Kroacia është afër majës së BE-së për sa i përket çmimeve të energjisë elektrike për bizneset e vogla

Energjia Elektrike / Foto: EPA/KCNA

Në gjysmën e parë të vitit 2023, Kroacia ishte në krye të BE-së për çmimin e energjisë elektrike për bizneset e vogla, së bashku me Hungarinë, tregoi një dokument i Komisionit Evropian, raportoi SEE.biz.eu.

Në gjysmën e parë të vitit të kaluar, kompanitë në BE kanë paguar mesatarisht 21 euro për energji elektrike për 100 kWh, që është më pak se në Mbretërinë e Bashkuar ku mesatarisht ishte 28 euro, sipas raportit të Komisionit të Konkurrencës për vitin 2024. SHBA ishte shumë më e lirë, me një çmim mesatar të energjisë elektrike për ekonominë në gjysmën e parë të vitit të kaluar prej vetëm shtatë euro për 100 kilovat orë, zbuloi Komisioni. Në Japoni, energjia elektrike kushtonte 28 euro për 100 kilovat orë në gjysmën e parë të 2022.

Në gjysmën e parë të vitit të kaluar, kompanitë e vogla dhe të mesme paguan çmimin më të lartë të energjisë elektrike në Rumani dhe Hungari, e cila u kushtoi 33 euro, pra 30 euro për 100 kilovat orë. Pason Kroacia me çmimin e energjisë elektrike për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme prej 29 euro për 100 kilovat orë. Grupi përfshin edhe Irlandën dhe Qipron, ku ishte 28 euro.

Në Gjermani, ekonominë më të madhe evropiane, bizneset e vogla paguanin 22 euro për energjinë elektrike për 100 kilovat orë dhe në Francë 25 euro. Më e lira në grupin e madh ishte në Spanjë, ku kushtonte 12 euro. Bizneset e vogla në Finlandë dhe Portugali paguanin çmimin më të ulët për energjinë elektrike, vetëm 10 euro për 100 kilovat orë, e ndjekur nga Suedia, ku kushtonte 11 euro. Në gjysmën e parë të vitit të kaluar, sektorët ekonomikë me intensitet energjie paguan çmimin më të lartë për energjinë elektrike në Hungari dhe Qipro, me 27 euro për 100 kilovat orë.

Pasuan Rumania, Holanda dhe Sllovakia, ku arriti në 25 euro dhe Italia me çmim 24 euro për 100 kilovat orë. Pranë është edhe Kroacia, ku konsumatorët e mëdhenj industrialë paguanin 23 euro për 100 kilovat orë, si dhe në Austri dhe Luksemburg. Në grupin e ekonomive kryesore, kompanitë me energji intensive në Spanjë paguanin çmimin më të ulët për energjinë elektrike, vetëm 11 euro. Në Gjermani, Francë dhe Itali ishte rreth dy herë më e shtrenjtë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës