Gatuajme me Maja: Kanelloni dhe trileçe
Cannelloni
Përbërësit e nevojshëm:
1 pako kaneloni
600 g mish viçi të grirë
3 thelpinj hudhër
5-6 kërpudha
Karrota 1
1 kg salcë domate
300 g gouda
1/3 tufë majdanoz
1 lugë çaji borzilok të thatë
1/2 tufë borzilok të freskët
1 mocarela
1 kungull i njomë
përgatitja:
Pritini kungull i njomë në fletë shumë të holla dhe grijini në grill ose tigan. I renditim në një bazë dhe i kriposim. Pritini karotat dhe kërpudhat në një grilë ose blender. Ngrohni vajin dhe skuqni hudhrat e shtypura dhe shtoni karotat dhe kërpudhat. Më pas shtojmë mishin dhe e rregullojmë me kripë e piper, borzilokun, majdanozin dhe i skuqim mirë. Hidhni disa lugë vaj në salcën e domates, kripë dhe rregulloni me borzilok dhe piper. Hidhni dy lugë gjelle nga kjo salcë në mishin e skuqur dhe përzieni. Mbushni kaneloni me këtë përzierje. Mund të përdorni një shiringë gatimi për t'i mbushur më lehtë. I mbulojmë me djathë kaçkavall të grirë nga të dyja anët dhe i mbështjellim me gjethe kungulleshkash. Vendosim pjesën e poshtme të salcës në një enë rezistente ndaj zjarrit dhe më pas rregullojmë kanelonët në varësi të formës së enës. I pjekim të mbuluara në furrë të parangrohur në 180 gradë për rreth 40 minuta dhe më pas të pambuluara për 10 minuta të tjera që të mbyllen.
Trinjakë
Përbërësit e nevojshëm:
2 gota miell
1 dhe 1/4 filxhan sheqer
6 vezë
2 qese sheqer vanilje
1 pastë
Veshje me qumësht
1 litër qumësht
500 ml salcë kosi e ëmbël
200 g qumësht të kondensuar
Lustër
Veshje gati për një trileche
përgatitja:
Rrahim të bardhat e vezëve për 3 minuta me mikser dhe më pas shtojmë sheqerin, sheqer vaniljen dhe i kaurdisim edhe për një minutë. Të verdhat i rrahim me mikser dhe i kalojmë te të bardhat e vezëve dhe i shtojmë miellin në të cilin kemi hedhur petën. E gatuajmë pak me shpejtësinë më të ulët që të bashkohen përbërësit. Tavën në të cilën do të piqni e mbuloni me letër furre, e kaloni masën dhe e lëmoni mirë. Piqeni në furrë të parangrohur në 165 gradë për rreth 20 minuta. Lëreni brumin të ftohet gjatë përgatitjes së sipërme. Qumështin, qumështin e kondensuar dhe ajkën e ëmbël e vendosim në një tenxhere dhe i lëmë të vlojnë. Hidhni mbi pandispanje të ftohtë. Kur salca e qumështit të jetë thithur, lyejeni me një glazurë të gatshme.