Thatësira e këtij viti në Evropë është më e keqja në 500 vitet e fundit

Thatësira në Itali, thahet lumi Po / Foto: EPA-EFE/Pierpaolo Ferreri

Qendra e Përbashkët Kërkimore e Komisionit Evropian ka paralajmëruar se thatësira që prek aktualisht Evropën mund të jetë më e keqja në 500 vitet e fundit.

Andrea Toretti, studiues i lartë në Qendër, theksoi se sipas të dhënave aktuale, të cilat nuk janë përfundimtare sepse viti nuk ka mbaruar, duket se thatësira do të jetë më e keqe se ajo e 2018-ës.

Sipas tij, ajo që shkakton më shumë shqetësim në tre muajt e ardhshëm është rreziku i lartë i një periudhe jashtëzakonisht të thatë në Evropën Qendrore dhe Perëndimore.

Thatësirat kanë prekur veçanërisht lumenjtë në Evropë. Kështu, niveli i ujit në Rhine shkaktoi probleme të mëdha në Holandë. Ndër lumenjtë më të prekur është Po në Itali. Niveli i ujit të lumit gjatë muajit korrik ishte në nivelin më të keq në 70 vitet e fundit. Lumi Po ujit një të tretën e prodhimit bujqësor të Italisë.

Për shkak të thatësirës, ​​më shumë se 100 komuna në Francë kanë mbetur pa ujë të pijshëm. Kryeministri paralajmëroi se vendi po përballet me thatësirën më të madhe të regjistruar ndonjëherë në vend. Në Holandë është shpallur edhe mungesë zyrtare e ujit.

Ndryshimet klimatike këtë vit u reflektuan veçanërisht në Britaninë e Madhe, ku, sipas të dhënave zyrtare, korriku ishte më i thati që nga viti 1935.

Rezervuarët e ujit në Spanjë, për shkak të thatësirës, ​​janë mbushur vetëm në 40,4 për qind të kapacitetit të tyre. Kjo është 20 për qind më pak se mesatarja e dhjetë viteve të fundit për këtë periudhë. Zyrtarët kanë bërë thirrje për frenim të përdorimit të ujit, veçanërisht në rajonin e Andaluzisë, i cili është një nga prodhuesit më të mëdhenj të ushqimit në Evropë.

Autoritetet në Portugali kanë raportuar se mbi 1000 vdekje në vend kanë qenë të lidhura me temperaturat e larta. Instituti Shëndetësor Carlos III vlerësoi 510 vdekje.

Zjarret shkaktuan një problem të madh edhe në Evropë këtë vit. Zonat e Francës juglindore dhe Spanjës janë shkatërruar veçanërisht. Për shkak të zjarreve, vendeve në një moment iu desh të evakuonin mbi 15 banorë të tyre.

Video e ditës