Qytetarët nuk do të marrin diferencën nga detyrimi më i shtrenjtë i automjeteve, kompanitë thonë se nuk ka bazë për rimbursim

Stacioni i Inspektimit Teknik / Foto: Profimedia

Bëhet fjalë për shuma nga 840 deri në 1.600 denarë, të cilat shtesë i kanë ndarë rreth 10.000 qytetarë, nga 24 prilli deri më 10 maj, deri kur vlenin 15,4 për qind çmimet më të larta të sigurimit të automjeteve. Kompanitë e sigurimeve janë konsultuar edhe me avokatë, ndaj thonë me siguri se nuk ka asnjë mënyrë apo bazë për t'i kthyer paratë.

Nuk do të ketë rimbursim të mjeteve të paguara nga qytetarët për sigurimin e autopërgjegjësisë gjatë regjistrimit të automjeteve, mëson “Sloboden Pechat”. Bëhet fjalë për shuma nga 840 deri në 1.600 denarë, të cilat shtesë i kanë ndarë rreth 10.000 qytetarë, nga 24 prilli deri më 10 maj, deri kur çmimet më të larta të sigurimit të automjeteve vlenin për 15,4 për qind. Shoqëritë e sigurimeve me të cilat kemi biseduar janë konsultuar edhe me avokatë, ndaj thonë me siguri se nuk ka asnjë mënyrë dhe as bazë për t'i kthyer paratë.

– Procesi është kompleks, sepse policat janë shitur nëpërmjet agjentëve, të cilëve u paguajmë nga 20 deri në 40 për qind të vlerës së policës. Por nëse një kompani sigurimesh ka dëshirë dhe mundësi, mund të kompensojë paratë e qytetarëve në policën për vitin e ardhshëm - na thanë në disa kompani sigurimesh. Nga Shoqata e Mbikëqyrjes së Sigurimeve kanë llogaritur se mesatarisht në javë regjistrohen rreth 10 mijë vetura.

Vendimi për kthimin në çmimet e vjetra erdhi pasi Komisioni për Autopërgjegjësi pranë Ministrisë së Financave rekomandoi dhe Qeveria mori vendim që çmimet e sigurimit të detyrueshëm të autopërgjegjësisë të kthehen në nivelin e para 25 prillit. Kompanitë e sigurimeve u shprehën se vendimi ndikon drejtpërdrejt në stabilitetin financiar të të gjithë sektorit të sigurimeve. Ata pretenduan se çmimi ka qenë i njëjtë prej vitesh, ndërkohë që kostot e tyre janë rritur dhe thonë se vendimi vendos kontroll 100 për qind të shtetit mbi çmimet e përgjegjësisë së automjeteve. Kundrejt këtyre pretendimeve, Agjencia e Mbikëqyrjes së Sigurimeve bëri me dije se nga analizat e tyre rezulton se kompanitë e sigurimeve, me përjashtim të njërës, e kanë mbyllur vitin 2023 me fitim. Vitin e kaluar për sigurimin e detyrueshëm të veturave, kompanitë e sigurimit kanë fituar rreth 65 milionë euro.

Prej vitesh flitet vetëm, a do të ketë ndryshime në kartonin jeshil?

Prej vitesh thuhet vetëm se duhet të ketë një ndryshim në kartonin jeshil, sepse jemi nga të paktat vende ku ekziston dhe është shumë i shtrenjtë. Burime për “Sloboden Pechat” thonë se është formuar një grup pune dhe së shpejti do të dihet nëse do të ketë ndryshime.

- Një nga idetë është që të jetë i detyrueshëm me regjistrimin e automjetit, me një çmim që do të shkonte nga 20 deri në 30 euro. Do të ishte vërtet një çmim pak a shumë i përballueshëm, por e keqja është se do të jetë e detyrueshme. Dmth nuk do të ketë do-mos, por duhet, edhe pse ka edhe qytetarë që nuk udhëtojnë jashtë vendit. Njësoj do të paguanin edhe ata që kanë “parkim” më të madh – thonë bashkëbiseduesit tanë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës