Edhe pas një periudhe izolimi, a jeni pozitiv për Covid-19? A jeni akoma ngjitës dhe çfarë të bëni

Foto: Profimedia

Pas pesë ditësh izolim dhe pesë ditësh shtesë të mbajtjes së maskës, disa njerëz do të vazhdojnë të testojnë pozitivisht për sëmundjen, edhe pasi të përfundojë periudha e izolimit.

Nëse jeni akoma pozitiv pas këtyre 10 ditëve, a duhet të qëndroni në izolim?

Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) ai nuk dha udhëzime specifike se çfarë të bëni në atë situatë, por ekspertët në mbarë botën besojnë se nëse simptomat zhduken, nuk keni nevojë të izoloheni më tej.

Dr.Monika Gandi, një eksperte e sëmundjeve infektive në San Francisko, së fundmi i tha CNN se do të ndihej e sigurt në shoqërinë e një personi që nuk kishte simptoma për pesë ditët e fundit dhe pas izolimit, edhe nëse do të rezultojë pozitiv.

Ndiqni udhëzimet dhe mbani një maskë për pesë ditë të tjera pas izolimit, shton ajo.

Periudha e inkubacionit për këtë sëmundje thuhet se zgjat rreth 14 ditë dhe një person konsiderohet ngjitës disa ditë para se të shfaqen simptomat ose dy ditë para një testi pozitiv, nëse nuk ka simptoma.
Sipas udhëzimeve të CDC, njerëzit që rezultojnë pozitivë për Covid-19 duhet të izolohen për 5 ditë dhe më pas, nëse simptomat largohen, ata mund të largohen nga shtëpia, por duhet të mbajnë maskë për 5 ditë të tjera.

Më parë, CDC deklaroi se një person mund të rezultojë pozitiv deri në tre muaj pas infektimit dhe disa mjekë do të thonë se është më mirë të qëndroni në izolim për sa kohë që testi është pozitiv. Por Dr Steven Kiesler shprehet se nuk është e paarsyeshme të dalësh gradualisht nga izolimi edhe nëse testi është ende pozitiv.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata të vaksinuar që nuk kanë simptoma dhe mbajnë maska. Mjeku thotë se është shumë mirë të dalësh nga izolimi nëse tregohesh i kujdesshëm me të tjerët.

Nëse personalisht jeni të shqetësuar se pse testi është pozitiv për kaq shumë kohë, sigurisht kontaktoni mjekun tuaj.

Nëse testi është pozitiv për një kohë të gjatë, a jeni akoma ngjitës?

Një studim u krye në Universitetin e Bostonit që zbuloi se një person mund të mbajë virusin 6 ditë pas testit të parë pozitiv në 17 për qind të rasteve.

Ndonjëherë rezultati i testit ka të bëjë me llojin e testit. Mjekët thonë se testet PCR e "kapin" virusin më shpesh sepse janë shumë të ndjeshëm, kështu që mund të jetë pozitiv edhe për një virus të vdekur në hundë - nuk mund të infektoni njerëz të tjerë me të, por mund të jetë arsyeja për test pozitiv.

Nëse keni marrë edhe një dozë përforcuese, Arvday thotë se nuk është e nevojshme të bëni teste për disa ditë pas izolimit, sepse sigurisht që nuk mund ta përhapni virusin.

“Nëse jeni ekspozuar, vaksinuar tre herë, nuk mendoj se ka nevojë për analizë pas 7 ditësh. Nëse doni të jeni shumë të kujdesshëm, mund ta bëni atë në ditën e dhjetë, por nga sa shoh unë, ju jeni të sigurt. “Nëse nuk jeni të vaksinuar, sigurisht që ka arsye për t'u shqetësuar për t'u infektuar,” shpjegon ajo.

Video e ditës