuesit.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

Si ndodh një performancë e veçantë, a frymëzon ajo një trup të caktuar, apo ideja frymëzon një trup të caktuar të synuar?

Frymëzimi dhe idetë që vijnë nga jeta ime private dhe nga temat që duke parë nga prizmi i ndërtimit të mendimit njerëzor, janë ndër kryesoret mbi të cilat bazohet shoqëria moderne, e shkuara dhe e ardhmja në të cilën jetojmë, këto janë idealet. që unë si autor dua t'i prezantoj para publikut tim. Në veprat e mia, qoftë në trup apo në telajo, mitologjia e lidhur me ndjenjat njerëzore synon të flasë dhe t'i përcjellë një mesazh shikuesit, jo mesazhin tim që i kam përcjellë imazhit dhe vetes, por mesazhin se çfarë shikuesi do të shohë vetë se çfarë do të krijojë shkrirja e ndjenjave dhe mendjes së tij kur shikon foton si një histori e përvojës së tij.

Idetë dhe frymëzimi vijnë nga brenda, secili mbart mendimin e tij, stilin dhe shijen e tij, përcaktimi i tij varet nga individi dhe mjedisi në të cilin ai vepron, nuk mund të them se ekziston diçka konkrete si vizion për Kovskin. trupi, me e pershtatshme do te ishte qe deri tani me ka sjelle ketu, dhe tani per tani stilet po ndryshojne, ndjeshmeria po ndryshon keshtu qe do te shohim si do te zhvillohem ne te ardhmen dhe ky mendim me ben te pres me padurim cfare do bëj tjetër.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

Cili është ndryshimi, specifikat e veçanta që e ndajnë pikturën e trupit nga të gjitha sfondet e tjera të pikturës?

Bëj figuracion, kryesisht akte për shkak të punës sime me trupa, jam frymëzuar që ta përdor trupin tim si kanavacë. Puna në trupin e dikujt është shumë e ndryshme nga puna në një pjatë, vetë trupi ka rrjedhshmërinë dhe formën e tij që i jep një pamje krejtësisht të re shprehjes. Çdo detaj dhe çdo moment që aplikoni në trup nga çdo kënd duket ndryshe, dhe në të njëjtën kohë me lëvizjen e gjithë ngjyra që aplikohet formësohet në forma të ndryshme që së bashku me këndin, lëvizjen dhe vetë formën e trupit. një e tërë që për mua është e gjithë bukuria e këtij arti dhe sfida më e madhe por më e rëndësishmja nga të gjitha është ajo që më bën të lumtur.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

Duke pasur parasysh të gjitha specifikat për shkak të vlerës së përdorimit (pop. modë, performancë) a e afron kjo teknikë më shumë me artin e aplikuar sesa me artet klasike?

Kjo teknikë është një simbiozë e të dyjave që unë personalisht nuk mund t'i ndaj nga njëra anë apo tjetra. Vetë krijimi i këtij lloji arti është një hap përgjatë një linje të hollë që nuk i kalon kufijtë as të artit të aplikuar dhe as atij klasik dhe në të njëjtën kohë çon një luftë tjetër, që është ajo e artit dhe e vulgaritetit.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

Cila ka qenë sfida më e madhe deri më tani në këtë përvojë?

Çdo punë e re është një sfidë e re dhe një sukses i ri. Si autor jetoj për sfidat që më paraqet profesioni, ato më bëjnë më të mirë dhe ruajnë dëshirën time për t'u rritur në këtë drejtim.

Sfida më e madhe për mua është ende qëndrueshmëria ime. Konkurrenca me veten dhe qëndrueshmëria e punës në këtë fushë është një luftë me veten e çdo artisti, hasim miliona pengesa që për t'i kapërcyer nuk duhet të dorëzohemi me gjithë presionin që na bëhet. Puna e vazhdueshme në një fushë që nuk është gjithmonë mirënjohëse është një luftë shumë rraskapitëse, kryesisht sepse ne nuk e kemi atë zonë të sigurt ku e dimë se çfarë do të ndodhë nesër, ku do të jetojmë, si do të pranohemi apo nëse jemi mjaftueshëm të mirë. Këto pyetje mund t'ju bëjnë ose t'ju thyejnë si krijues, veçanërisht kur jeni vetëm në atë që po bëni dhe nuk keni asgjë për të konkurruar apo parë.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

Pse metamorfoza?

Metamorfoza është një proces biologjik nëpër të cilin kalojnë disa kafshë, veçanërisht insektet, dhe ndryshojnë sjelljen e tyre. Ne të gjithë e dimë transformimin nga larva në flutur dhe ky proces është i ngadalshëm derisa të përfundojë formimin e vet deri në pjekuri për fluturim gjatë jetës. Metamorfozat njerëzore ndodhin shpesh në ëndërr, por ato bëhen edhe një dëshirë për realitetin, kështu që përmes vetëndërtimit ndërthuren në imazhin përfundimtar të libidos shumës.

Nëpërmjet “ripërcaktimit” të trupit dhe krijimit të një krijese të re si nga një planet tjetër, krijoj edhe një proces provokimi te shikuesi, ndoshta dëshirën e fshehtë për transformim - metamorfozë. Rrjetat e merimangës, luspat, forma natyrale mimike të disa fluturave janë pjesë e trupit të njeriut ose anasjelltas, trupi bëhet një guaskë e thyer dhe një flutur e bukur. Skulpturat e pikturuara gjallërisht lëvizin në lëvizje të ngadaltë, duke krijuar një performancë të pavëmendshme. Trupi bëhet vetë objekt i metamorfozës.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

Sa prej këtyre pesë viteve ishin metamorfozë personale dhe profesionale?

Këto pesë vite kanë kaluar në pesë minuta, megjithëse nuk mund ta njoh as veten si pesë vjet më parë. Koha për mua është një gjë shumë relative dhe nuk mund ta përkufizoj si fenomen, por prandaj e shoh zhvillimin nga puna në punë si një metamorfozë në botën time. Zhvillimi im personal lidhet drejtpërdrejt me atë profesional dhe mendoj se të dy nuk bëjnë dot pa njëri-tjetrin ndaj do të thoja që këto pesë vite më kanë mësuar shumë dhe jo mjaftueshëm, gjithmonë mund të bëj më shumë sepse kam pritshmëri më të larta nga vetja. në pesë të ardhshme.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

Një postim i shpërndarë nga KOVSKI (@artbykovski)

 

Video e ditës