Pica gustator me proshutë, kërpudha dhe mocarela
Origjina e picës është një temë mjaft e diskutueshme. Domethënë, shumë qytete si Napoli dhe Xhenova e konsiderojnë veten “baballarët” e picës. Në fakt, duke pasur parasysh se është një lloj buke, ajo është e pranishme në shumë varietete të ndryshme në të gjithë botën dhe në varësi të përbërësve të saj si dhe traditave lokale gastronomike, origjina e saj nuk është plotësisht e vërtetuar historikisht.
Nëse jeni adhurues i këtij specialiteti gastronomik, ne kemi një recetë të re për ju - Pica gustator me proshutë, kërpudha dhe mocarela.
Përbërësit:
Për brumin:
- 1 maja e freskët
- 1 lugë sheqer
- 70 ml ujë
- 225 g miell
- 4 lugë vaj ulliri
- kripë
Rreth mbushjes:
- 80 g salcë domate
- 60 g mocarela
– 5 feta proshutë
– 40 g kërpudha të freskëta të grira
- 40 g parmixhano
- 1 vezë
përgatitja:
Pasi maja të ketë ardhur, e përziejmë me pjesën tjetër të përbërësve në një enë dhe e gatuajmë brumin. E përziejmë mirë dhe e japim formë topth, më pas e vendosim në një tas të mbuluar me leckë që të ngrihet për 40 minuta, derisa të dyfishohet në masë. Më pas e përziejmë dhe e lëmë të pushojë edhe për 15 minuta. Hapeni brumin e përfunduar dhe vendoseni në një tepsi të veshur me letër furre. E lyejmë me salcën e domates, vendosim djathrat e grira dhe e spërkasim me pak krem gatimi të trashë, vetëm pak.
Vendosni copat e proshutës, kërpudhat e grira dhe i rregulloni me kripë dhe piper të zi. Piqeni në furrë të nxehur në 200 gradë. Nxirreni picën nga furra, ndajeni të bardhën nga e verdha dhe vendosni të bardhën në të, më pas lëreni të piqet. Më pas e nxjerrim picën nga furra, e vendosim të verdhën në mes dhe e pjekim sërish për dy minuta. Spërkateni me rigon dhe shërbejeni.