Guterres: Kujdesi për klimën duhet të jetë një prioritet pavarësisht konflikteve rajonale

Antonio Guterres
Antonio Guterres, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara / Foto: EPA-EFE / MAXIM SHEMETOV

Veprimi ndaj klimës duhet të jetë prioriteti kryesor për të gjitha vendet në botë, pavarësisht nga konfliktet e reja rajonale, tha Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara. Antonio Guterres për Guardian.

“Është shqetësuese që lufta në Ukrainë ka larguar kryesisht vëmendjen nga veprimet klimatike. “Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për ta vendosur çështjen e klimës në krye të agjendës sonë të përbashkët”, tha Guterres.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së theksoi se ai është veçanërisht i shqetësuar për pabarazinë në rritje midis Veriut dhe Jugut.

“Pabarazitë vazhdojnë të rriten brenda vendeve, por tani ato po rriten në një mënyrë moralisht të papranueshme midis Veriut dhe Jugut, dhe kjo krijon një ndarje që mund të jetë shumë e rrezikshme për sa i përket paqes dhe sigurisë”, tha Guterres.

Duke komentuar planet e disa anëtarëve të BE-së për të rritur përdorimin e qymyrit pas sanksioneve kundër burimeve energjetike ruse, sekretari i përgjithshëm i OKB-së tha se shpresonte që vendet evropiane të mbanin premtimet e tyre kundër ndotjes në afat të gjatë.

“Qymyri është armiku numër një i veprimit klimatik. "Shpresoj që periudhat në të cilat disa vende do të djegin më shumë qymyr do të jenë shumë të shkurtra," tha ai.

Video e ditës