Pneumologu kroat zhvillon një metodë të re për shpëtimin e pacientëve me covidium: "Ne e dimë se kush do të përfundojë në një respirator"

Foto: EPA-EFE / GIUSEPPE LAMI

Dr. Ivan Skopljanac (32), një mjek pulmonolog nga Qendra Spitalore Klinike në Split, së bashku me një ekip kolegësh zhvilluan një metodë për ekzaminimin me ultratinguj të mushkërive, e cila pas pranimit në spital mund të parashikojë se si do të zhvillohet Covid-19 tek pacientët. shkruan portali Net.hr

Pneumologu kroat ka zhvilluar një strategji për zbulimin e hershëm të Covid-19 me ndihmën e ultrazërit.

“Unë u caktova në Spitalin Covid në nëntor 2020 dhe duke qenë se jam marrë me ekografinë e mushkërive që në fillimet e specializimit, doja të shihja se sa shumë mund të bëjmë me ndihmën e kësaj metode, e cila është neglizhuar në mënyrë të pajustifikueshme në. trajtimi i pacientëve me mushkëri "për të ndihmuar pacientët që vijnë për trajtim për shkak të kojotës". tha doktori për "Dalmacia e lirë", duke shtuar se rrezet X shpesh nuk japin një pamje mjaft të qartë dhe MSCT (skaner gjoksi) nuk mund të bëhet në një kohë kaq të shkurtër.

Kur, me mbështetjen e Assoc. dr. spec. Kresimir Doliç filloi të skanonte mushkëritë e pacientëve me ultratinguj, ai vuri re se mund të parashikonte se si do të zhvillohet sëmundja.

Pacientët që do të shtroheshin në spital dhe që u bënë ekografi në të njëjtën ditë ishin pak a shumë në gjendje të mirë klinike.

“Kishte shumë pacientë që dukeshin mirë ‘në fillim’ dhe nuk do të thoshim kurrë se gjendja e tyre do të përkeqësohej. Njerëzit uleshin normalisht, kishin pak nevojë për oksigjen dhe nuk kishte asnjë tregues se gjendja e tyre do të përkeqësohej me shpejtësi. “Edhe kur i kemi bërë ekografinë kemi parë se gjendja e tyre mund të përkeqësohet, gjë që ishte e palogjikshme, sepse sipas ekzaminimit të jashtëm dhe konstatimeve ishin shumë të mira”, tha doktor Skopljanac.

Ai shpjegoi gjithashtu se një prognozë e tillë e hershme ndihmon veçanërisht pacientët. Pas përfundimit të studimit, i cili zgjati tre muaj, mjekët dinin edhe më mirë se si të sillen në situata të tilla.

Vëmendje e veçantë ndaj rrezikut

- Pacientë të tillë u transferuan me kohë në pavijonet që janë më afër reparteve të terapisë intensive dhe disi e dinim se sa respiratorë dhe pajisje me fluks të lartë oksigjeni mund të na duheshin. Ata ishin fokusi kryesor i trajtimit tonë sepse e dinim se do të përkeqësoheshin. Ne kemi përfshirë 133 pacientë në studim, por kemi vazhduar të bëjmë ekzaminime me ultratinguj për të gjithë pacientët e tjerë. Nga 133 pacientë, 17, fatkeqësisht kanë vdekur, 14 kanë qenë në respirator, ndërsa 14 pacientë kanë përfunduar në aparat për rrjedhje të lartë të oksigjenit, që është vetëm një peshore para respiratorit - tha Dr.Skopljanac.

Video e ditës