Dëme të mëdha: Mbi 400 hektarë sipërfaqe pyjore u dogjën në hi në një muaj në Sharë

Foto: Shtypi i Lirë

Zjarret e Sharës janë të fjetur vetëm kur temperaturat ulen dhe gjatë shirave të rrëmbyeshëm si ditët e fundit kur moti fatmirësisht arriti të shuajë plotësisht zjarret në masivin e Sharaplaninit.

Brenda një muaji mali humbi nga zjarret më shumë se 400 hektarë sipërfaqe pyjore.

- Nga fillimi i muajit prill e deri para pak ditësh kishim temperatura verore, bimësia ende nuk kishte gjethe, dhe sot kemi borë. Dimri është më i shkurtër, vera është më e gjatë dhe është simptomatike që zjarret ndodhin me intensitet më të madh dhe më shpesh. Është e qartë se kushtet ndryshojnë dhe për t'u përballur me ekstreme të tilla nuk kemi model sepse mbështetemi në përvoja. Institucioni publik Parku Kombëtar Mali Sharr është një institucion relativisht i ri dhe që në fillim është koha e duhur për t'u përshtatur jo vetëm për t'u fokusuar në përvojat e kaluara por edhe për t'u fokusuar në atë që mund të ndodhë, tha Ibrahim Dehari, drejtor i PK Sharri.

Shërbimi Pyjor i SHBA-së ka më shumë se 100 vjet përvojë në trajtimin e zjarreve, dhe ekuipazhet e tyre kanë qenë në malin Shar për një javë. Një grup ekspertësh po ndihmojnë NP Shar Planina për të krijuar një sistem efektiv të menaxhimit të zjarrit në territorin e parkut, përmes përgatitjes së një plani për menaxhimin e zjarrit dhe trajnimeve intensive teorike dhe praktike për të gjithë punonjësit. Trajnimi mbulon protokollin e incidentit, planifikimin dhe taktikat e zjarrfikësve në natyrë, komunikimin, përdorimin e mjeteve, parashikimin e motit dhe sigurinë në punë.

- Në trajnim morën pjesë përfaqësues të QKM-së, ZSHS-së dhe njësisë territoriale të zjarrfikësve nga Gostivari, si dhe disa vullnetarë vendorë me qëllim të forcimit të qasjes ndërinstitucionale në trajtimin e fatkeqësive të tilla. Sot është pjesa e fundit praktike e trajnimit. Nëpërmjet taktikave për vendosjen e një linje zjarri direkt ose indirekt, ne praktikojmë dhe diskutojmë skenarë të mundshëm të shuarjes së zjarrit me lloje të ndryshme vegjetacioni dhe topografi të ndryshme. Bashkëpunime dhe komunikime të tilla në kushte paqësore, dhe jo në kushte krize, janë të një rëndësie të veçantë për përafrimin e qëndrimeve dhe për ndërhyrje të mundshme të përbashkëta në të ardhmen. Theks i veçantë është vënë në nevojën e edukimit dhe parandalimit, andaj në të ardhmen do të kemi qasje të përbashkët institucionale, andaj rikujtojmë edhe një herë se ndezja e zjarrit është sjellje e kundërligjshme dhe e papërgjegjshme, tha Dehari.

Ai shtoi se me ndihmën e disa donatorëve të ndryshëm po përmirësohen kapacitetet e tyre institucionale.

- Kështu, donacioni i fundit i një pompe dhe dhjetë komplete veshje zjarrfikëse, vegla dore dhe një ventilator shpine të marra nga OSBE-ja janë të një rëndësie të madhe për ne për trajtimin më efikas dhe më të sigurt të zjarreve. Ekosistemet pyjore ofrojnë shërbime për natyrën dhe shoqërinë, rregullojnë klimën përmes thithjes së karbonit, mbështesin biodiversitetin dhe habitatet, rregullojnë ujin dhe parandalojnë përmbytjet dhe erozionin, ofrojnë burime të tilla si lëndë drusore dhe bimë mjekësore, mundësi rekreative, vlera kulturore dhe shpirtërore dhe kontribuojnë në ajër dhe cilësinë e ujit. Me zjarret, pyjet humbasin të gjitha këto funksione të dobishme dhe herët a vonë kjo humbje rezulton në fatkeqësi. “Edhe pse theksi primar zakonisht vihet në furnizimin me dru zjarri, banorët e moshuar e dinë mirë se për shkak të specifikave të terrenit, roli më i rëndësishëm i pyjeve të Malit Sharr është mbrojtja e popullatës”, tha Dehari.

Sipas Ligjit për Pyjet, personat fizik që kanë shkaktuar zjarrin në pyll janë të obliguar që dëmin e shkaktuar nga zjarri në pyll t'ia kompensojnë pronarit të pyllit privat ose institucionit publik Parku Kombëtar Mali Sharr si subjekt që menaxhon pyjet shtetërore të Mali Sharr. Fatkeqësisht, thonë nga NP Shar Planina, është shumë e vështirë gjetja e autorëve, por edhe vërtetimi i krimit.

VIDEO: Më shumë se 170 hektarë pyje dhe kullota janë djegur në zjarrin e pyllit të Sharës, endacakët kanë shuar terrenin e pjerrët me lopata dhe fshesa.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës