Google ka "omniscientë xhepi" më të mirë, por nuk ka asnjë ekip që t'i ndajë ata

Google dhe Chat JPT / Foto Ted Hsu / Alamy / Alamy / Profimedia

Suksesi i ChatJipity ngriti një "alarm të kuq" dhe e shtyu Google në treg për të prezantuar versionin e tij të një bashkëbiseduesi virtual. Por kjo është një thikë me dy tehe, sepse duke e bërë këtë Google do të rrezikonte burimin e tij më të madh të financimit – motorin e kërkimit ultra-popullor, i cili është dominues globalisht në një biznes me vlerë 150 miliardë dollarë.

Gjigandi "Google" ka atutën e tij me të cilën mund t'i përgjigjet popullaritetit astronomik të "i gjithëdijshmi virtual” chatjipiti, por përmbahet nga promovimi i tij për të mos dëmtuar biznesin e tij.

Pasi kompania startup "Open AI" i shërbeu publikut bashkëbiseduesin virtual chatjipiti, bazuar në inteligjencën artificiale, në fund të nëntorit, aplikacioni tërhoqi miliona përdorues në vetëm pak ditë dhe prej javësh është goditja më e madhe në internet. . Microsoft ka investuar 10 miliardë dollarë në zhvillimin e projektit Open AI, i cili parashikohet të kthejë miliarda dollarë fitime tashmë këtë vit.

"Google" ka departamentin e vet për zhvillimin e inteligjencës artificiale, e cila ka dëshmuar aftësitë e saj duke krijuar mjeshtra "të pathyeshëm" të shahut dhe lojërave në të cilat numri i lëvizjeve të mundshme krahasohet me numrin e atomeve në Univers. Suksesi i ChatJipity ngriti një "alarm të kuq" dhe e shtyu Google në treg për të prezantuar versionin e tij të një bashkëbiseduesi virtual. Por kjo është një thikë me dy tehe, sepse duke e bërë këtë Google do të rrezikonte burimin e tij më të madh të financimit – motorin e kërkimit ultra-popullor, i cili është dominues globalisht në një biznes me vlerë 150 miliardë dollarë. Google do të fitojë një rekord prej 2021 miliardë dollarësh në vitin 250 nga faturimi për shërbimet e reklamuesve.

Google / PhotoEPA-EFE / FILIP SINGER

Alarmi i kuq

Për të mos humbur asnjë hap në garën e re, dhe në të njëjtën kohë për të kufizuar dëmin, "Google" planifikon të prezantojë në muajin maj në treg edhe 20 produkte të tjera të bazuara në inteligjencën artificiale, të cilat besohet se janë më të fuqishme dhe të cilësi më të mirë se chatzipit.

CEO Sundar Pichai ka urdhëruar tashmë që burimet e kompanisë të drejtohen në departamentet e zhvillimit, besimit dhe sigurisë, me qëllimin e prototipit të paketave të besuara të AI të fokusuara në analitikë dhe përmbajtje sa më shpejt të jetë e mundur.

Tashmë është zhvilluar platforma “lamda”, si bazë për përmirësimin e projekteve me inteligjencë artificiale. Një nga më të avancuarit është "atlasi" i kompanisë "Alphabet", e cila zhvilloi mjeshtër virtualë për lojërat e shahut dhe të shkojnë.

- Kompania është e shqetësuar për kërcënimin e mundshëm për reputacionin e saj nëse produkti jep informacion të gabuar dhe për këtë arsye vepron në mënyrë më konservative në krahasim me startup-in e vogël - thotë Jeff Dean, drejtor i departamentit të inteligjencës artificiale në Google.

Sam Altman, drejtor i Open AI, argumenton se gara për të zhvilluar inteligjencën artificiale është një sfidë për kompanitë e mëdha, jo një kërcënim ekzistencial.

- Ata që thonë se zhvillimi i një teknologjie të re mund të mbyllë një kompani të madhe konkurruese, zakonisht gabohen. Njerëzit harrojnë se çdo lëvizje ka një reagim, dhe ata janë mjaft të zgjuar dhe kompetent. Mendoj se do të ketë ndryshime me motorët e kërkimit, por jo aq dramatike sa supozojnë njerëzit - thotë Altman.

