Kroacia e dyta në vdekshmërinë nga kanceri në BE: Duhani, obeziteti dhe ndotja e ajrit janë faktorët më të mëdhenj të rrezikut

Foto Bjanka Kadic / Alamy / Alamy / Profimedia

Në vitin 2019, në Kroaci u regjistruan 311 vdekje nga kanceri për 100.000 banorë, 25 për qind më shumë se mesatarja e BE-së. Është më keq vetëm në Hungarinë fqinje, tha Hina.

Shkaqet më të zakonshme të vdekjes nga kanceri te meshkujt në vitin 2019 ishin kanceri i mushkërive, duke përfshirë trakenë (2.013 vdekje), zorrën e trashë (1.264) dhe prostatën (809). Ndër gratë, shkaqet më të zakonshme ishin kanceri i mushkërive (870 vdekje), kanceri i zorrës së trashë (839) dhe kanceri i gjirit (757).

Incidenca e vlerësuar e kancerit në Kroaci është afërsisht e barabartë me mesataren e BE-së, por kroatët marrin pjesë shumë më pak se mesatarja e Bashkimit në programet e zbulimit të hershëm për kancerin e gjirit, qafës së mitrës dhe zorrës së trashë. Banorët në zonat rurale dhe ata me nivele më të ulëta arsimimi dhe të ardhurash kanë më pak gjasa të përgjigjen, tha OECD.

Raporti thekson gjithashtu se Kroacia ka një shkallë më të lartë të personave mbipeshë se çdo shtet tjetër anëtar i BE-së dhe është në krye për sa i përket përqindjes së duhanpirësve.

Pirja e duhanit, mbipesha dhe mbipesha dhe ndotja e ajrit janë faktorë rreziku më të lartë për kancerin në Kroaci sesa në vendet e tjera anëtare të BE-së.

“Cilësia e trajtimit të kancerit në Kroaci është më e ulët se në vendet e tjera anëtare të BE-së. IHME vlerëson se në vitin 2019, 282.113 vite jetë humbën nga kanceri, ose 6.641 për 100.000 banorë, 15 për qind më shumë se mesatarja e BE-së prej 5.717 në të njëjtin vit”.

Në të njëjtën kohë, kostot e përgjithshme të trajtimit të kancerit janë 11 për qind më të larta se mesatarja e bllokut.

Raporti paralajmëron se "mungesat e punonjësve shëndetësorë dhe pajisjeve mjekësore kufizojnë aksesin në trajtimin e kancerit" në Kroaci.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës