Edhe pse është një nga erëzat më të shëndetshme, shumë njerëz duhet ta shmangin atë
Xhenxhefili konsiderohet si një nga antioksidantët më të fortë të bimëve. Është përdorur me shekuj për të përmirësuar shëndetin, dhe shumë studime të mëparshme kanë konfirmuar shërimin dhe efektivitetin e tij.
Këto janë disa nga avantazhet e tij
Ndihmon me acidet e stomakut
Ushqimi joadekuat është shkaku më i zakonshëm i acidit në stomak. Për t'i lehtësuar ato, vendosni një lugë çaji xhenxhefil të freskët të grirë në një filxhan me ujë të vluar, kullojeni pas 10 minutash dhe pijeni.
Xhenxhefili do të rregullojë nivelin e acidit në stomak, dhe nuk do të shkaktojë efekte anësore.
Hulumtimet sugjerojnë se konsumimi i rregullt i xhenxhefilit mund të parandalojë vetë urthin.
Redukton dhimbjet e kyçeve
Nyjet e fryra kufizojnë gamën e lëvizjes dhe shkaktojnë dhimbje të forta dhe kronike. Substanca në xhenxhefil që shkencëtarët besojnë se redukton inflamacionin quhet gingerol.
Disa studime kanë gjetur gjithashtu se xhenxhefili është po aq efektiv sa ibuprofeni në reduktimin e dhimbjeve të kyçeve. Një studim i vitit 2015 zbuloi se njerëzit që vuanin nga osteoartriti përjetuan lehtësim dhimbjeje duke aplikuar kremra dhe pomada që përmbajnë xhenxhefil.
E bën lëkurën më të bukur
Xhenxhefili gjithashtu mund të jetë i shkëlqyeshëm për lëkurën tuaj. E bën atë më transparent dhe lëkurën më të njëtrajtshme. Është i mirë për të gjitha llojet e lëkurës dhe i jep asaj shkëlqim, butësi dhe elasticitet.
Merr pjesë në luftën kundër kancerit
Gingerols dhe ekstrakti i xhenxhefilit tregojnë efektivitet në parandalimin e kancerit të lëkurës tek kafshët. Xhenxhefili gjithashtu përmban kuercetinë, një flavonoid me aktivitete të forta antioksiduese.
Studime të shumta kanë treguar se kuercetina mund të ndikojë në parandalimin e zhvillimit të llojeve të ndryshme të kancerit, veçanërisht kancerit të gjirit, vezoreve dhe prostatës, gjë që shpjegohet me aftësinë për të mbrojtur qelizat nga stresi oksidativ.
Hulumtimet kanë treguar se xhenxhefili mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së qelizave të kancerit, si dhe të përzierat e shkaktuara nga kimioterapia. Shtoni xhenxhefil të grirë në të gjitha pjatat - supave, zierjeve, perimeve, marinadave. Përgatitni çaj xhenxhefili duke zier xhenxhefilin e copëtuar në ujë për 10 minuta.
Përmirëson tretjen
Xhenxhefilin mund ta përdorni si erëz, ta konsumoni si çaj ose përmes suplementeve, kështu që përmirëson tretjen në disa mënyra. Xhenxhefili ndihmon me ngërçet, sindromën e zorrës së irrituar, gazrat...
Ndihmon me dhimbje koke dhe migrenë
Përveç dhimbjes torturuese, migrena gjithashtu mund të shkaktojë ndjeshmëri ndaj dritës, si dhe të përzier dhe të vjella. Më shumë se 200 substanca në xhenxhefil ndihmojnë në lehtësimin e simptomave intensive të migrenës.
Ndihmon në humbjen e peshës
Xhenxhefili stimulon djegien e qelizave yndyrore, ndihmon në ruajtjen e një ndjenje më të gjatë të ngopjes, rregullon oreksin dhe përshpejton metabolizmin. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit që konsumojnë rregullisht xhenxhefil konsumojnë më pak kalori.
Kujdes!
Megjithatë, xhenxhefili nuk duhet të konsumohet nga fëmijët nën moshën gjashtë vjeç dhe gratë shtatzëna duhet të konsultohen me mjekun e tyre përpara se të konsumojnë xhenxhefil. Duhet të shmanget edhe nga ata që marrin ilaçe për tensionin e lartë, diabetin dhe mpiksjen e gjakut, si dhe ata që kanë probleme me gurët në tëmth.