Inspektimi nuk i gjeti të afërmit që vëzhgonin pacientët - spitali i Tetovës i dërgoi në shtëpi

Spitali i Tetovës. / Foto: MPB

Inspektorët e Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor dhe Sanitar këtë fundjavë, pasi u prekën se kishte civilë në qendrën covid në Spitalin Klinik në Tetovë, anëtarë të familjeve të pacientëve me Covid-19, kryen inspektime të jashtëzakonshme, por nuk e gjetën shoqëruesit e pacientëve, sepse spitali pas reagimeve të shumta nga publiku - dërgojini ata në shtëpi!

Drejtoresha e Fondit Shtetëror të Sigurimit Shëndetësor, Dr. Irina Sotirova Buhova, tha për "Sloboden Pecat" se gjatë inspektimit, inspektorët nuk gjetën asnjë të jashtëm dhe nuk gjetën ndonjë shkelje të ligjit.

- Ndoshta është për shkak të ndryshimeve reale në funksionimin e spitalit nën presionin e publikut pas ngjarjes tragjike. SSHI do të vazhdojë me mbikëqyrje të jashtëzakonshme në këtë spital, por edhe në të gjitha qendrat e tjera covid, sa herë që merr një raport ose pasi preket një zë, tha Dr. Sotirova Buhova.

Familjarët e pacientëve dëshmojnë se reparti në Tetovë kishte anëtarë të familjes për një kohë të gjatë para zjarrit tragjik. Zjarri që shpërtheu në spitalin modular dhe mori 14 jetë pati gjithashtu dy vizitorë, siç konfirmoi Prokuroria Publike. Ajo është vajza e një pacienti dhe gruaja e një pacienti që vdiq në zjarr, megjithëse ata nuk u shtruan as në spital dhe as pozitiv, por u kujdesën për të dashurit e tyre për shkak të mungesës së stafit mjekësor.

Një i afërm i një pacienti në Qendrën Covid, një ditë para inspektimit, u kap në kamera ndërsa hynte lirshëm për të vizituar një pacient Covid-19. Ai tha se ishte një person tjetër brenda dhomës së spitalit që kujdesej për një anëtar të familjes.

“Pacientët kujdesen nga njerëz të tjerë, shumica e anëtarëve të familjes, ka disa gjëra që nuk janë të mira, nuk bëhen siç duhet! “Unë i kuptoj mjekët, ata gjithashtu nuk kanë staf”, tha qytetari.

Të afërmit po ndihmojnë të sëmurët, jo vetëm në Qendrën Covid të Tetovës, por edhe në qytete të tjera, tha ish -ministri i Shëndetësisë Arben Taravari.

- Ata që kishin një pacient ose një pacient ose një të afërm të ngushtë në atë spital që u trajtua e dinë se si ishte trajtimi. Si mjek, jo si politikan, kam thirrje të përditshme nga njerëz që trajtohen në spitalet në të gjithë Maqedoninë, të cilët ankohen se nuk ka furnizime mjekësore bazë. Në disa spitale njerëzit duhet të sigurojnë bombolat e tyre të oksigjenit, në disa situata ata ankohen se trajtimi në dy ose tre spitale është i ndryshëm. Imagjinoni, ne ende nuk kemi një protokoll të unifikuar për trajtimin e pacientëve me Covid-19 në Maqedoni. Ai tha se ata që u trajtuan ose të afërmit e tyre që ishin në ato spitale me sëmundje infektive, në Gostivar, Tetovë, Kërçovë, Strumicë - ata e dinë, sepse ne gjithashtu kemi informacion që njerëzit qarkullojnë atje, se ata hyjnë dhe dalin lirshëm, është kaos, tha ai Taravari për Alpha.

Video e ditës