Kompanitë e mëdha kërkojnë që barra e krizës të shpërndahet "nga pak mbi kurrizin e të gjithëve"

Zoran Jovanovski,/ foto: Sloboden pechat

Zoran Jovanovski, ish nënkryetar dhe kandidat për kryetar të Bashkimit Socialdemokrat, i cili tani është personi i dytë në Odën Ekonomike të Maqedonisë, thotë se ngrirja e çmimeve "nuk është zgjidhje e tregut" dhe se "barra e krizës nuk duhet të jetë përballohet vetëm nga një industri, por shpërndahet në kurrizin e të gjithëve pak nga pak."

“Shteti mund të ndërhyjë në kohë krize, por duhet të ofrojë ndihmë financiare vetëm për familjet që kanë nevojë. Çmimi i ngrirë i bukës përdoret si nga ata që nuk kanë para ashtu edhe nga ata që mund të paguajnë bukën pesë herë më shtrenjtë. Pse duhet të jetë në dispozicion të tyre buka me një çmim të subvencionuar? - pyet Jovanovski brenda deklaratë për portalin “Money”.

Sipas tij, zgjidhja është që çmimi të jetë i bazuar në treg, që rrjedh nga oferta dhe kërkesa.

“Ndihma financiare duhet të jepet nga shteti në nivel familjar, jo individi. Ajo familje do të blejë bukën me çmimin e ngrirë dhe të gjithë të tjerët do të paguajnë çmimin e tregut. Kur çmimi është tregu, edhe ai që prodhon miellin, edhe bukëpjekësi edhe tregtari, të gjithë në zinxhir do të sillen normalisht. A është përgjegjësi e bukëpjekësit, qumështit apo dikujt tjetër nga industria ushqimore të kujdeset për statusin social të qytetarëve? Nëse jam bukëpjekës, a më takon mua të shqetësohem për statusin social? A funksionoj në një ekonomi tregu? Kjo është pyetja kryesore. Nëse po, pse duhet të jetë vetëm për ata në industrinë ushqimore? Pse ai obligim të mos vlejë edhe për ndonjë industri tjetër?”- pyet Jovanovski.

Ai beson se nëse do të ishim një ekonomi tregu e koordinuar, atëherë “do të uleshim, do të merreshim vesh dhe do të organizoheshim në shoqëri, kështu që barra do t'i binte nga pak të gjithëve”.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës