Dhe yjet nuk janë në favor të Asen Vasilev, a do të arrijë ai të formojë një qeveri të re në Bullgari

A do të arrijë Asen Vasilev të formojë qeveri/Foto: Screenshot

Pas marrjes së mandatit për formimin e qeverisë së re në kuadër të përbërjes aktuale parlamentare në Kuvendin Popullor të Bullgarisë, sot pritet të fillojë punën grupi për hartimin e programit të kabinetit me kandidatin për kryeministër Asen Vasilev. Ky grup punues duhet të vendosë detyra dhe afate të qarta për një periudhë gjashtëmujore dhe theksi do të vendoset edhe në programin legjislativ.

Këtë fundjavë "Vazhdojmë me ndryshimet" zhvilloi takime me BSP-në, Bullgarinë Demokratike dhe pesë përfaqësues të pavarur të popullit, të cilët më parë ishin në radhët e partisë së Sllavi Trifonovit Ka një popull të tillë.

Megjithatë, ky numër nuk mjafton për momentin për të arritur një shumicë në parlament për zgjedhjen e kabinetit të ri, ndaj deri në fund të javës duhet të qartësohet nëse kjo qeveri ka shanse. Ndryshe, një mandat i dytë do t'i kalojë GERB-it, nga ku deklaruan se do ta kthejnë menjëherë. Dhe nëse do të dorëzohet një mandat i tretë apo do të caktohen zgjedhje - varet nga presidenti, komentojnë mediat bullgare.

PP deklaroi se nuk do të negociojë me formacione të tjera politike, por do të kërkojë mbështetje nga deputetë të veçantë.

Deri të premten, deputetët e pavarur të popullit që u larguan nga grupi parlamentar i ITN do të vendosin nëse do të mbështesin qeverinë e Asen Vasilev, njoftuan të dielën pas konsultimeve.

Slavi Trifonov u tha Petkovit dhe Vasilevit të "mbyten veten me qeverinë"

Sllavi Trifonov ka reaguar dje ndaj përpjekjes së Petkovit dhe Vasilevit për të fituar deputetët e tij të dezertuar.

“Kiril Petkov dhe Asen Vasilev ftojnë të gjithë deputetët e “Ima takiv narod”. Dhe kur them të gjithë - me të vërtetë nënkuptoj të gjithë. Më shpjegojnë me telefon sa i keq jam dhe sa njerëz të mirë dhe të moralshëm janë. Natyrisht për t'i bindur që të votojnë propozimin e ri për qeveri me kryeministër Asen Vasilev. Në 30 vitet e fundit të historisë moderne të jetës politike, nuk kam dëgjuar për një gjë të tillë. As në Bullgari, as në botë”, shkruan Trifonov.

Sipas tij, nëse pushteti për një person është me çdo kusht, atëherë ai person është i gabuar dhe i dëmshëm për të gjithë të tjerët. Kreu i ITN e përfundon postin e tij me dëshirën e Kiril Petkov dhe Asen Vasilev "për të mbytur veten me qeverinë".

Negociatat me Socialistët dhe Bullgarinë Demokratike

Unë besoj shumë se do të kemi sukses në formimin e një qeverie që do të vazhdojë të punojë për interesat e Bullgarisë, ashtu si kabineti i parë”, deklaroi Vasilev pas takimit me BSP-në të shtunën. Dhe ai theksoi se PP dhe e majta kanë arritur një marrëveshje për prioritetet e qeverisë, si dhe në një periudhë shumë të shkurtër kohore për të përgatitur një program nga ekipet e ekspertëve, i cili do të pranohet në nivel politik dhe në të cilin do të jenë shumë të qarta afatet dhe angazhimet për atë që po ndodh deri në fund të vitit si reforma dhe si aktivitete të nevojshme.

“Kemi dhënë një llogari të qartë për dobësitë që kemi shfaqur, një prej tyre ka qenë se nuk kemi përgatitur një program të qartë me detyra dhe afate që në fillim”, tha kryetarja e BSP-së, Cornelia Ninova. Është rënë dakord që ekipet prej tre personash të përgatisin një program me prioritete politike dhe një program specifik ligjor brenda gjashtë muajve.

Ninova theksoi detyrat afatshkurtra dhe afatmesme për të cilat është përkushtuar qeveria - fondet nga Plani i Rimëkëmbjes dhe Qëndrueshmërisë, 22 ligjet shoqëruese dhe përgatitja e buxhetit për vitin 2023. Si synime afatgjata, ajo vuri në dukje reformat serioze në sektorë të ndryshëm dhe ndryshimin e modelit të vjetër të menaxhimit në pronësi shtetërore. Nga e majta duan të vazhdojnë politikat sociale dhe duhet theksuar arsimi dhe shëndetësia.

Mbështetje nga Bullgaria Demokratike

Edhe Bullgaria Demokratike shprehu gatishmëri për mandatarin Asen Vasilev nga Vazhdimi me ndryshimet.

“Ne besojmë se duhet të qasemi të gjithë me përgjegjësi dhe të parandalojmë zgjedhjet e katërta radhazi brenda pak muajsh, sepse është e qartë se kjo mund të çojë në një përballje edhe më të madhe, në përplasje dhe përçarje edhe më të mëdha në shoqëri dhe në Parlamentin e ardhshëm. e cila është akoma më e ndarë, e fragmentuar dhe e paaftë për të projektuar një qeveri, theksoi bashkëkryetari i grupit parlamentar të DB-së Hristo Ivanov pas takimit me Vasilev.Sipas tij, tani është momenti për të ndërmarrë këtë hap dhe DB do të marrë pjesë me të gjitha burimet që ka.

Sipas Ivanovit, ka prioritete të qarta, detyra të qarta nacionale dhe kush nuk qëndron prapa tyre dhe kështu do të shkojë në zgjedhje, do të ndëshkohet nga votuesit.

Prioritetet e DB janë reformat kushtetuese, pavarësia energjetike, Shengen, Eurozona, modernizimi i forcave të armatosura dhe modernizimi dhe fuqizimi i përgjithshëm i sektorit të “Sigurisë”, si dhe politikat kulturore dhe demografia.

Astrologu i famshëm interpreton atë që thonë yjet

Astrologu i yjeve Gal Sasson shpjegoi se çfarë parashikojnë yjet dhe çfarë do të thotë konfigurimi aktual i yjeve për Bullgarinë për emisionin "Në kafe" në TV bullgar.

“Tani është shumë e vështirë. Bullgaria është në anën e babait tim, dhe Izraeli është në anën e nënës sime, dhe këto dy shtete qeverisen nga Demi. Që nga viti 2018, Urani është në Dem. Urani është i çmenduri, i paparashikueshëm. Të dy vendet aktualisht nuk kanë qeveri. Të dy vendet kanë nevojë për gjak të ri të freskët. Njerëz të rinj në qeveritë e reja”.

Video e ditës