Nisma e ZJM-së është realizuar, do të krijohet “Orkestër për muzikën Jazz”.

Foto nga koncerti i ZJM Big Band me Luis Bonilla

Qeveria në mbledhjen e djeshme mori vendim për themelimin e institucionit kombëtar “Orkestër për muzikë xhaz në Republikën e Maqedonisë së Veriut” – Shkup, aktiviteti kryesor i të cilit është përgatitja dhe interpretimi publik i veprave muzikore të cilësisë së lartë në fushën e xhazit dhe të gjitha zhanret e ndërlidhura që gravitojnë ose kryhen nga kjo kulturë "klasike" e shekullit të njëzet e një, raportojnë nga Ministria e Kulturës.

Institucioni i ri kombëtar i muzikës u krijua me iniciativën e Shoqatës së Muzikantëve Jazz dhe Artistëve të Lirë, e cila me bandën e saj të madhe në vitet e kaluara arriti suksese të mëdha në vend, në rajon dhe në Evropë dhe me koncertet e saj mbushi një boshllëk të madh. në këtë pjesë të kulturës muzikore.

Përmes këtij institucioni ushqehen muzikantët e talentuar të xhazit që punojnë dhe studiojnë në vend dhe u sigurohet një angazhim i përhershëm dhe i qëndrueshëm që do t'u krijojë kushte për të krijuar vepra të larta dhe për të afirmuar kulturën e xhazit, si dhe për të popullarizuar xhazin maqedonas. muzikë.

Duke pasur parasysh hendekun që ka vendi me mungesën e një orkestre revue, ky institucion do të kujdeset për përmirësimin e prodhimit muzikor, do të avokojë për edukimin e talenteve dhe të apasionuarve të rinj, do të organizojë festivale dhe evente xhazi që do të ndihmojnë në rritjen e xhazit. kulturës në territorin e të gjithë vendit dhe do të punojë për rrjetëzimin e vet në organizatat ndërkombëtare që ushqejnë të njëjtin aktivitet.

Orkestra e Shoqatës së Muzikantëve të Jazz-it dhe Artistëve të Lirë tashmë është dëshmuar si një ansambël i lartë, i cili është në nivel të standardeve botërore, ndaj si Institucion kombëtar do të vazhdojë në drejtim të përhapjes së aktivitetit koncert, organizimit të workshop-eve e të tjera. performanca muzikore me të cilat do të performojë brenda dhe jashtë vendit, si dhe do të vazhdojë rrjetëzimin me institucionet evropiane dhe botërore, duke ndjekur praktikën që ka krijuar tashmë.

Institucioni kombëtar do të vendoset në godinën e Filarmonisë Kombëtare të NU-së dhe nëse është e nevojshme do të shfrytëzojë edhe hapësirën muzikore dhe skenike të Operës dhe Baletit Kombëtar të UK-së, njoftojnë nga Ministria e Kulturës.

Pas informacionit të publikuar nga Ministria e Kulturës, Shoqata e Muzikantëve të Xhazit dhe Artistëve të Lirë (ZJM) iu drejtua publikut me mesazhin e tyre.

- Me kënaqësi të madhe dëshirojmë të ndajmë me ju një, për ne, informacion shumë domethënës, dhe në të njëjtën kohë të përshëndesim vendimin historik për themelimin e institucionit kombëtar "Orkestra e Muzikës Jazz në Republikën e Maqedonisë së Veriut" - Shkup. .

Shprehim mirënjohjen tonë publike për Ministren e Kulturës, Bisera Kostadinovska Stojçevska dhe Ministrinë e Kulturës, të cilët dëgjuan për angazhimet tona dhe njohën vlerën e punës sonë afatgjatë, duke dhënë konfirmimin e punës sonë përmes themelimit të "Jazz Music". Orkestra në Republikën e Maqedonisë së Veriut". - Shkup.

Gjatë gjithë këtyre viteve, ZJM Big Band punoi pa rezerva dhe avokoi për promovimin dhe afirmimin e muzikës xhaz maqedonase dhe muzikantëve të xhazit maqedonas, dhe la pas një sërë koncertesh dhe shfaqjesh të paharrueshme, të cilat dhanë një ndikim të jashtëzakonshëm në skenën muzikore maqedonase, por edhe në Kultura maqedonase në përgjithësi, duke e ngritur atë në një nivel më të lartë dhe duke zgjeruar horizontet e audiencës dhe të gjithë publikut.

Institucionalizimi i kësaj orkestre për muzikën xhaz konfirmon përkushtimin afatgjatë të Shoqatës dhe aktivitetet e saj të realizuara përmes Big Band-it ZJM, si dhe angazhimin e muzikantëve të shumtë që gravitojnë në sferën e muzikës jazz.

Krijimi i kësaj orkestre do të jetë një fushë tjetër në të cilën do të ketë mundësi për të ushqyer krijimtarinë tonë, por edhe një mundësi për angazhim të mëtejshëm profesional me veprimtarinë tonë, për të cilën i jemi pafundësisht mirënjohës.

Me këtë hap, ZJM bazohet në historinë e krijimit të orkestrave xhaz në vend, e cila filloi në vitet pesëdhjetë të largëta të shekullit të kaluar, kur u formua në Shtip, në kuadër të KUD "Macedonka" grupi i parë i madh në Maqedoni. Më pas vijon krijimi i një institucioni tjetër kulti - Orkestra e Valleve të Radio Shkupit, pastaj orkestra që funksionon në kuadër të KUD-së "Mirce Acev", orkestra në KUD "Boro Johnny" në Strumicë dhe shumë të tjera, të cilat në Koha e aktivitetit të tyre, gjithashtu, la gjurmë në skenën maqedonase të xhazit.

Vazhdojmë edhe më tutje me një premtim se orkestra jonë do të vazhdojë në të njëjtën rrugë dhe do të vazhdojë të afirmojë xhazin maqedonas, brenda dhe jashtë tij - theksojnë nga ZJM.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës