Komiteti i Helsinkit: Svastikat në shtëpitë rome në Manastir janë krim i urrejtjes

Mbishkrime në shtëpitë rome në Manastir/Foto: FB

Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut dënon ashpër rastin e shkrimit të grafiteve fyese me svastika dhe mbishkrimet "Gyupci", të shkruara me sprej të zi në shtëpitë e popullatës rome në rrugën "Debarska" në Manastir. Ky është një rast tjetër i krimit të urrejtjes, me një mesazh që bën thirrje për dhunë ndaj komunitetit etnik rom.

-Duke nisur nga aspirata për të ndërtuar bashkëjetesë, tolerancë dhe respekt të ndërsjellë pa dallim përkatësie kombëtare, etnike, fetare apo çfarëdo përkatësie tjetër, kërkojmë që institucionet kompetente, mbi të gjitha Ministria e Punëve të Brendshme dhe Prokuroria, të hetojnë thellësisht rastin, të konstatojnë autorët, të cilët duhet të mbajnë përgjegjësi për këtë krim, tha KD.

Komiteti i Helsinkit pret që Ministria e Punëve të Brendshme dhe Prokuroria Publike ta cilësojnë si duhet këtë akt si krim nga urrejtja. Nga ana jonë do të bëjmë kallëzim penal dhe në të ardhmen do të ndjekim të gjitha aktivitetet që do të ndërmerren në lidhje me rastin.

Ndryshe, Komiteti i Helsinkit në vitet e kaluara disa herë ka paralajmëruar për praninë e gjuhës së urrejtjes ndaj komunitetit rom në Komunën e Manastirit dhe nevojën e ndërmarrjes së hapave konkretë për ngritjen e vetëdijes së qytetarëve për ndëretnikë, ndër-etnik. toleranca dhe bashkëjetesa fetare dhe ndërkulturore.

- Reagimi i duhur i institucioneve në momente të tilla është jashtëzakonisht i rëndësishëm, sepse mos ofrimi i mbrojtjes efektive të viktimave të gjuhës dhe akteve të urrejtjes mund të rezultojë në dekurajimin e viktimave nga kërkimi i mbrojtjes dhe inkurajimin e autorëve për të përsëritur krimin. Profilizimi racor i romëve mbetet faktori kryesor që pengon aksesin e barabartë në mallra dhe shërbime dhe përforcon statusin e tyre të margjinalizuar në shoqëri. Pikërisht për këtë, Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut beson se përmirësime reale janë të mundshme vetëm përmes ndryshimit të dukshëm të qëndrimit të autoriteteve shtetërore ndaj këtij komuniteti, thekson Komiteti i Helsinkit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës