Në galerinë "Justina dhe Rodoljub Anastasov" është ngritur një ekspozitë vjetore me vepra të Rodoljub Anastasov.

Vepër e Rodoljub Anastasov / Foto: Muzeu i Qytetit të Shkupit

Në galerinë "Justina dhe Rodoljub Anastasov" në Muzeun e Qytetit të Shkupit, më 6 dhjetor në ora 19.30:XNUMX do të mbahet ekspozita vjetore e veprave të Rodoljub Anastasov nga koleksioni i galerisë "Justina dhe Rodoljub Anastasov". hapur.

Është një prezantim i rreth 30 veprave nga ciklet më domethënëse të autorit Rodoljub Anastasov, të cilat janë pjesë e koleksionit të Galerisë "Justina dhe Rodoljub Anastasov", një koleksion i vlefshëm donacionesh që përfshin rreth 400 vepra me origjinë nga periudha të ndryshme kohore. (nga viti 1957 deri në 2010 ) dhe paraqet një kryqëzim unik të disa stileve dhe tendencave të artit në artin bashkëkohor maqedonas.

Kuratore e ekspozitës është Anita Boshkova Dokovska, kuratore e lartë në Galerinë "Justina dhe Rodoljub Anastasov" në Muzeun e Qytetit të Shkupit.

- Këto vepra janë një shenjë e krijimtarisë autentike dhe unike të Anastasov. Ekspozita e sivjetshme paraqet një përzgjedhje eklektike nga disa cikle të Anastasovit, piktura nga cikli të cilit ai i është përkushtuar për një kohë më të gjatë - "Njeriu dhe hapësira", "Njeriu dhe koha", "Në kërkim të hapësirës së humbur", mbresëlënëse. vizatime nga ciklet "Veprimi i elementeve", "Ndryshimi i formës", "Shndërrimi", të gjitha të realizuara në teknikën - dush në letër, të krijuara në periudhën midis viteve 1957-1960 dhe që i përkasin të ashtuquajturit. një laborator informal.

Anastasov paraqet dukuritë e hapësirës, ​​universit, kontrastin vertikal-horizontal me një ngarkesë simbolike, psikologjike që karakterizon veprën e tij.

Vepër e Rodoljub Anastasov / Foto: Muzeu i Qytetit të Shkupit

Midis rreptësisë së formës dhe melankolisë, ai eksploron hapësirën brenda dhe rreth njeriut, të jashtmen – reale dhe fizike dhe të brendshmen – imagjinare dhe metafizike. Si kundërpeshë ndaj skenave me turma të zhurmshme njerëzish, në të cilat thuajse mund të dëgjosh muhabetin e rrugës, janë pikturuar hapësirat e qeta, të vetmuara, të gjera në të cilat njeriu është i izoluar dhe i vetëm si në një shkretëtirë. Ndonjëherë autori e vendos veten në rolin e një vëzhguesi të heshtur dhe të largët të botës që e rrethon, një botë që është jashtë dritares së tij...

Anastasov me shumë sugjestivizëm dhe poetikë pikturon dramën dhe dinamikën e jetës, pasigurinë e kohës në të cilën jetojmë, duke lënë gjithmonë një rreze shprese se bota dhe njerëzimi mund dhe duhet të jenë më të mirë - thekson kuratorja Anita Boshkova Dokovska.

Sipas konceptit të mëparshëm të instalimeve, edhe kjo ekspozitë është e përvitshme, gjegjësisht do të vendoset dhe do të zgjasë nga dhjetori 2023 deri në dhjetor 2024, në galerinë “Justina dhe Rodoljub Anastasov” në Muzeun e Qytetit të Shkupit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË