Grubi: Bullgarizimi i maqedonasve është absolutisht fyerja më e madhe nga opozita ndaj maqedonasve

foto Qeveria

Propozimin e nxehtë gështenjë-francez, Qeveria në mënyrë elegante do t'ia lë Kuvendit të vendos nëse do ta pranojë kornizën negociuese për fillimin e negociatave të Maqedonisë me BE-në. Zëvendëskryeministri i parë Artan Grubi deklaroi se Qeveria sot do t'ia përcjellë Kuvendit propozimin francez, marrëveshjen dypalëshe dhe dokumente të tjera.

- Në Bullgari nuk ka qeveri me të cilën mund të pajtohemi, të negociojmë dhe të vendosim sepse qeveria ka dhënë dorëheqjen, ka një mandatar të ri që po përpiqet të formojë një shumicë parlamentare dhe të zgjedhë një qeveri të re. Protokolli nuk është nënshkruar, është harmonizuar për një kohë të gjatë, pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Fqinjësisë së Mirë të vitit 2017, dhe ne si mazhorancë në pushtet besojmë se të gjitha dokumentet e dorëzuara nga Brukseli dhe të gjitha dokumentet dypalëshe që janë të harmonizuara me Sofjen. duhet të dorëzohet në Kuvend, ku partitë parlamentare duhet të hapin një dialog konstruktiv dhe të vendosin për të gjitha ato dokumente dhe ta obligojnë Qeverinë me konkluzione për informacionet që do të marrin, të veprojë. Konkluzionet do ta ndalojnë këtë dhe çdo qeveri që të marrë ndonjë vendim apo të negociojë mbi çfarëdo baze për veçoritë historike, gjuhësore, kulturore të popullit maqedonas si dhe të komuniteteve të tjera në Maqedoni, tha Grubi.

I pyetur se kur do ta paraqesë Qeveria në Kuvend propozimin francez, Grubi thotë:

-Sa me shpejt te jete e mundur. Besoj se është e mundur edhe sot. Ata nuk do të shkojnë në Qeveri, por do të përcillen në Kuvend. Qeveria nuk do të vendosë për këto çështje pa ardhur ato dokumente në Kuvend, pa u harmonizuar dhe Kuvendi nuk e obligon Qeverinë që të veprojë për ato dokumente. Dokumentet nuk do të miratohen nga Qeveria, duhet një mendim nga Kuvendi për ato dokumente. Dialogu mes partive tashmë ka filluar në Kuvend dhe e mirëpres përfshirjen e opozitës për të gjitha ato çështje, por duhet të jemi realistë se çfarë mund të ndryshojmë, çfarë nuk mund të ndryshojmë dhe me çfarë mund t'i detyrojmë institucionet tona. Ju garantoj se as Kovaçevski, as Spasovski, as Mariçiq, as Osmani, as Grubi, as askush nuk do të marrin vendim që në çfarëdo mënyre sfidon gjuhën maqedonase, identitetin, veçantinë kulturore dhe shpirtërore. Nuk do të jem i pari që do ta votoj një gjë të tillë, tha Grubi.

I pyetur nëse Qeveria do t'i dërgojë dokumentet në Kuvend pa komentet e opozitës, meqë VMRO-DPMNE-ja opozitare i ka dorëzuar dje komentet e tyre në grupin punues, Grubi thotë se argumentet nga të gjitha anët, nga partitë politike, nga bashkësia ndërkombëtare, organizatat joqeveritare do të duhet të ndërlidhen.organizatat dhe nga publiku ekspert.

-Kjo Qeveri vendosi ashtu siç kërkuan qytetarët dhe do të vendosë në fund, ashtu siç e kërkojnë qytetarët, sepse edhe kryeministri në Bruksel tha se, i tha “jo” propozimit të parë francez dhe gjatë propozimit të dytë tha se do të hapni një debat të gjerë shoqëror. Nuk kemi hapur një debat kaq të gjerë për asnjë çështje. Konsultimet vazhdojnë. Kjo nuk është një çështje që duhet ta zgjidhim tani, menjëherë, urgjentisht, sepse duhet ta harmonizojmë të gjithë së bashku. Bëhet fjalë për të ardhmen e vendit. Është e rëndësishme që qytetarët të dinë se kjo është një betejë mes atyre që duan Maqedoninë evropiane dhe atyre që duan Maqedoninë ruse. Dhe perioda - thotë Grubi.

I pyetur nëse qeveria është në humor që propozimi francez të pësojë ndryshime, Grubi thotë se elementët e diskutueshëm që citon opozita nuk i referohen kornizës së negociatave, por protokollit dhe protokolli nuk është pjesë e kuadrit të negociatave pavarësisht. të referencës së cilës i referohen.

- Do të shohim, është një proces dialogu mes palëve. Ne të gjithë duhet të jemi realistë për atë që mund dhe nuk mund të ndryshojmë, por ne e dimë se çfarë mund të bëjmë. Dhe ne nuk kemi dilema siç ka opozita. Jemi shumë të sigurt, e dimë që maqedonasit nuk do të asimilohen, sepse nuk janë asimiluar në shekullin XXI. Besoj se deklaratat e liderëve të opozitës fyejnë pikërisht ju, qytetarët, ata që protestoni, sepse thonë se jeni aq të pasigurt në identitetin tuaj, saqë do të asimiloheni nga bullgari në vitin 21. Në çfarë mënyre do të të asimilojë bullgari, do të thotë se je bullgar? Që flisni bullgarisht dhe do ta pranoni? kurrë. Ju nuk e keni pranuar shekullin 2022 dhe nuk do ta pranoni sot në këtë botë të zhvilluar. Ky është një fyerje absolute ndaj popullit maqedonas nga opozita maqedonase. Unë jam shumë më i bindur për identitetin e bashkëkombësve të mi maqedonas se sa opozita dhe e di që askush në asnjë rrethanë nuk do të pranojë ndryshime, dikta dhe agjenda asimiluese dhe inekzistente - thotë Grubi.

Video e ditës