Dhe Gjykata e Lartë mbetet vetëm me pesë gjyqtarë

Të pesë kandidatët për departamentin penal të Gjykatës së Lartë morën mbështetjen e vetëm katër votave dhe u duheshin të paktën tetë për të kaluar filtrin ligjor, që do të vështirësojë punën e këtij institucioni.

Jo vetëm Gjykata Kushtetuese, por edhe ajo e Lartë vështirë se do të jetë efektive në të ardhmen, pasi dje asnjë nga pesë kandidatët për gjyqtarë suprem në departamentin e penalitetit nuk u përzgjodh nga Këshilli Gjyqësor. Nga rrethi civil janë regjistruar edhe pesë kandidatë për gjyqtarë të Gjykatës së Lartë, por Këshilli Gjyqësor zgjodhi vetëm dy gjyqtare femra që plotësonin kërkesat e ligjit, pra morën të paktën tetë vota “pro” nga gjyqtarët me të drejtën e votës.

Gjyqtari i Gjykatës së Apelit Enver Bejeti është një nga kandidatët e refuzuar për në seksionin penal të Gjykatës së Lartë. Bejeti për opinionin e gjerë u bë i njohur si një gjyqtar informator, i cili sipas analizave të Këshillit Gjyqësor, lëndën “Fortesa-Target” e kishte fshehur me muaj në sirtar, në të cilin Sasho Mijalkov, Nikolla Gruevski dhe ish-punëtorë të tjerë të UBK-së. akuzohen për veprën penale të shkeljes masive të të drejtave të njeriut.të drejtat me përgjime të paligjshme. Përkundër zbulimit të zvarritjes së procedurës gjyqësore dhe procedurës së paralajmëruar nga Këshilli Gjyqësor për përcaktimin e përgjegjësisë së mundshme për lëshimet, Bejeti sërish ka marrë katër vota, dy herë më pak se numri i kërkuar. Është kuriozitet që në katër nga pesë deklaratat për kandidaturën, të gjithë kanë votuar njësoj, pavarësisht nga biografia e kandidatëve.

Gjykata Supreme në departamentin penal mbetet vetëm me gjyqtarët Dzemali Saiti, Afrim Fidani, Safet Kadrii, Mirjana Lazarova-Trajkovska dhe Cvetanka Peric. Përveç Bejetit, gjyqtari i parë me më shumë pikë, gjyqtari Zoran Dimitrievski nga Gjykata e Apelit në Shkup (ka marrë 4 vota "pro" dhe 8 "kundër"), Danka Ristova (6 "për", 6 "kundër") dhe Tatjana Dukovska nuk u zgjodhën (4 "për", 8 "kundër") dhe Enver Amzai (4 vota "për", 8 "kundër").

Për divizionin civil të Gjykatës Supreme u zgjodhën dy gjyqtarë - e para Anita Boškovska nga Gjykata e Apelit në Shkup, e cila mori 10 vota "pro" kundër dy votave "kundër" dhe Katerina Georgievska, po ashtu nga Gjykata e Apelit Shkup. , i cili u rendit i dyti me pikë, por me të njëjtin raport votash. Nuk u votua për Elizabeta Dukovskën, Roza Georgieva dhe sërish Enver Bejetin, sepse përzgjedhja u krye me dy gjyqtarët e renditur të parë.

Sipas aktgjykimeve të shpallura publikisht, Boshkovska deri më tani ka gjykuar kontestet ankimore lidhur me kompensimin e dëmit dhe borxheve, ndërsa Georgievska ka gjykuar konteste të ngjashme, por edhe çështje për përcaktimin e përgjegjësisë për shpifje. Ajo ka gjykuar edhe rastin në të cilin paditës ishte Zoran Zaev, ku e refuzoi ankesën e të pandehurit dhe e la në fuqi aktgjykimin në favor të ish-kryeministrit. Gjyqtarja Katerina Georgievska është edhe bashkëshortja e prokurorit Vlatko Georgievski nga Prokuroria Publike Republikane.

Gjyqtar në Gjykatën Themelore të Gostivarit, Daut Rustemi, është zgjedhur gjyqtar në Gjykatën e Apelit të Gostivarit në departamentin penal. Votat e nevojshme për gjyqtar të apelit në Gostivar, departamenti penal i ka marrë edhe gjyqtari Aleksandar Miloshevski nga Gjykata Penale e Shkupit. Kryetari i mëparshëm Hassan Asani ishte kandidati i vetëm për kryetar të Gjykatës Themelore të Tetovës dhe ai u rizgjodh.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës