Ka kopshte, ka fëmijë, nuk ka kush të paguajë për edukatoret e reja

EPA-EFE
Kopshtet e fëmijëve hapën dyert e tyre për fëmijë / Shkup, 9 shtator 2020 / Foto: EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI

I lanë keqkuptimet ndërinstitucionale fëmijët e lënë pas dore. Ndërsa afati i shkarkimit po shkon nga kopshtet e fëmijëve në Karposh për fëmijët nga komunat tjera, 306 fëmijë presin të pranohen në Karposh dhe rreth 500 fëmijë presin të regjistrohen në kopshtet në Gjorçe, ku në fakt janë numri më i madh i fëmijëve që do të mbeten pa përkujdesje institucionale pas datës XNUMX qershor. Zgjidhja e problemit kërkohet në punësime të reja që të vihen në funksion disa ambiente të reja të cilat janë plotësisht të përgatitura për pritjen e fëmijëve, por prej muajsh pritet miratimi për punësimet.

- Komuna e Karposhit mbetet në vendimin e Këshillit, me propozim të kryetarit Stevço Jakimovski. 200 qershori është afati i fundit për të braktisur kopshtin të gjithë fëmijët që nuk janë nga Karposhi. Bëhet fjalë për rreth 306 fëmijë, shumica e të cilëve janë nga komuna e Gjorçe Petrovit. E kuptojmë se ky është një vendim i vështirë, por qytetarët duhet ta dinë se XNUMX fëmijë nga Karposhi tashmë presin regjistrimin në çerdhe, thonë nga Karposhi.

Ata shtojnë se kanë pajisur sallat e reja të lojërave me kapacitet për 200 fëmijë, por janë në pritje të miratimit për punësim.

- Sallat e lojërave janë bosh edhe pse janë të pajisura sepse nuk kemi staf për të punuar me fëmijët. Kemi kërkuar nga MPSP që të na japë pëlqimin për punësime të reja, por nuk na lejojnë të punësojmë kuadro të reja as në vend të atyre që kanë dalë në pension, thonë nga Karposhi.

Gorçe Petrov situata është ende më alarmante. Aty presin të pranohen 500 fëmijë dhe së shpejti listës do t'i shtohen edhe fëmijët që do të fshihen nga Karposh.

- Kemi tri salla të reja lojërash me të cilat kemi zgjeruar kopshtin Detelinka, por nuk kemi staf. Tashmë kemi punësuar shtatë edukatorë të cilët paguhen nga buxheti i komunës së Gjorçe Petrovit, por punësimi shtesë do të jetë shumë e madhe financiare. Kemi kërkuar që të miratohen shtatë punësime, por përgjigje pozitive nga MPPS-ja e kemi pritur që nga dhjetori i vitit të kaluar, thotë kryetari i Komunës së Gjorçe Petrovit, Aleksandar Stojkoski.

Ai shton se kopshti i fëmijëve në Volkovë ende nuk ka përfunduar.

- Kopshti në Volkovë do të mund të pranojë rreth 200 fëmijë, do të jetë një lehtësim i madh për komunën, por ende nuk ka pritje teknike. Ende nuk ka përfunduar asnjë punë sigurie, nuk ka gardh të brendshëm apo të jashtëm. Ne kemi siguruar mjete për këtë qëllim dhe është punësuar një kompani, e cila pres që së shpejti ta përfundoj, pas së cilës do të presim pranim teknik dhe miratim për 25 punësime, shton Stojkoski.

OD MPPS ata thone procedura për punësimin e personelit të ri në kopshtin Rosica është në zhvillim e sipër.

- Punësimi në institucionet parashkollore bëhet në përputhje me Programet e Punësimit, si dhe konkurset për baza të ndryshme. Institucioni paraqet kërkesë në Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale duke paraqitur kërkesë për plotësimin e një vendi të ri ose të lirë pune në përputhje me aktin e sistematizimit të vendeve të punës dhe ministria e paraqet këtë në Ministrinë e Financave pasi të konstatojë arsyetimin e kërkesës. . Sipas mjeteve në dispozicion, Ministria e Financave jep pëlqimin për miratimin e burimeve financiare për plotësimin e vendit të punës. Lidhur me pyetjen tuaj për plotësimin e vendeve të lira në JOUDG “Rosica”, Komuna Gjorçe Petrov – Shkup, ju njoftojmë se procedura është në vazhdim e sipër dhe institucioni ka dorëzuar në MPSP kërkesë për plotësimin e 9 vendeve të lira për personel arsimor dhe personel tjetër, thonë nga MPPS.

Video e ditës