VIDEO INTERVISTË | Nikolovski: Në 10 vitet e ardhshme, partitë e ekstremit të djathtë do të luajnë një rol në rritje

Dimitar Nikolovski / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Sot Evropa është në një periudhë pas krizës pas krizës së koronës, krizës që ndodhi pas fillimit të luftës ruso-ukrainase dhe shfaqjes së inflacionit të lartë në shumë vende anëtare të Bashkimit. Në këtë kontekst, për mendimin tim, ndoshta këta janë një nga faktorët kryesorë të popullaritetit dhe ngritjes së ultra të djathtë në tokën evropiane. Ai e vuri në dukje këtë Dimitar Nikolovski, drejtori i “Euroting” gjatë një paraqitje të ftuar në emision Shtypi i lirë.

– Qasja e tyre ndaj votuesve bazohet në vendosmërinë për të ofruar një zgjidhje shumë të thjeshtë për problemet shumë komplekse sociale. Pothuajse shumica e qytetarëve e pëlqejnë, ose afër kësaj mazhorance. Në të njëjtën kohë, ka sulme serioze ndaj proceseve demokratike dhe shoqërisë civile dhe karakterit të saj të mëparshëm nga Rusia përmes kërcënimeve hibride. E rrisin polarizimin në shoqëri dhe kjo kontribuon që polarizimi të jetë faktor më i madh për popullarizimin e ekstremit të djathtë në krahasim me proceset ekonomike - thotë Nikollovski.

Sipas Nikollovskit, vlerat evropiane edhe pas 10 vitesh janë temë aktuale nga këndvështrimi i sotëm sepse beson se për disa javë në vitin 2024 do të mbahen zgjedhjet për Parlamentin Evropian. Me zbatimin e këtij kriteri, kjo temë bëhet aktuale dhe ka tregues të shumtë se si do të jetë Evropa në të ardhmen, nëse ultra e djathta fiton zgjedhjet në shumicën e vendeve.

- Kjo situatë politike mund të analizohet në raport me Parlamentin Evropian. Gjegjësisht, mund të shohim se në bazë të sondazheve të bëra në shtete të veçanta, në nëntë prej tyre do të fitojnë e djathta ekstreme ose përfaqësues nga grupi i Demokracisë së Identiteteve ose Konservatorët Evropianë. Ajo pritet të ndodhë në Austri, Republikën Çeke, Belgjikë Francë, Hungari, Itali, Holandë, Poloni dhe Sllovaki. Këto subjekte politike në nëntë shtetet e tjera do të ishin në vendin e dytë në zgjedhje, sipas mandateve të fituara në zgjedhje. Sipas numrit të mandateve të fituara dhe pozitës në vendet e tyre, këto subjekte politike do të kenë një rol shumë të rëndësishëm dhe të madh në vendet ku veprojnë, gjë që ka një tendencë në rritje në tre vitet e fundit - thotë Nikollovski.

Më shumë nga biseda me Nikollovskin në linkun e mëposhtëm.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës