INFOGRAFIA Në një vit numri i të papunëve është ulur me gati 28.000 mijë: A është rritur punësimi apo janë larguar të rinjtë?

Sheshi Maqedoni, Shkup / Foto: EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI

Shumë nga të papunët të cilët u regjistruan në Agjencinë e Punësimit për shkak të masave ekonomike që lidhen me papunësinë, tani vullnetarisht kanë ndërprerë regjistrimin si punëkërkues.

Numri i përgjithshëm i punëkërkuesit aktivë dhe pasivë në Agjencinë e Punësimit në mars ishte 175.983, ndërsa në mars të vitit të kaluar numri i tyre ishte 203.661. Nga këto shifra rezulton se numri i personave që aplikojnë për punë në Agjencinë e Punësimit çdo muaj, ose çdo 6 muaj, është ulur ndjeshëm. Sipas këtij procesverbali, Numri i punëkërkuesve është ulur me 27.678, pra me 13,5 për qind në mars 2021 krahasuar me mars 2020.

Përpunimi i të dhënave: Shtypi i Lirë - Ivan Samarxhiev

Të brendshëm sqarojnë se rënia e numrit të punëkërkuesve mund të jetë për shkak të disa faktorëve. Jo të gjithë të papunët regjistrohen në Agjencinë e Punësimit (disa vite më parë mjaftonte të shkonin në Fondin e Shëndetësisë për të marrë sigurim shëndetësor). Vitin e kaluar ka pasur një rritje drastike të numrit të punëkërkuesve për shkak të masave ekonomike kundër krizës ekonomike të shkaktuar nga pandemia, të cilat kishin të bënin me personin që ishte i papunë dhe i raportuar në Agjenci si punëkërkues aktiv, pas periudhës me masat e miratuara. ., ata njerëz ndaluan së regjistruari përsëri. Sivjet, me rritjen e aktivitetit ekonomik të kompanive, nevoja për punëtorë ishte më e madhe. Por rënia e numrit të punëkërkuesve lidhet edhe me largimin e tyre për punë jashtë vendit.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski thotë se niveli aktual i papunësisë është në nivelin më të ulët historik.

- Sipas Entit Shtetëror të Statistikave, papunësia në tremujorin e katërt të vitit të kaluar ishte 15,2 për qind dhe është niveli më i ulët në historinë tonë. Synimi për të cilin ne përpiqemi është një shkallë e punësimit prej 54,3 për qind deri në vitin 2026 dhe një normë njëshifrore e papunësisë deri në vitin 2020 - tha dje Kovaçevski.

Nga ana tjetër, punëdhënësit thonë se kanë problem i madh për gjetjen e punëtorëve. Është më kritike në sektorin e hotelierisë ku në verë, veçanërisht në vendet turistike, nevoja për staf katering është e shtuar.

- Unë pretendoj se çdo objekt i dytë hotelierik kërkon punëtorë. Disa prej tyre u ritrajnuan gjatë pandemisë dhe gjetën punë të tjera, por shumica e kuzhinierëve dhe kamerierëve shkojnë të punojnë në det, veçanërisht në Kroaci dhe Mal të Zi - tha Zdravko Josifovski, kryetar i Odës së Pavarur të Kateringut, i cili shpjegon se në kuadër të stafit ka mungesë të plotë. ndryshoi mënyrën e funksionimit të restorantit të tij, kështu që tani funksionon në bazë të vetë-shërbimit, duke ofruar menu për mëngjes dhe drekë.

Por, përveç punës sezonale, shumë prej tyre largohen për të punuar përgjithmonë në vende të tjera sapo të kalojë pandemia, por kryesisht me pasaporta bullgare. Në pyetjen nëse kanë problem me fuqinë punëtore, nuk ka asnjë aktivitet që përgjigjet se nuk e kanë.

Pothuajse 60 për qind e të papunëve nuk kanë arsim apo kanë arsim fillor

Agjencia e Punësimit analizon të dhënat vetëm për ata që kërkojnë punë në mënyrë aktive, pra për ata që vijnë të regjistrohen si të papunë çdo muaj. Në mars kishte 125.907 aplikantë aktivë. Prej tyre, gati 60 për qind, ose 73.023 nuk kishin arsim, ose kishin arsim fillor. Janë 11 punëkërkues me shkollë të mesme të pambaruar, 834 me shkollë të mesme dhe 30.529 të papunë që kërkojnë punë me shkollë të mesme. 8.784 qytetarë të papunë janë me diplomë. Në kërkim të punësimit janë edhe 8.874 master dhe 686 doktorë shkencash.

Video e ditës