Akademia Kroate i kërkon qeverisë të mos e lejojë Serbinë në BE nëse ajo nuk e heq "mitin e Jasenovacit"

Arkivi i WC

Akademia Kroate e Shkencave dhe e Arteve (HAZU) i kërkon qeverisë kroate që të bllokojë rrugën e Serbisë drejt Bashkimit Evropian nëse Beogradi nuk plotëson deri në 14 kushte, duke përfshirë braktisjen e "mitit të Jasenovacit", shkruan serb. sulmoj rrufeshëm.

Dokumenti i titulluar "Kontributet në mbrojtjen e interesave kombëtare kroate në negociatat e Republikës së Kroacisë me BiH, Malin e Zi dhe Serbinë lidhur me pranimin e tyre në BE", përshkruan kushtet që këto tre vende duhet të plotësojnë për të lejuar hyrjen e Kroacisë në negociatat me BE-në. . Dokumenti u publikua të premten e kaluar dhe iu dërgua qeverisë kroate në formën e një kërkese.

Sa i përket mbështetjes për negociatat me Serbinë, Akademia Kroate e Shkencave dhe Arteve ka vendosur 14 kushte. Në pikën e parë, Akademia Kroate e Shkencave dhe e Arteve kërkon që Serbia të heqë dorë nga “propaganda serbe e madhe”, që do të thotë “heqja dorë nga miti i Jasenovacit”, por edhe nga qëndrimi ndaj personazhit dhe veprës së kardinalit. Alozije Stepinac.

Midis këtyre kërkesave është "njohja e moshës së Kroacisë" në luftërat e viteve 90, që do të thotë "pagim i kompensimit ushtarak dhe një kërkim falje". Në kërkesë përmendet edhe pozita e KOS-it në Kroaci si “kishë shtetërore”, pozita e së cilës rregullohet në reciprocitet me të drejtat fetare të pakicës kroate në Serbi.

Ndër kërkesat janë demarkacioni i Danubit (Sharengrad Ada), kthimi i pronave të gjithë të dëbuarve gjatë luftërave, të drejtat reciproke të pakicave serbe dhe kroate, njohja e gjuhës kroate si minoritet "në të gjitha nivelet". në Serbi, njohja e "integritetit etnik kroat" të minoritetit të Bunjevacit", dorëzimi i dokumenteve për të vrarët dhe të zhdukurit, dorëzimi i të gjitha arkivave, pastaj dokumentet nga spitali i Vukovarit, madje një nga kërkesat është e natyrës ekologjike dhe i referohet kontrollit të shfrytëzimit të litiumit në Serbi.

Reagimi i SANU

Duke iu përgjigjur kërkesave të Akademisë Kroate të Shkencave dhe Arteve, Bordi Ekzekutiv i Akademisë Serbe të Shkencave dhe Arteve tha se "megjithë përvojën, anëtarët e SANU ishin të befasuar nga 'toni primitiv i urrejtjes në Akademinë Kroate të Shkencave dhe Arteve'. ndaj Malit të Zi dhe Serbisë në lidhje me anëtarësimin e tyre në Bashkimin Evropian.

- Pa iluzione se disa nga ata të komunitetit ndërkombëtar që pa u lodhur na mësuan vlerat e qytetërimit të ri do të flasin me rastin e këtij broshuri të zjarrtë politik, të vetëm, nga respekti për të gjitha viktimat e "kampit të vdekjes", do të mos hyni në hapësirën e zhvlerësuar të replikës, përdorni paturpësisht termin "miti i Jasenovacit". “Por është mirë dhe e dobishme të dihet se çfarë mendojnë ata”, thanë ata në SANU.

Vuqiq nuk pajtohet me kërkesat e Kroacisë

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq tha pas një takimi të shkurtër me kryeministrin kroat Andrej Plenkoviç se "kroatët mendojnë se kanë të drejtë të na thonë se çfarë të bëjmë".

“Ashtu si Kroacia dëshiron të ndalojë Finlandën dhe Suedinë të anëtarësohen në NATO, po ashtu duan të ndalojnë Serbinë të anëtarësohet në BE”, tha Vuçiq.

Ai përsëriti se Jasenovaci ishte "vendi i vuajtjeve më të mëdha të serbëve në Luftën e Dytë Botërore" dhe shtoi se "mund të fliste për viktimat për të cilat fajin e kanë serbët", ndërsa pala tjetër nuk mund ta bënte këtë.

Video e ditës