Imagjinata pa kufij: Krijime unike të artistit pamor Matej Bogdanovski

Së fundmi në Shkup është shfaqur një shfaqje muzikore kushtuar shkrimtarit Slavko Janevski bazuar në librin komik "Rruga" të artistit Matej Bogdanovski. Veprimtaria u shfaq premierë në Operën dhe Baletin Kombëtar në Shkup. Organizohet nga produksioni “Kino Film” dhe mbështetet nga Ministria e Kulturës.

Libri komik "Rruga" është realizuar për festën e vitit të kaluar të dy përvjetorëve: 70 vjet nga krijimi i romanit dhe 100 vjet nga lindja e Janevskit. Është rezultat i bashkëpunimit me Fondacionin Slavko Janevski, dhe bazohet në rrëfimin e Janevskit, i cili zhvillohet gjatë Luftës së Dytë Botërore, ku rruga luan një rol të madh në jetën e një të riu. Siç shpjegon Bogdanovski, i cili e shndërron këtë vepër në një kontekst modern, synimi i tij është të kap shkollën jetësore që ofron rruga.

Autori i librave komik Matej Bogdanovski ka lindur në vitin 1979. Ka mbaruar shkollën e mesme artistike “Llazar Liçenovski”, ka diplomuar në Fakultetin e Arteve të Bukura, dega Pikturë dhe ka kryer studimet pasuniversitare në të njëjtin fakultet. Punimet e tij i ka ekspozuar në ekspozita individuale dhe grupore brenda dhe jashtë vendit. Autor dhe botues i komikeve "KSSHC" (2010), "Patentalia dhe Tentelina episodet 1 dhe 2" (2011), "Patentalia dhe Tentelina - Pure Ten" (2016), libri për t'u ngjyrosur për relaksim krijues "Biseda" (2017) , përmbledhja e mimave "Shkup, do të jesh një gëzim" (2017), libri "Tale për çuditë" (2018), "Rruga" (2020) dhe "Dzukela dhe Pacof" (2021).

Ndonëse, sipas tij, është rritur interesimi i audiencës për vizatimet komike, ai përsëri mendon se mediat nuk e promovojnë sa duhet këtë art dhe se aspekti artistik dhe letrar i komikes duhet të bëhet pjesë e programeve edukative.

“Shtypi i Lirë” e pyeti Bogdanovskin se sa e vështirë është ta vendosësh Janevskin në kontekstin e sotëm për t'u interpretuar si duhet nga gjenerata e re dhe nëse historia e Janevskit është e patreguar.

- Nuk mendoj se ishte e vështirë. Për mua ka qenë interesante të hulumtoj kohën në të cilën zhvillohet historia e “Ulicës” dhe mendoj se do të jetë interesante që lexuesit ta njohin Shkupin nga një kohë tjetër. Unë mendoj se komiket janë një mjet i mirë për ta përcjellë këtë. Personalisht, për mua ishte gjithashtu interesante që në komin tim "KSSHC" po bëja një histori që zhvillohet në Shkup, por në Shkupin tim modern, dhe ishte magjepsëse për mua kur mendoj se personazhet nga të dy tregimet ecin pothuajse në të njëjtën hapësirë, por vetëm në një kohë, periudhë dhe mjedis të ndryshëm. Tani sa komike lexohen sot te ne, kjo është tjetër histori. Nuk mendoj se është ritreguar ndonjë histori për një person që ka krijuar art, domethënë që gjithmonë mund të zbulohet diçka e re dhe t'i shtohet asaj historie. Përderisa ka kush të kujdeset për punën e tyre, historia do të vazhdojë dhe do të vazhdojë, na tha Bogdanovski.

Performanca muzikore kushtuar shkrimtarit Slavko Janevski u bazua në librin komik "Rruga" nga Matej Bogdanovski.

Ndryshe, në pjesën muzikore të shfaqjes “Rruga” jep kontributin e tij Gian Emin, i cili nga një përzgjedhje e disa këngëve të përjetshme të Janevskit krijon një qasje dhe kohezion krejtësisht të ndryshëm mes poezisë letrare dhe stileve muzikore. Bogdanovski shpjegon se kjo përmbledhje e pazakontë ka arritur efektin e dëshiruar.

- Nuk kam asnjë kontribut tjetër në performancën pas librit komik, përveçse kam dhënë të drejtën e përdorimit të imazheve të librit komik. Ai projekt i takon më së shumti Philip Herrin, i cili inicioi, drejtoi dhe arriti të mbledhë një ekip të mirë, të gjithë profesionistë të fushës së tyre, për ta realizuar atë. Gian Emin arriti t'i përshtatë në muzikë këngët e Janevskit, të luajtura me koreografinë e Olga Pangos, në ritëm dhe zë. Le të mos i rendis të gjitha, por secili në ekip jep vulën e vet. Rezultati është një spektakël i pazakontë që ende nuk e ka shfaqur shkëlqimin e tij kur kryhet nga jashtë, siç ishte konceptuar fillimisht - tha Bogdanovski.

Sfida e fundit për Matej Bogdanovskin është krijimi i gazetës me poezi.

Se imagjinata nuk ka kufi, tregon edhe kolazhi më i ri i Bogdanovskit që e bën me copa gazetash.

– Gjatë kësaj periudhe punoj më shumë me kolazhe. Më intereson loja me mundësitë që ofron kjo teknikë. Nëpër disa etapa kam arritur tani të bëj një “gazetë me poezi”. Këtë e bëj duke prerë pjesë nga titujt dhe duke i riorganizuar në një kontekst të ri poetik. Meqë ra fjala, e përdor gazetën tuaj në masë të madhe. Më pëlqen fonti në kopertinë, na tha Bogdanovski.

Video e ditës