Chat gpt/Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Editorial Shutterstock / Profimedia

Saktësia është e rëndësishme

Ekspertët vlerësojnë se, përkundër popullaritetit të jashtëzakonshëm, chatzipit nuk do të jetë në gjendje të kërcënojë dominimin e motorit të kërkimit Google gjatë këtij viti, madje edhe vitin e ardhshëm. "I gjithëdijshmi virtual" është një bashkëbisedues interesant, ofron përgjigje të kuptueshme për shumicën e pyetjeve, di të shkruajë ese, skripta dhe kode programimi, mund të kalojë një test pranimi në kolegj ose të kualifikohet si programues i nivelit të tretë, por megjithatë bën shumë gabime kur duke lidhur dhe përmbledhur të dhënat përkatëse me të cilat është ushqyer.

Ekspertët e Google kanë prioritet saktësinë dhe saktësinë e përgjigjeve, jo vetëm cilësinë e prezantimit të tyre.

Paul Bachheit, autori i kutive postare elektronike të njohura Gmail, është i bindur se motori i kërkimit Google nuk do të mbijetojë më shumë se dy vjet.

– Inteligjenca artificiale do të eliminojë nevojën për të përdorur një motor kërkimi me një listë rezultatesh. Për të mos mbetur prapa në garën e re, "Google" do të duhet të shkatërrojë pjesën më të vlefshme të biznesit të saj - vëren Bachheit.

VIDEO | Bojçev: Inteligjenca artificiale po merr vrull

Ne nuk do t'ju zëvendësojmë!

Edhe pse të dy chatjipit-at dhe lamda-t kanë provuar të jenë të aftë të shkruajnë kod të pastër, mjaft mirë për të kaluar një provim pranues të programuesit të nivelit të tretë, të gjithëdijshmit virtual sigurojnë programuesit e jetës reale se ata janë ende jetik për zhvillimin e sistemeve dhe produkteve të informacionit. .

Ata e përshkruajnë aftësinë e tyre për të krijuar teste dhe programe me shkrim si ndihmë për njerëzit, ashtu si digitrons nuk i lanë kontabilistët jashtë punës.

– Jo, chatzipit dhe alphacode nuk do të zëvendësojnë zhvilluesit. Është një sport ekipor. Chatbots mund t'i ndihmojnë zhvilluesit të punojnë në mënyrë më efikase, por ata nuk mund të zëvendësojnë kreativitetin dhe mjeshtërinë që është e nevojshme për të krijuar një program të mirë - u përgjigj lamda.

Përgjigja e Chetjipit ishte e njëjtë në përmbajtje.

– Chatjipits ose alfakodi nuk ka gjasa të zëvendësojnë zhvilluesit, pasi nuk janë në gjendje të zëvendësojnë plotësisht ekspertizën dhe kreativitetin e zhvilluesve njerëzorë. Programimi është një fushë komplekse, e cila kërkon një kuptim të thellë të parimeve të shkencave kompjuterike, si dhe aftësinë për t'u përshtatur me teknologjitë e reja - u përgjigj Chetjipiti.

Gjenerata e re e të gjithëdijshmëve virtualë po marshon

Sezoni i pushimeve nga puna

Projekti Apprentice Bard është një shërbim premtues i Google që i përshtatet chatzipit dhe po tregon rezultate gjithnjë e më të mira në teste. Testuesit tashmë po i bëjnë atij pyetje komplekse, të tilla si: "Kur do të jetë raundi i ri i pushimeve nga puna në Google?".

- Bazuar në të dhënat në të cilat kam akses, nuk ka gjasa që Google të kryejë një raund tjetër pushimesh nga puna në 2023. Pushimet nga puna po zbatohen kryesisht për të ulur kostot dhe strukturën, por kompania po ecën mirë financiarisht. Në fakt, të ardhurat e Google në 2021 u rritën me 34 për qind dhe vlera e aksioneve u rrit me 70 për qind pas janarit 2022 - u përgjigj makina.

Google kohët e fundit njoftoi se do të pushojë nga puna 12.000 njerëz, ose 6 për qind e të gjithë punonjësve, për të ulur kostot.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës