Inspektimi nuk gjeti asnjë të huaj në spitalin e Tetovës

Spitali i Tetovës. / Foto: MPB

Inspektorët e Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor dhe Sanitar (SSHI) nuk gjetën të huaj në spitalin e Tetovës të cilët ndihmonin pacientët. Këtë fundjavë, pasi u prek një zë, ata bënë një inspektim të jashtëzakonshëm për të parë nëse kishte civilë në qendrën covid në Spitalin Klinik në Tetovë, anëtarë të familjeve të pacientëve me covid-19, pas reagimeve të shumta nga publiku.

Drejtoresha e Fondit Shtetëror të Sigurimeve Shëndetësore, Dr. Irina Sotirova-Buhova, tha për "Free Press" se gjatë mbikëqyrjes, inspektorët nuk kanë gjetur ndonjë parregullsi.

- Kjo ndoshta është për shkak të ndryshimeve reale në funksionimin e spitalit nën presionin e publikut pas ngjarjes tragjike. Fondi Shtetëror i Sigurimeve Shëndetësore do të vazhdojë me mbikëqyrje të jashtëzakonshme në këtë spital, por edhe në të gjitha qendrat e tjera covid, sa herë që merr një raport ose pasi të dëgjohet një zë-tha Sotirova-Buhova.

Vetë të afërmit dëshmojnë se në repartet covid në Tetovë për një kohë të gjatë para zjarrit kishte shoqërues nga familjet e pacientëve. Zjarri që ndodhi në spitalin modular në Tetovë dogji 14 persona, përfshirë dy vizitorë, siç konfirmoi Prokuroria Publike. Bëhet fjalë për vajzën e një pacienti dhe gruan e një pacienti, e cila vdiq në zjarr, megjithëse ata nuk u shtruan në spital as nuk ishin kovid-pozitiv, por u kujdesën për të dashurit e tyre për shkak të mungesës së stafit mjekësor.

Një i afërm i një pacienti në Qendrën Covid, një ditë para inspektimit, u filmua në televizion se ai kishte qasje falas për të vizituar një pacient Covid-19. Ai tha se brenda, në dhomën e spitalit, një i huaj po kujdesej për një anëtar të familjes i cili ishte shtruar në spital.

- Pacientët kujdesen nga njerëz të tjerë, shumica e të cilëve janë anëtarë të familjes. Ka disa gjëra që nuk janë të mira, nuk bëhen siç duhet! “Unë i kuptoj mjekët, ata gjithashtu nuk kanë staf - tha qytetari.

Të afërmit po ndihmojnë të sëmurët jo vetëm në Qendrën Covid të Tetovës, por edhe në qytete të tjera, tha ish -ministri i Shëndetësisë Arben Taravari.

- Ata që kishin një pacient ose një pacient ose një të afërm të ngushtë në atë spital, e dinë se si ishte trajtimi. Si mjek, jo si politikan, kam thirrje të përditshme nga njerëz që trajtohen në spitale në të gjithë Maqedoninë, të cilët ankohen se nuk ka furnizime mjekësore bazë. Në disa spitale njerëzit duhet të sigurojnë bombolat e tyre të oksigjenit, në disa situata ata ankohen se trajtimi në dy ose tre spitale është i ndryshëm. Imagjinoni, ne ende nuk kemi një protokoll të unifikuar për trajtimin e pacientëve me Covid-19 në Maqedoni. Ata që u trajtuan, ose të afërmit e tyre që ishin në ato spitale për sëmundje infektive, në Gostivar, Tetovë, Kërçovë, Strumicë - ata e dinë. "Dhe ne kemi informacione se njerëzit po qarkullojnë atje, se ata mund të hyjnë dhe të dalin lirshëm, është kaos," tha Taravari për Alpha TV.

Arsyeja kryesore e dhënë nga familjet për lejimin e kujdesit dhe qëndrimit në qendrën covid në këtë spital është se nuk kishte mjaft mjekë dhe infermierë që mund të arrinin të kujdeseshin për të gjithë pacientët. Kjo pohohet edhe nga Ibin Emshiu nga Tetova, vëllai dhe babai i të cilit vdiqën në zjarr.

- Unë u ula atje për gjashtë ditë, duke kërkuar ndihmë për t'u kujdesur për vëllain tim, sepse ai ishte i palëvizshëm (ai vuante nga paraliza cerebrale). Më thanë nga spitali se ata nuk kishin një njeri të lirë që mund të më ndihmonte të ndryshoja pelenat e tij. Unë kam problemet e mia shëndetësore, por kam mundur të jap para për t'u kujdesur për të dhe ai pranoi. Kur erdhi koha për të paguar, ata ranë dakord të ndihmojnë. “Kam paguar për t’u ndihmuar dy herë në ditë”, tha Emshiu për Deutsche Welle. Ai shtoi se ka marrë kërcënime për jetën nëse flet për situatën reale në këtë qendër covid.

MPB: Emshiu nuk kishte një kërcënim të drejtpërdrejtë për jetën e tij

Policia i tha "Sloboden Pecat" se pasi u dëgjua një zë, oficerët e policisë gjetën Ibin Emshiu në fshatin Sinicane të Tetovës, i cili u tha oficerëve të policisë se ai nuk kishte kërcënim të drejtpërdrejtë për jetën e tij, por që pasi dha një deklaratë për mediat , ai lexoi tre komente në rrjetet sociale.në lidhje me deklaratën e dhënë - "të ketë kujdes se çfarë thotë sepse diçka mund t'i ndodhë".

Sipas SIA Tetovë, Emshiu u tha policëve se automjeti i tij ishte shkruar në një copë letër "ki kujdes", por ai nuk i ruajti komentet nga rrjetet sociale apo fletën. Ai gjithashtu u tha oficerëve të policisë se askush nuk i kishte kërkuar para në spital, por ia kishte dhënë arbitrarisht stafit mjekësor për të "kujdesur më mirë për të dashurit e tij".

Video e ditës