Ai mori pengje në një bankë për të “grabitur” paratë e tij

Liban/ Foto Elisa Gestri / ddp SHBA / Profimedia

I armatosur me një pushkë dhe duke kërcënuar se do të derdhte benzinë ​​dhe do t'i vinte flakën vetes, Hussain u kërkoi zyrtarëve të bankës të tërhiqnin një pjesë të kursimeve të tij në mënyrë që të mund të paguante faturën e spitalit të babait të tij

Libanezi Bassam al-Sheikh Hussein fitoi popullaritet si një hero kombëtar me një krim të rëndë pasi u armatos me një grabitje në një bankë të Bejrutit dhe mori pengje për të "grabitur" llogarinë e tij të kursimeve dhe për të paguar trajtimin e babait të tij të sëmurë.

I armatosur me një armë gjahu dhe duke kërcënuar se do të zhytej në benzinë ​​dhe do t'i vinte flakën vetes, Hussain kërkoi mesditën e së enjtes në një degë të Bankës Federale që zyrtarët e bankës të tërhiqnin një pjesë të depozitës së kursimeve prej 210.000 dollarësh për të paguar faturën e kujdesit spitalor të babait të tij.

- Vëllai im ka kursime prej 210.000 dollarësh në bankë dhe kërkon vetëm para për të paguar faturën prej 5.500 dollarësh - u tha gazetarëve vëllai i grabitësit.

Teksa policia përpiqej të zgjidhte dramën e pengjeve, turma e mbledhur para bankës thërriste: “Ti je hero!” dhe “Poshtë sundimi i bankave!”.

Huseini nuk ka akses në paratë e tij për dy vjet, pasi depozitat me shuma mbi një nivel të caktuar u ngrinë si pjesë e një pakete masash për të kapërcyer krizën e thellë financiare. Kursimtarët lejohen të tërheqin vetëm një shumë të kufizuar çdo muaj, që konsiderohet e mjaftueshme për të përmbushur nevojat bazë.

Lajmi për grabitjen dhe dramën e pengjeve u përhap me shpejtësi në të gjithë vendin. Shumë libanezë e simpatizuan lëvizjen e dëshpëruar të Huseinit, sepse pas vendosjes së masave stabilizuese, edhe 80 për qind e banorëve janë nën kufirin e varfërisë. Njerëzit që u mblodhën rreth bankës në lagjen Hamra e simpatizuan grabitësin, madje edhe policët që ruanin rendin, sepse në dy vitet e fundit u është ulur rroga për 20 herë dhe tani është rreth 70 dollarë në muaj.

– Ai nuk është një grabitës i vërtetë. Ai thjesht po kërkon të tijat. Udhëheqësit tanë të dashur dërguan të gjitha miliardat e tyre në bankat zvicerane me një paketë shpëtimi nga banka qendrore dhe ne mbetëm të vuajmë. I gjithë Libani do ta bënte këtë - i tha Guardian Ghassan Mullah, i cili ishte afër bankës.

Huseini nuk u dorëzua para policëve që negociuan me të dhe refuzoi shumën prej 10.000 dollarësh që i ofruan bankierët. Kur pranoi t'i paguante 35.000 dollarë të depozitës së tij, ai fillimisht kërkoi nga një restorant afër bankës që t'u jepte ushqim pengjeve, më pas u dorëzua pa rezistencë. Asnjë nga pengjet nuk u plagos dhe autoritetet nuk ngritën akuza për një ditë të tërë pas përfundimit të krizës.

- Askush nuk do të thotë se ka vepruar keq. Njerëzit e dëshpëruar bëjnë gjëra të dëshpëruara. Të gjithë jemi si ai, madje edhe forcat speciale dhe ushtarët e vlerësuan - tha Ahmad Yatum, një nga qytetarët e mbledhur.

Për Bankën Federale të Libanit, kjo është grabitja e dytë nga një depozitues që donte të tërhiqte paratë e tij. Në janar, një tjetër kursimtar në Beka u lye me benzinë ​​dhe kërcënoi se do t'i vinte flakën nëse nuk i paguante paratë. Dhe akti i tij ka rezultuar i suksesshëm, por nuk raportohet nëse i është paguar shuma e plotë.

Akte të tilla “vetëvrasëse” janë atipike për Libanin, por kriza ekonomike po ushtron gjithnjë e më shumë presion mbi qytetarët dhe nuk ndalet prej muajsh. Familjet libaneze tradicionalisht ia dalin mbanë me paratë që u dërgohen atyre nga punëtorët emigrantë. Rënia e vlerës së paundit libanez dhe trazirat politike tregojnë se situata nuk do të kapërcehet shpejt, veçanërisht pasi e gjithë bota zhytet në një krizë borxhi.

Si masë stabilizuese, autoritetet i kufizojnë kursimtarët në tërheqjen e 200 dollarëve në muaj, por nëpërmjet kuponëve të quajtur "lolars", me një vlerë që është tre herë më e ulët se vlera e tregut. Për shkak të rënies së vlerës, paundi vendas përdoret gjithnjë e më pak dhe blihet me dollarë.

- Hiperinflacioni na shkatërroi. Shumë nuk kanë para as për bukë - thotë bukëpjekësi George Haddad.

Video e ditës