Gjinekologu i Veaposkës dënohet për veprën penale të ofrimit të shërbimeve shëndetësore pa leje pune

Yldiz Veaposka/Foto: Screenshot

Gjykata Themelore e Strugës e dënoi gjinekologun Muhamed Asani, ish-drejtor i spitalit të Strugës, për ofrimin e shërbimeve shëndetësore pa leje pune pasi në shtëpinë e tij familjare në një ordinancë të paregjistruar si punonjës shëndetësor specialist në gjinekologji dhe obstetrikë, ka ekzaminuar pacientet dhe ka menaxhuar shtatzënitë nga viti 2015 deri në vitin 2020.

Sipas aktgjykimit të dhjetorit 2022, të siguruar nga “Sloboden Pechat”, mjeku Asani në ambientet e shtëpisë së tij familjare në Strugë, në katin përdhesë, ka pajisur një ordinancë të pa regjistruar dhe të shënuar dhe aty, nga viti 2015 deri në vitin 2020, ai. ka kryer teste shtatzënie te pacientja Jaldz Veaposka si dhe dy femra të tjera të cilat dëshmuan në gjykatë në mbështetje të fakteve të tilla.

Mjeku Asani zakonisht i caktonte ekzaminimet pasdite dhe bënte ekzaminime me eko aparat dhe CTG, si dhe ekzaminime të tjera që i konsideronte të nevojshme, ndërsa për shërbimet i paguante 1000 denarë për eko ekzaminim dhe 1200 denarë për ekzaminim CT. Pacientët e paguanin në dorë dhe ai nuk u kishte lëshuar asnjë dëshmi për paratë e marra.

Gjatë mbikëqyrjes së kryer nga Inspektorati Shtetëror Sanitar Shëndetësor më 18 janar 2021, u konstatua se zyra e gjinekologjisë ishte e pajisur me një tavolinë pune, një shtrat për pacientët, një karrige gjinekologjike, një tavolinë të lëvizshme me material ndihmës dhe në në sirtarët kishte receta bosh, një faksimile nga i akuzuari si mjek dhe material tjetër me të cilin është përpiluar procesverbal dhe është marrë vendimi më 25 janar 2021, me të cilin Asani ndalohet të kryejë veprimtari shëndetësore në ordinancë të paregjistruar.

Me veprimet e përshkruara ka kryer veprën penale të ofrimit të shërbimeve shëndetësore pa leje pune dhe gjykata e ka dënuar me kusht.

“Ai dënohet me dy vjet burgim dhe njëkohësisht konstatohet se nuk do të zbatohet nëse i dënuari brenda 4 viteve nuk kryen vepër të re”, thuhet në aktgjykim.

Në arsyetimin e aktgjykimit thuhet se dëshmitarja Jaldz Veaposka gjatë vitit 2015 ka qenë shtatzënë për herë të parë dhe ka shkuar në kontrolle mjekësore te gjinekologu i saj familjar në Dibër dhe në Shkup. Duke qenë se ajo ishte shumë larg për të udhëtuar për në Shkup, me rekomandimin e njerëzve të saj të afërt që ishin paciente të të akuzuarit, ajo vendosi që ai të vazhdojë të monitorojë shtatzëninë e saj. Për këtë dëshmitarja Veaposka ka kontaktuar me mjekun Muhammed Asani dhe janë pajtuar që kontrolli i parë të kryhet në Spitalin e Përgjithshëm të Strugës. Pas ekzaminimit, Asani i tha të vinte sërish pas dy javësh, por këtë herë në zyrën e tij, për të cilën i tha adresën. Pas dy javësh, Veaposka kontaktoi doktorin dhe ai i tha në telefon se cilat rrugë të ndiqte dhe ajo mbërriti para mjekut. Është kthyer nga puna në orën 16:1.200 dhe ka kryer ekzaminimin. Prej atëherë e deri sa lindi, dëshmitarja Veaposka shkonte në kontrolle në zyrën e të pandehurit në shtëpinë e tij çdo dy deri në tre javë, varësisht nga ajo që thoshte mjeku, dhe për kontrollet në zyrë i paguante Asanit shuma prej nga njëmijë, 1500 apo XNUMX denarë varësisht nga shqyrtimi.

Veaposka gjatë vitit 2020 ka qenë sërish shtatzënë dhe këtë shtatzëni e ka menaxhuar që në fillim e pandehura, e cila kontrollet e kontrollit i ka bërë në Spitalin e Përgjithshëm të Strugës kur ka qenë në shërbim dhe kur ka qenë i lirë te mjeku në shtëpi. Në periudhën shkurt-gusht 2020, ai ka kryer kontrolle të kësaj shtatzanie çdo dy javë me eko ekzaminim dhe CT në shtëpinë e tij.

Një grua tjetër e cila ka dëshmuar në sallën e gjyqit, po ashtu në klinikën shtëpiake të paregjistruar Asani, është ngarkuar me katër apo pesë mijë denarë për ekzaminim për marrjen e strisheve pas kontrollit.

Dhe një grua e tretë, sipas aktgjykimit, dëshmoi se Asani e kishte menaxhuar shtatzëninë në klinikën e paregjistruar të shtëpisë. Ajo tha se ka vënë re se pranë shtëpisë kishte një tabelë ku shkruhej “Villa Matti”.

Më datë 18.01.2021. Një vit inspektorët e Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor dhe Sanitar nga Ohri me asistencë policore kanë hyrë në shtëpinë e mjekut Asani, ku nuk kishte tabelë për një praktikë të shënuar. Pasi hynë në dhomën në katin përdhes të shtëpisë, nga dera hynë në një dhomë që i ngjante dhomës së pritjes dhe nga një derë tjetër në një dhomë të projektuar si zyrë gjinekologjike ku kishte një tavolinë, karrige, një shtrat për pacientët. , karrige per kryerjen e ekzaminimeve gjinekologjike, tavoline e levizshme me material te perdorshem. Në sirtar janë gjetur receta të zbrazëta dhe një faksimile nga i pandehuri, si dhe materiale të tjera ndihmëse si çarçafë, mbulesa, peshqirë letre, peceta të lagura etj. Hapësira dhe pajisjet e gjetura në këtë mënyrë tregonin kryerjen e aktiviteteve shëndetësore, pra ofrimin e shërbimeve gjinekologjike. Asani ka theksuar në procesverbal se inventari i gjetur në dhomë është pronë e tij personale dhe e ka sjellë këtu, por as ai dhe as dikush tjetër nuk e kanë përdorur për ekzaminime.

Pas inspektimit, inspektorja dr. Augustina Mijalkova nga DSZI ka marrë vendim me të cilin ia ka ndaluar Asanit kryerjen e aktiviteteve shëndetësore në hapësirë ​​me afat të menjëhershëm.

Pas kësaj, Asani është ankuar në Komisionin Shtetëror për vendimmarrje në shkallë të dytë në fushën e mbikëqyrjes inspektuese, kështu që më 9 dhjetor 2021, inspektorja Mijalkova sërish ka hyrë në ambientet e klinikës së kafshëve të egra, ku ka konstatuar se tani ka diçka. të ngjashme me një qilar, ku ruhen peletët, biçikletat, etj., dhe nuk u gjetën pajisje gjinekologjike dhe pajisje të tjera që lidhen me ofrimin e kujdesit shëndetësor.

Asani u mbrojt se pas një serie të gjatë vitesh kishte deklarata të dëshmitarëve që kishin motiv personal kundër tij dhe kishin lidhje me familjen. Por gjykata nuk e pranoi këtë mbrojtje, pasi është çështje më vete. Bëhet fjalë për një mosmarrëveshje juridike që aktualisht ndodhet në Gjykatën Themelore të Strugës, ku Asani së bashku me djalin e tij dhe një mjek tjetër, akuzohen se nënës Jaldz Veaposka ia kanë hequr tre organeve të shëndetshme – mitrën, veshkën dhe vezoren. Ekspertiza fillestare nga Instituti i Mjekësisë Ligjore ka rezultuar se gjatë prerjes cezariane, Veaposkës i është shpuar arteria mbiveshkore, e cila ka sjellë gjakderdhje të brendshme dhe përkeqësim të shëndetit deri në atë pikë sa ka rënë në gjendje shoku dhe mitra, veshka dhe u hoqën vezoret. Më 10 mars në orën 10, vazhdon gjykimi për atë rast.

Yaldz Veaposka e mërzitur në sallën e gjyqit, Dr. Muhammed Asani tha se nuk ndjente absolutisht asnjë faj për heqjen e organeve të saj

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës