A ka kurë për (dis)kulturën politike?

Stevo Pendaovski - Dimitar Apasiev

Nëse interneti konsiderohet një vend për rritjen e ndërgjegjësimit personal, ai është bërë gjithashtu një vend ku njerëzit mund të tregojnë kufizimet dhe urrejtjen e tyre. Për më tepër, fatkeqësisht gjatë gjithë këtyre viteve nuk kemi mundur të gjejmë kurë për sjelljen e pahijshme të zyrtarëve të cilët shpesh në fjalimet e tyre promovojnë joprofesionalizëm, sjellje mondane, dhunë e në disa raste edhe gjuhën e urrejtjes.

Këta janë shkurtimisht sociologët dhe komunikuesit që ai konsultoi Shtypi i Lirë komentoni zhvillimet në lidhje me debatet e fundit verbale dhe me shkrim në rrjetet sociale që tundin opinionin për marrëdhëniet mes Dimitar Apasiev nga e majta dhe presidenti i vendit Stevo Pendarovski.

Ekspertët pohojnë se mungon reagimi institucional dhe sanksionimi i personave me ndikim shoqëror, të cilët me vetëdije apo pavetëdije, kur shprehin qëndrimet e tyre në publik, promovojnë kulturë të keqe, madje edhe dhunë e gjuhë urrejtjeje.

Foto, print screen – Prof. Dr.Ilija Aceski

Sociologu Prof. Ilija Aceski thotë se sjellja e politikanëve është pasqyrë e shoqërisë në të cilën ndodhemi dhe për momentin fatkeqësisht kemi tepricë sharjesh e vulgariteti dhe deficit kulture dhe etike te aktorët politikë në vend.

- Fjala e fortë nuk ka fitues, populli kot nuk thotë se gjuha nuk ka kocka por kockat thyen. Mediat sociale janë plot me gjuhë urrejtjeje dhe armiqësi. Në këtë drejtim, unë jam absolutisht kundër përdorimit të çdo gjuhe të urrejtjes, sepse do të na kthehet si një bumerang në shoqëri dhe më pas do të hyjmë në një rreth vicioz në të cilin askush nuk do të jetë fitues, por do të jemi të gjithë humbës. thotë Prof. Aceski.

Sipas tij, sharjet dhe ofendimet e liderit të partisë së majtë, të cilat i ka drejtuar presidentit të vendit, Pendarovski, janë të papërshtatshme për një deputet dhe institucionet duhet të reagojnë.

- Ekzistojnë dy qasje ose mënyra për të zgjidhur problemin e gjuhës së urrejtjes dhe sjelljes së keqe. Idioti lidhet me edukimin fillestar te njeriu dhe është rrënjosur në kulturën e njeriut. E dyta i referohet sjelljes morale dhe këtu shohim se ajo mungon tek të gjithë politikanët. Në mungesë të moralit, institucionet duhet të reagojnë - thekson Aceski.

Snezhana Trpevska nga Instituti RESIS apelojnë të gjithë personat me ndikim në shoqëri që të kenë kujdes se çfarë thonë dhe çfarë përcjellin në publik, por edhe në rrjetet sociale, pasi sipas saj kjo është një çështje shumë e rëndë këto ditë.

S
Photo\Prinscreen – Snezhana Trpevska nga Instituti RESIS

– Në përgjithësi, sa herë që bëhet fjalë për gjuhën e urrejtjes, qoftë ajo në media apo rrjete sociale, duhet pasur shumë kujdes që të mos shqiptohen fyerje të rënda. Ata duhet të forcojnë parimin qytetar dhe ndërgjegjësimin se në vendet publike duhet të kemi shumë kujdes me gjuhën tonë. Edhe nëse doni të ofendoni dikë, me kusht, qoftë në një protestë për kafshët shtëpiake, për ajër më të pastër apo diçka tjetër, së treti duhet të gjeni një mënyrë për ta thënë. Ka mënyra për të rezistuar me argumente të qeta, jo me urrejtje, gjë që lehtë mund të shkaktojë domino-efekt negativ nga rrjetet sociale në shoqëri dhe anasjelltas - thotë Trpevska.

Sipas Trpevskës, në vend ka mungesë të kapaciteteve demokratike.

- Mbajtësit e funksioneve publike duhet të kenë një përgjegjësi të veçantë në fjalimet e tyre. Sipas dokumenteve të Këshillit të Evropës, në rekomandimet për promovimin e kulturës dhe tolerancës dhe gjuhës së urrejtjes, theksohet përgjegjësia e bartësve të funksioneve publike. Ata duhet të përmbahen nga shprehjet që mund të cilësohen si gjuhë urrejtjeje dhe kërcënime. Në të dyja rastet, debatet në opinion dhe lideri i partisë politike, por edhe presidenti, fatkeqësisht komunikimi përballë publikut është zhgënjyes. Sjelljet janë krejtësisht të papërgjegjshme sepse ato që thuhen në publik mund të shkaktojnë probleme dhe t'i bëjnë ndjekësit të urrejnë. Urrejtja shpesh mund të përshkallëzohet dhe pasojat e saj mund të jenë të tmerrshme - shton Trpevska.

Prof. Trpevska shpjegon se është për të ardhur keq që në thelb të gjithë përpiqemi të fshihemi pas anonimitetit të kushtëzuar të rrjeteve sociale. Një mënyrë e tillë e shprehjes së mendimit është një fenomen i veçantë, i cili edhe nëse sanksionohet nga institucionet kompetente nuk mund të japë fryte.

VIDEO: Deklarata e presidentit Pendarovski pas seancës së Këshillit të Sigurimit

Video e ditës