Pikat kryesore të Konferencës së OKB-së për Klimën

Ngrohje / Foto: EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI

Përfaqësues nga afro 200 vende do të takohen në Glasgow, Skoci, nga 31 tetori deri më 12 nëntor për të rritur veprimet për të trajtuar ngrohjen globale sipas Marrëveshjes së Parisit të vitit 2015. Reuters.

Pas një raporti klimatik të Kombeve të Bashkuara që paralajmëronte se ngrohja globale është në prag të rritjes, veprimet e qeverive në konferencë do të përcaktojnë nëse ajo është e suksesshme.

Këtu janë disa nga çështjet që duhet të adresohen:

Angazhimet për të reduktuar emetimet

Gjashtë vjet më parë në Paris, vendet ranë dakord të reduktojnë emetimet e gazrave serrë për të kufizuar ngrohjen globale në 2 gradë Celsius dhe në mënyrë ideale 1,5 gradë Celsius. Për ta bërë këtë, emetimet duhet të përgjysmohen deri në vitin 2030 dhe të arrijnë zero neto nga mesi i shekullit.

Ndërsa konferenca e OKB-së u shty vitin e kaluar për shkak të pandemisë, këtë vit është afati i fundit që vendet të bëjnë premtime më të ashpra për të reduktuar emetimet.

Analiza e OKB-së tregoi se deri në vitin 2030, këto 113 vende së bashku do të reduktojnë emetimet e tyre me 12 për qind në krahasim me nivelet e vitit 2010.

Negociatorët duhet gjithashtu të bien dakord për kornizat kohore të përbashkëta për reduktimet e ardhshme të emetimeve.

Emetimet kryesore Kina, India, Arabia Saudite dhe Turqia - së bashku përgjegjëse për rreth një të tretën e emetimeve globale të gazeve serrë - nuk kanë dalë ende me NDC të përmirësuara dhe duhet ta bëjnë këtë në këtë konferencë, të njohur si COP26.

Financa

Që në vitin 2009, vendet e zhvilluara ranë dakord të mbledhin 100 miliardë dollarë në vit deri në vitin 2020 për të ndihmuar vendet në zhvillim të përballen me ndikimin e ndryshimeve klimatike.

Megjithatë, të dhënat e fundit nga Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) tregojnë se në vitin 2019, qeveritë e vendeve të zhvilluara mblodhën 79,6 miliardë dollarë për vendet e cenueshme, që është 2% më shumë se 78,3 miliardë dollarë në 2018.

Për shkak se vendet e pasura po dështojnë të përmbushin objektivin prej 100 miliardë dollarësh në vit, kjo mund të minojë besimin në bisedimet për klimën, thonë ekspertët. Dhe një objektiv i ri financiar duhet të përpunohet.

Humbjet dhe dëmtimet

Qeveritë kanë rënë dakord të trajtojnë ndikimin e ndryshimeve klimatike në vendet në zhvillim, por nuk ka detaje mbi përgjegjësinë apo kompensimin, një temë e debatit për vendet shumë më të varfra.

Platforma për ofrimin e asistencës teknike për vendet vulnerabël u krijua në vitin 2019, por vendet në zhvillim duan një mekanizëm më të fortë që përfshin financim.

Lëndët djegëse fosile

Presidenti i Mbretërisë së Bashkuar COP26, Alok Sharma, tha se dëshiron që kjo konferencë të jetë ajo ku fuqia e qymyrit do të dorëzohet në histori.

OKB-ja ka bërë thirrje për një heqje graduale të qymyrit deri në vitin 2030 në vendet e OECD, por ministrat e mjedisit nga ekonomitë kryesore nuk kanë arritur të bien dakord për një afat kohor.

NENI 6

Neni 6 i Marrëveshjes së Parisit, i cili mbulon rolin e tregjeve të karbonit, nuk është zgjidhur që prej nënshkrimit të paktit. Progresi për këtë u ndal në bisedimet e fundit në 2019.

Artikulli bën thirrje për "kontabilitet të ngurtë" për të shmangur reduktimet e emetimeve të "numërimit të dyfishtë". Ai synon gjithashtu të krijojë një mekanizëm qendror të OKB-së për tregtimin e kredive të karbonit nga reduktimet e emetimeve të krijuara nga projektet me karbon të ulët.

Video e ditës