Një numër i madh partish u regjistruan për zgjedhjet parlamentare në Bullgari

Kuvendi Popullor i Bullgarisë foto MPB

Në ditën e parafundit të afatit për regjistrim për zgjedhjet e ardhshme aplikuan “Bullgaria Demokratike”, “Vazhdojmë me ndryshimin”, Lëvizja për të Drejta dhe Liri dhe nacionalistët “Rilindja” dhe VMRO-BND.

Sipas Nikolla Minçev nga "Vazhdojmë me ndryshimin", partia e tij sigurisht që do të punojë së bashku me "Bullgarinë Demokratike". Ai nuk tha nëse ky do të jetë në formë koalicioni parazgjedhor apo paszgjedhor, sepse është taktikë politike se cili opsion do t'i sjellë më së shumti mandate në Kuvendin e 48-të.

Pas marrjes së rezultateve të studimit të thellë sociologjik të porositur prej tyre, ata do të vlerësojnë se cili opsion është më i mirë për ta për të mbledhur më shumë votues, komentoi Minçev. Kur u largua nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, ai tha se së bashku me “Bullgarinë Demokratike” dhe BSP-në kanë punuar shumë mirë në Kuvendin e 47-të Kombëtar.

Minçev tha se synojnë që në këtë format të kenë shumicën në parlamentin e ardhshëm të Bullgarisë.

“Bullgaria Demokratike” dorëzoi dokumente për pjesëmarrje në zgjedhjet e parakohshme parlamentare në Bullgari më 2 tetor. Nadezhda Jordanova tha se do të presin "Vazhdojmë me ndryshimin" nëse do të marrin pjesë së bashku në zgjedhje sepse sipas saj Bullgarisë i duhet një bashkim i madh për të eliminuar modelin e Bojko Borisovit.

Kryetarja e BSP-së, Kornelia Ninova, pas regjistrimit të partisë theksoi se kanë luftuar korrupsionin dhe kanë ndalur reketimin e kompanive derisa ishin në koalicion qeverisës. Ajo prezantoi katër vendime me të cilat BSP garanton se do të udhëheqë Bullgarinë në muajt e ardhshëm nëse ajo hyn në parlamentin e ardhshëm.

Para së gjithash, socialistët bullgarë do të insistojnë në vendosjen e një moratoriumi për çmimin e gazit, ujit dhe ngrohjes për konsumatorët vendas; të krijojë një program për të kompensuar bizneset për diferencën e çmimit; vazhdimi i programit dhe prioriteteve sociale; dhe në vend të katërt vendosi negociata “të menjëhershme” me kompaninë ruse “Gazprom”.

“Prerodba” njoftoi se po hyjnë në fushatë zgjedhore me kërkesën që të jenë forca e parë politike, komentoi Petar Petrov. Ata i kërkuan partisë përmirësimin e marrëdhënieve të Bullgarisë me Rusinë. Ata nuk e shohin se me kë mund të bëjnë koalicion në parlamentin e ri bullgar.

Pasi VMRO-BND nuk arriti të bëjë koalicion me partitë e Slavi Trifonov dhe ish-kryeministrit në detyrë Stefan Janev, ata njoftuan se po aplikojnë për pjesëmarrje të pavarur në zgjedhje. Angel Xhambazki komenton se në zgjedhje po shkojnë me platformën e VMRO-BND, e cila bazohet në mbrojtjen e interesave bullgare, të cilën e shiti koalicioni "Anti-Maqedoni".

GERB-i, i cili vazhdon koalicionin me SDS-në, ishte i pari që aplikoi për zgjedhje, siç ishte rasti në Asamblenë e mëparshme Kombëtare.

Video e ditës