Ushqimet që nuk duhet të hani nëse keni probleme me gjëndrën tiroide

Profimedia
Foto: Ilustrim / Profimedia

Tiroide është një gjëndër e rëndësishme në bazën e qafës. Ai prodhon hormone që janë të rëndësishme për shumë sisteme në trup, duke përfshirë hormonet tiroide që kontrollojnë metabolizmin - një proces në të cilin ushqimi që merrni në trup shndërrohet në energji.

Nëse vuani nga sëmundjet e tiroides, kjo ndodh sepse gjëndra juaj tiroide prodhon shumë ose shumë pak nga këto hormone.

Ekzistojnë disa lloje të sëmundjeve të tiroides, si hipertiroidizmi, hipotiroidizmi, tiroiditi dhe tiroiditi Hashimoto, dhe të gjitha ato mund të shkaktohen nga një sërë gjërash, si mungesa e jodit apo edhe gjenetika.

Dietologia Molly Humbrie vëren se gjendja më e zakonshme tek pacientët është e ashtuquajtura gjëndra tiroide joaktive ose hipotiroidizmi.

Obeziteti është shpesh efekti anësor parësor i hipotiroidizmit. “Nëse vëreni se po shtoni peshë befas, veçanërisht nëse kjo nuk është në përputhje me dietën tuaj dhe zakonet e stërvitjes, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek”, tha ajo.

Ajo që hani mund të ketë një ndikim të madh në gjendjen e gjëndrës suaj tiroide, dhe sipas Hambry, ushqimi më i keq që mund të hani nëse jeni diagnostikuar me probleme tiroide është ai që përmban goitrogjene.

Goitrogjenët mund të gjenden te brokoli, lulelakra dhe lakra, si dhe te soja dhe meli. Për të hequr qafe efektet e mundshme negative të perimeve, rekomandohet thjesht t'i ngrohni ato.

“Ngrohja eliminon aktivitetin e gummerogenit. “Nëse i hani këto perime me moderim, nuk përbën problem, por shumica e dietologëve ju këshillojnë që të eliminoni plotësisht melin nga dieta juaj nëse keni probleme me tiroiden”, paralajmëroi ajo.

Në një punim të botuar në British Medical Journal, studiuesit zbuluan se një dietë e ekuilibruar luajti një rol të rëndësishëm në trajtimin e problemeve të tiroides.

Video e ditës