Mijëra të dënuar ukrainas po kërkojnë lirim me kusht për t'iu bashkuar forcave të armatosura

Foto: fokus.ua

Mbi 3.000 të dënuar ukrainas kanë aplikuar për lirim me kusht për të marrë pjesë në mbrojtjen e Ukrainës.

Kjo u bë e ditur nga Zëvendës Ministrja e Drejtësisë Elena Vysotskaya.

Ata që dalin vullnetarë për t'u mobilizuar duhet të hyjnë në shërbim kontraktual në Forcat e Armatosura.

“Janë më shumë se tre mijë persona që kanë aplikuar. Këtë e kemi parashikuar para miratimit të këtij ligji. Nuk mund të themi se do të bashkohen të gjithë 20 personat që vumë re se kishin potencial. Në sondazhet e mëparshme rreth 4,5 mijë kanë shprehur dëshirën e tyre. Tani ky numër do të luhatet," shpjegoi Vysotskaya.

Sipas saj, Ministria e Drejtësisë e ka kuptuar “që do të ketë nga ata që do të duan të mobilizohen, por ligji do të kufizojë disa kategori, ndaj nuk mund të thuhet se të gjithë do të lirohen me kusht dhe do të lidhin kontratë”.

Zëvendësministri i Drejtësisë theksoi gjithashtu se jo të gjithë të dënuarit që kanë shprehur dëshirën për t'u bashkuar me ushtrinë do të kenë mundësi për shkak të gjendjes së tyre shëndetësore.

Komisionet mjekësore ushtarake do të kontrollojnë të dënuarit për sëmundje të rrezikshme shoqërore: infeksion HIV, tuberkuloz apo hepatit. Prania e këtyre sëmundjeve është një bazë për refuzimin e mobilizimit.

Vysotskaya theksoi se përcaktimi kryesor në ligj është dëshira e të dënuarit dhe motivimi i tyre për të hyrë në një marrëveshje me forcat e armatosura të Ukrainës për të marrë lirimin me kusht.

Në të njëjtën kohë, ajo theksoi se ligji përmban paralajmërime në rast se dikush e konsideron papritur nënshkrimin e një marrëveshjeje me Forcat e Armatosura të Ukrainës si një mundësi për t'u çliruar, por jo për të luftuar.

“Duhet të kuptoni se ligji ka dispozita të caktuara për raste të tilla. Përgjegjësia për shmangien e kontratës është shumë e lartë dhe varion nga 5 deri në 10 vjet burg. Prandaj, kushdo që dëshiron të spekulojë mbi këtë temë mund të përballet me përgjegjësi shtesë dhe t'i shtojë deri në 10 vjet burgim të mëparshëm", tha Vysotskaya.

Më 17 maj 2024, Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelensky nënshkroi një projektligj që parashikon mobilizimin vullnetar të kategorive të caktuara të të burgosurve në radhët e Forcave të Armatosura të Ukrainës dhe përfundimin e një marrëveshjeje përkatëse.

Ata do të shërbejnë në njësi speciale, ndërsa mbikëqyrja administrative do të bëhet nga komandantët e njësive ushtarake.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës