Kroacia zbuloi një pesticid të ndaluar në specat maqedonas, çdo paralajmërim nga RASFF na vendos në vende të rrezikshme

Foto: Unsplash

Ekspertët e bujqësisë kanë thënë për “Sloboden Pechat” se ky nuk është rasti i parë i tillë dhe nuk do të jetë i fundit dhe është pasojë e defekteve të rënda në Ligjin për fitofarmaci. Dhe jo vetëm që kërcënohet seriozisht shëndeti i qytetarëve, por edhe largon të gjithë importuesit e mundshëm të perimeve apo frutave nga vendi ynë.

Lajmi se në specat maqedonas që do të importoheshin në Kroaci është zbuluar pesticid toksik i ndaluar, të cilin e ka bërë të ditur Sistemi Evropian i Paralajmërimit të Shpejtë në Tregtinë e Ushqimit (RASFF), nuk i befason ekspertët e bujqësisë të kontaktuar nga “Sloboden Pechat”. Ata besojnë se ky nuk është rasti i parë i tillë dhe nuk do të jetë i fundit dhe është pasojë e defekteve të rënda në Ligjin për Fitoparmaci. Të njëjtat burime bëjnë të ditur se në këtë mënyrë jo vetëm kërcënohet seriozisht shëndeti i qytetarëve, por edhe largohen të gjithë ata që kishin synim potencial të importonin perime apo fruta nga vendi ynë. Pyetja më urgjente, sipas burimeve tona, është kush i këshillon dhe u shet produkte mbrojtëse fermerëve tanë në farmaci dhe a janë bioteknologët, teknikët kimikë apo biokimistët që punojnë në to të arsimuar më mirë se agronomët?

- Sistemi RASFF shikohet nga të gjithë importuesit potencialë, si dhe ekspertë të huaj. Kjo jep një imazh të keq për bujqësinë maqedonase, sepse na vendos në vendet me rrezik - thonë burimet tona.

Sistemi evropian i paralajmërimit njoftoi se “mbetje të pesticidit formethanat janë zbuluar në specat nga Maqedonia e Veriut. Rreziku është serioz”, thuhet në njoftimin e datës 20 shtator. Vendi që raportoi rastin është Kroacia. Rasti u zbulua nga shërbimet kufitare, dhe kontingjentit "u lejua të udhëtonte në destinacion nën vulën doganore". Formetanati konsiderohet një insekticid jashtëzakonisht efektiv, i cili përdoret në prodhimin e frutave dhe perimeve.

Shumë vende ende e përdorin atë, por është e ndaluar në BE për shkak të dyshimeve se mund të ndikojë në shëndetin e njerëzve. Formetanati është shumë toksik nëse hyn në trup përmes rrugës orale, mesatarisht toksik nëse thithet dhe ka toksicitet akut të ulët nëse bie në kontakt me lëkurën. Shumë studime shkencore kanë vërtetuar se formetanati mund të jetë toksik përmes frenimit të kolinesterazës. Aktiviteti i kolinesterazës përcaktohet kryesisht në sëmundjet e mëlçisë, helmimin e dyshuar me pesticide dhe një formë atipike të enzimës. Shenjat klinike pas ekspozimit akut dhe kronik ndaj formetanatit te minjtë ishin rënia e peshës trupore dhe te qentë pështymë e tepërt, fishkëllima, fishkëllima, dridhje, të vjella, kollë dhe heshtje jonormale. U arrit në përfundimin se pesticidi formethanate është potencialisht neurotoksik pikërisht për shkak të aftësisë së tij për të frenuar kolinesterazën.

Ekspertët e bujqësisë paralajmërojnë se është veçanërisht e rëndësishme futja dhe zhvillimi i monitorimit të gjendjes shëndetësore të bimëve në territorin e shtetit, në mënyrë që fermerët të marrin informacion të shpejtë dhe të saktë.

– Për shembull, kur plotësohen kushtet për shfaqjen e një sëmundjeje ose dëmtuesi, saktësisht kur të spërkatet me një pesticid, kundër cilës sëmundje apo dëmtues, në çfarë doza dhe me cilin preparat që lejohet në Bashkimin Evropian dhe gjendet në. e ashtuquajtura lista e gjelbër e pesticideve të lejuara dhe të ngjashme. Një sistem i tillë i integruar është një nga kushtet bazë që në fakt do të garantojë cilësinë e produkteve dhe mbrojtjen e shëndetit të konsumatorëve në tregjet ku do të eksportojmë, si dhe të konsumatorëve vendas - shkurtojnë burimet tona.

BE-ja do të reduktojë përdorimin e pesticideve me 50 për qind deri në vitin 2030

Në verën e vitit 2022, Komisioni Evropian paraqiti një propozim për legjislacionin që, ndër të tjera, lejon reduktimin e përdorimit dhe rrezikut të pesticideve kimike deri në 50 për qind deri në vitin 2030. Ajo u ndesh me rezistencën e disa vendeve anëtare të BE-së.

Sara Wiener, një anëtare e Parlamentit Evropian nga grupi i të Gjelbërve, ka bërë thirrje për rregulla më të rrepta në mosmarrëveshjen mbi reduktimin e ndjeshëm të pesticideve në bujqësinë evropiane. Në një raport, ajo propozon më shumë taksa për pesticidet, reduktime më të mëdha në pesticidet veçanërisht të rrezikshme dhe kompromise për një ndalim të plotë të kimikateve në zona shumë të ndjeshme.

Për shembull, Wiener sugjeron që ndalimi të përfshijë përjashtime për pesticidet organike. Ndërkohë, Kroacia ra dakord me rregullat e reja, fermerët sllovenë, të cilët organizuan një protestë masive në fund të marsit, i kërkuan qeverisë të anulonte rregulloren dhe në Gjermani, propozimi i nxori fermerët në rrugë, ku ata protestuan me rreth 200 traktorë. në Bon. Lista serbe e preparateve të lejuara nuk është ende 100 për qind në përputhje me BE-në, por çdo vit një numër i caktuar i përgatitjeve fshihen prej saj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës