Qytetarët e djegur nga çmimi i peletit blejnë makineri për t'i bërë vetë

“Peleti” më i lirë është 1.300 euro me TVSH, përdor tallash dhe kapaciteti i tij është 60 deri në 100 kilogramë pelet në orë, thonë në një dyqan në Shkup.

Kur u shfaqën peletët, për një qese prej 200 kilogramësh gjendeshin 15 denarë, vitin e kaluar në kulmin e sezonit një qese e tillë ka kushtuar 290 denarë, ndërsa tashmë ka filluar të shitet për 380 denarë. Qytetarët që ngrohin 100 metra katrorë me pelet, thonë se vitin e kaluar kanë paguar 24.000 denarë në muaj, ndërsa tani llogaritjet tregojnë se për ngrohje do t'u duhen mbi 30.000 denarë.

Stufat me pelet reklamoheshin si një mënyrë për ngrohje ekonomike dhe miqësore me mjedisin në sipërfaqe më të mëdha dhe më së shpeshti vendoseshin nga ata që kishin shtëpi që zëvendësonin sobat e drurit me soba peleti, veçanërisht ato me sistem "ngrohje qendrore", në mënyrë që të kishin ngrohje. të gjitha dhomat. Shteti ka subvencionuar blerjen e stufave me pelet për shumë vite, dhe sipas njoftimit të vitit të kaluar, ata mund të marrin subvencion prej 50 për qind të çmimit, ose maksimumi 20.000 denarë, dhe ata që janë kategorizuar si qytetarë me të ardhura të ulëta, mund të marrin subvencionim prej 70 për qind të çmimit, por deri në 25.000 denarë.

Mirëpo, me çmimet aktuale të peletit, përmes reklamave shihet se shumë qytetarë shesin soba me pelet, por edhe se makinat për prodhimin e peletit i blejnë vetë, madje i bëjnë vetë makina të tilla! Në Shkup ka dyqane që shesin makineri për prodhimin e peletit. Në “Radek” më e lira është 1.300 euro me TVSH, përdor tallash, dhe kapaciteti i tij është 60 deri në 100 kilogramë pelet në orë.

Për atë nëse ia vlen të blesh një "pelet" për prodhimin e peletit për prodhim vetjak, por edhe për shitje, si të gjesh peletët më të lirë në dyqane dhe si të gjesh pelet fare sepse tashmë është paralajmëruar mungesa e tyre, qytetarët e bashkuar në Facebook hapën një grupi "Pellet - një grup për diskutim ku mund të gjeni pelet më të lirë dhe cilësor".

“Një ton tallash varion nga 2.500 deri në 4.000 denarë, del 1:1. Në një ton ka 67 thasë pelet, kështu që me çmimet aktuale të qeseve, për një ton duhet paguar 25.460 denarë për ton ose thjesht, shkurt dhe qartë fitimi është 300-400 për qind”, ka llogaritur një nga anëtarët e grupi.

Prodhuesit ankohen se nuk duhet bërë një matematikë kaq e thjeshtë, sepse peletët duhet të plotësojnë disa standarde, janë produkte të certifikuara, me rregulla të përcaktuara saktë të përpunimit.

- Kur thahet tallash humbja është rreth 20 për qind dhe ku është rryma, ku janë qeset? - thotë një prodhues peleti, i cili është anëtar i grupit.

“Shtypi i Lirë” ka biseduar edhe me një prodhues peleti për nevojat e veta, por që i ka shitur vitin e kaluar.

- Kam një makinë me fuqi 7 kilovat, e kam blerë 1.300 euro. Është pak më i madh, i cili mund të sigurojë prodhim të vetin, por edhe në shitje. Me partnerin me të cilin e blemë, na erdhi një ide për një biznes shtesë, sepse të dy jemi të punësuar rregullisht, ndaj menduam që me 3-4 orë punë mund të fitonim diçka më shumë. Megjithatë, nuk është aq e thjeshtë. Por, për prodhim vetjak është mirë të kemi një makineri të tillë, sepse tani çmimet janë të mëdha dhe ata që kanë blerë soba me pelet, nëse nuk i bëjnë vetë, ngrohja është e pamundur. Ka shtëpi që nuk ngrohen pa shpenzuar 1.000 denarë për pelet me këto çmime - shpjegon bashkëbiseduesi ynë.

Ai thotë se e kupton pse ka rritje të madhe të çmimit të peletit.

- Nëse vitin e kaluar kemi blerë tallash në traktor nga sharrat, tani kanë filluar ta shesin për kilogram dhe me çmime shumë më të larta. Të mos flasim për rrymën e shtrenjtë - shpjegon kavadari.

Nga sa shihet në rrjetet sociale, qytetarët tregojnë interes të madh për prodhimin e peletit të tyre, por gjithashtu ndajnë të gjitha informacionet e mundshme se ku mund të gjenden pelet më të lirë, madje bashkohen për të siguruar sasi të mëdha për të siguruar thasë më të lirë të peletit.

Video e ditës