Ata kërcënohen me dënim me vdekje: një kroat, një suedez dhe tre britanikë të akuzuar nga gjykata e Donetskut si mercenarë.

Foto: MIA

Gjykata në Republikën e vetëshpallur Popullore të Donetskut (DPR) akuzoi sot pesë të huaj që luftuan në anën e Ukrainës si mercenarë dhe njoftoi se tre prej tyre mund të dënohen me vdekje.

Britaniku John Harding, kroati Vekosllav Prebeu dhe suedezit Mathias Gustafsson, i kapur në qytetin e Mariupol dhe rrethinat e tij, mund të dënohet me vdekje sipas ligjeve të të ashtuquajturave DNR.

Dy britanikë të tjerë, Dylan Healy и Andrew Hill, u akuzuan gjithashtu por nuk përballen me ekzekutimin.

Asnjë nga pesë të pandehurit nuk e pranoi fajin. Gjykata tha se gjyqi do të vazhdojë në fillim të tetorit.

Në përgjigje të akuzave ndaj Prebeut, Ministria e Punëve të Jashtme kroate deklaroi se “Kroacia e hedh poshtë akuzën dhe nuk e konsideron të justifikuar dhe të ligjshme pasi është në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare dhe konventat ndërkombëtare për trajtimin e civilëve të ndaluar dhe të robërve të luftës. "

Autoritetet në Donetsk në qershor dënuan me vdekje dy britanikë dhe një maroken të kapur duke luftuar në anën e forcave ukrainase kundër Rusisë, me akuzën për tentativë grusht shteti dhe mercenarizëm.

Video e ditës