Kemi 80 “shtete” në këtë vend dhe shumë pagesa të dyfishta

Një problem më i madh se çmimi është kohëzgjatja e ekzekutimit të një shërbimi. Është i nevojshëm transparencë, digjitalizim dhe shkëmbim më i madh i të dhënave ndërmjet institucioneve, u tha në panelin e sotëm në Forumin Ekonomik “Detyrat parafiskale – një pjesë e vogël në enigmën e konkurrencës”, organizuar nga Instituti për Politika Ekonomike dhe Zhvillim “Finance Think”. .

Në vend janë zbuluar 377 tarifa parafiskale të paguara nga kompanitë dhe qytetarët. Një pjesë e madhe e tyre janë në komuna dhe shumë prej tarifave janë dyfishuar. Megjithatë, një problem më i madh se çmimi i tyre është kohëzgjatja e një shërbimi. Prandaj dixhitalizimi është i domosdoshëm, por që të zbatohet me sukses, duhet shkëmbimi i informacionit ndërmjet institucioneve dhe bashkive dhe centralizimi i shumë shërbimeve në mënyrë që të mos ndodhë që një komunë të paguajë shumë më tepër për atë që paguhet më pak në një komunë tjetër. .

Këto ishin përfundimet kryesore të panelit të diskutimit në Forumin Ekonomik “Detyrat parafiskale – një pjesë e vogël në enigmën e konkurrencës”, organizuar nga Instituti për Politika Ekonomike dhe Zhvillim “Finance Think”.

Julian Vassallo, Zëvendës Shef i Delegacionit të Bashkimit Evropian në RSM ai tha se duhet punuar për të rritur besimin se si shpenzohen paratë e publikut dhe kjo bëhet me transparencë më të madhe dhe duke hapur të dhënat.

– Duhet të ketë një optimizim më të madh të detyrimeve parafiskale, por kjo nuk do të thotë që ato të hiqen. Për shembull, taksa mjedisore duhet të investohet në projekte mjedisore të dukshme, nga të cilat do të përfitojnë bashkia dhe qytetarët - tha Vassalo.

Kryetarja e Odës Ekonomike për Teknologji të Informacionit dhe Komunikimit - MASIT, Aneta Antova Pesheva, tha se hulumtimi mbi akuzat parafiskale tregoi se ndërsa ne shpesh i lidhim ato me kompani, "rezulton se qytetarët janë viktimat më të mëdha".

– Dixhitalizimi mund të zbatohet lehtësisht. Ka kompani që kanë inxhinierë të mirë dhe kjo mund të bëhet shpejt. Por nëse shikojmë në nivel bashkie, në të 80 bashkitë janë vetëm 3-4 inxhinierë të tillë. Përndryshe, të gjitha dokumentet duhet të digjitalizohen fillimisht. Pastaj dixhitalizimi kërkon edhe centralizim. Nuk mund të ketë një çmim për një detyrë në një qytet dhe një tjetër në një tjetër. Dhe së treti, problemi më i madh është shkëmbimi i të dhënave. Tani kemi 80 gra në një vend! tha Antova Pesheva në panel diskutim.

Blagica Petreski, kryeekonomiste në Finance Think thotë se periudha e ardhshme është nga viti 2019 dhe se në krahasim me atë kohë tarifat parafiskale ndaj pushtetit qendror kanë një tendencë rritjeje, edhe pse të moderuar. Sipas hulumtimit, 54 për qind e kompanive e kanë identifikuar tatimin mbi kompaninë si një tarifë parafiskale. Tarifa e shërbimeve për shfrytëzimin e rrugëve, e cila paguhet me regjistrimin e automjeteve, si dhe lejet dhe licencat për kryerjen e veprimtarisë, konstatohet si një barrë relativisht e lartë.

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi theksoi se procesi i sistematizimit të këtyre detyrave kërkon miratimin e akteve që do të ofrojnë kuadrin ligjor për vendosjen, monitorimin dhe mbikëqyrjen e detyrave të natyrës jotatimore.

- Është e rëndësishme të theksohet se optimizimi i këtyre tarifave është një proces që duhet të sigurojë drejtësi, duke marrë parasysh interesat e bizneseve, por edhe duke pasur parasysh një vlerësim real të kostos së shërbimeve të caktuara, duke pasur parasysh se jo Tarifat tatimore janë të ardhura nga të cilat siguron funksionimin normal të institucioneve të caktuara dhe institucioneve shtetërore - tha Bekteshi.

Ministri i Financave Fatmir Besimi, i cili gjithashtu mori pjesë në debat, mbështet këtë proces, por kujtoi se shpesh në praktikë ka standarde të dyfishta kur bëhet fjalë për çdo tarifë, kështu që kur shpronësohet prona e një qytetari, atëherë çmimi që merr si kompensim është i vogël, por kur paguan pronën. taksa - pastaj ai flet për shuma të mëdha.

Meqë ra fjala, Ministria e Ekonomisë ka nisur punën për 100 detyrimet e para të përcaktuara parafiskale për t'i optimizuar ato.

Cilat janë tarifat parafiskale?

Tarifat parafiskale janë pjesë e tarifave jotatimore ndaj institucioneve shtetërore dhe njësive të vetëqeverisjes vendore. Në të njëjtën kohë, ata duhet të plotësojnë një nga dy kushtet: nuk duhet t'i transferojnë asnjë të drejtë paguesit, edhe pse nuk përfaqësojnë një taksë dhe nuk ofrojnë asnjë shërbim (për shembull, pullë), ose përndryshe transferojnë disa të drejtën ndaj paguesit ose të ofrojë një shërbim çmimi i të cilit e kalon shumëfish vlerën e shërbimit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës