Kalajjiev: Me Turqinë kemi një procedurë më të shtresuar ekstradimi, nuk është aq e shpejtë sa shpreson publiku

Pas arrestimit të arratisurit Ljupço Palevski Palco në qytetin Balikesir të Turqisë mbrëmë vonë, Prokuroria Themelore Publike dhe Ministria e Drejtësisë kanë përgatitur me shpejtësi kërkesat për ekstradim së bashku me kërkesën që Palco të qëndrojë në paraburgim ekstradues deri në përfundimin e procedurës. . Megjithatë, është e paqartë se për çfarë periudhe kohore mund të futet Palco në vend, duke pasur parasysh se Maqedonia dhe Turqia, përveç elementeve formale ligjore, ka edhe pasoja politike që mund ta zgjasin procedurën.

 

Gjithashtu, sipas profesor Kalajjiev, nëse Palco do të ishte arrestuar në një anëtar të familjes evropiane, ai do të ishte sjellë në vend për një kohë të shkurtër sepse vendet anëtare kanë besim të ndërsjellë.

“Me Turqinë kemi një procedurë shumështresore që nuk është aq e shpejtë sa shpreson publiku”, thotë Kalajjiev për Kanal 5.

Siç shpjegon Kalajjiev, pas dërgimit zyrtar të kërkesës, kërkohet edhe ndalimi i të dyshuarit. Afati është 18 ditë, në rastet më të komplikuara mund të zgjasë deri në 40 ditë.

Kemi marrëveshje dypalëshe ndërkombëtare me Turqinë, kemi një konventë evropiane, kemi ligje të brendshme që mbulojnë zbrazëtitë për pjesën e procedurës aty-këtu, thotë Kalajjiev.

 

Sipas shpjegimit të profesorit, procedura e tyre kërkon që një gjykatë vendore të vendosë fillimisht vetë arrestimin. Më pas për ekstradimin në Maqedoni vendos një Gjykatë e Lartë Penale, e ashtuquajtura gjykata e rëndë apo gjykata për krime të rënda.

Nëse gjykata e lë të shkojë, politikisht ai nuk mund të ekstradohet më, pra ka një filtër të dyfishtë dhe nëse gjykata miraton ekstradimin, ai ka të drejtë të ankohet. Dhe pastaj fillon pjesa administrative, ku ndryshe nga shumë vende ku vendos vetëm ministri i drejtësisë, me kërkesë të ministrit të drejtësisë vendos një këshill ministror, ​​thotë Kalajjiev.

Sipas tij, afatet janë të shkurtra dhe diku për rreth 2 deri në 3 muaj duhet të përfundojë e gjithë procedura.

Normalisht, nëse do të ishte një vrasje e thjeshtë, nuk do të prisja asnjë problem. Aty ku ka reperkusione politike, e dini me “Monstrum”, e dini, ne kemi gjithmonë një anë kaq të ndjeshme. Ka më shumë kushte sesa ligjore dhe formale, disi të sofistikuara dhe politike që janë të vështira për t'u matur, pjesa politike varet nga shumë gjëra nga ai aspekt, është shumë e rëndësishme se cila është tradita me vendin nga i cili kërkohet ekstradimi.

Ministria e Drejtësisë bën me dije se nga praktika e mëparshme, vendi ynë nuk ka pasur asnjë problem me ekstradimet drejt Turqisë. Ministria ka kërkuar nga autoritetet turke që Palevski të vendoset në paraburgim ekstradues deri në përfundimin e procedurës dhe sjelljen e tij para gjykatave dhe drejtësisë maqedonase.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës