Posta Kroate nuk e miratoi prodhimin e një pulle me imazhin e Josip Broz Titos

Posta Kroate nuk e miratoi prodhimin e një pulle përkujtimore me imazhin e Josip Broz Titos me kërkesë të Shoqatës së Luftëtarëve Antifashistë dhe Antifashistëve (SABA) dhe Shoqatës së Shoqatave Filatelike Josip Broz Tito të Kroacisë. ekspozitë me rastin e 130 vjetorit të lindjes së Titos.

Antifashistët donin të përmbyllin ekspozitën filatelike në ambientet e Shoqatës më 1 dhjetor me pullën postare përkujtimore. Pulla me imazhin e Titos ishte menduar të përdorej vetëm në postën në rrugën Jurishićeva në Zagreb dhe atë vetëm për një ditë.

Posta Kroate deklaroi se kërkesa e antifashistëve ishte e vonuar, pasi vula përkujtimore bëhet vetëm me rastin e përvjetorit të datës ose muajit kur dikush ka lindur ose përvjetorin e ngjarjes në një datë të caktuar.

- Duke qenë se përvjetori i lindjes së Josip Broz Titos ishte në maj e jo në dhjetor, propozuesit u vonuan me kërkesën - shkruan Posta Kroate.

SABA thekson se janë përpjekur të shpjegojnë se 130-vjetori i lindjes së Titos po festohet për një vit të tërë, jo vetëm një muaj, dhe se vula është pjesë përbërëse e ekspozitës filatelike dhe se vetëm një do të përdoret në një postim.

Kryetari i SABA, Franjo Habulin, nuk beson se refuzimi i Postës Kroate ka prapavijë politike, por se mund të ketë arsye të tjera.

Duke komentuar faktin se Posta Kroate lëshoi ​​një kartolinë përkujtimore me rastin e 20 vjetorit të festivalit "Queer" në Zagreb, Habulin deklaroi publikisht se nuk është i sigurt që homoseksualët dhe partizanët janë të mirëpritur njësoj në Zagreb.

- Është në modë t'i referohemi të drejtave të njeriut, dhe në përputhje me rrethanat më lehtë e miratuan kërkesën e komunitetit LGBT sesa kërkesën për markë për ekspozimin e pullave me imazhin e Josip Broz Titos - shtoi Habulin.

Ai konsideroi se një shpjegim "alternativ" për refuzimin mund të ishte sabotimi i postës së Zagrebit në rrugën Jurishićeva në vitin 1941, i cili u krye nga komunistët dhe antifashistët e Zagrebit, gjatë të cilit u vra një polic ustash dhe pesë agjentë ustash dhe dy ushtarë gjermanë dhe një oficer u plagosën.

Që atëherë ju hodhët në erë postën, tani ne nuk do t'ju japim leje për të shtypur një pullë postare - arsyetoi Khabulin.

Kryetari i shoqatës kroate Josip Broz Tito, Jovan Vejnoviq, tha se refuzimi i Postës Kroate nuk e habit atë, duke shtuar se është i vetëdijshëm për atmosferën sociale në Kroaci.

- Ky mund të mos jetë qëndrimi i shumë njerëzve të ulur në Postën Kroate. Ky është qëndrimi që iu është komunikuar dhe në përputhje me trendet e përgjithshme shoqërore, shtoi kryetari i “Shoqatës Josip Broz Tito”, Jovan Vejnoviq.

Video e ditës