Parlamenti gjerman ka miratuar një paketë masash për ndihmë ekonomike për qytetarët

Bundestag / Foto EPA-EFE / CLEMENS BILAN

Parlamenti gjerman ka miratuar një paketë masash ndihme ekonomike për qytetarët e prekur nga inflacioni i lartë, duke përfshirë vendosjen e një bilete mujore të transportit publik prej vetëm nëntë eurosh në të gjithë vendin.

Qeveria do të ndajë 2,5 miliardë euro për të kompensuar humbjen e të ardhurave të transportuesve.

Paketa përfshin gjithashtu ulje të taksave të naftës dhe naftës për tremujorin, duke ulur taksat e energjisë në nivelin minimal të lejuar në Bashkimin Evropian.

Masa synon të ulë çmimet në nivelet e para krizës. Megjithatë, kjo tani është e diskutueshme pasi çmimet në Gjermani kanë rënë ndjeshëm, pas rritjes fillestare për shkak të pushtimit rus të Ukrainës.

Masa për biletat mujore më të lira të transportit publik, e propozuar nga koalicioni i qendrës së majtë, synon të inkurajojë sa më shumë njerëz që të mos drejtojnë makina dhe të kalojnë në përdorimin e transportit më të gjelbër.

Shitja e biletave në të gjithë vendin nis që të hënën.

Opozita konservatore e ka kritikuar masën, duke argumentuar se biletat janë një "rregullim i shpejtë" që do ta bëjë më të lehtë për përdoruesit e transportit publik në kurriz të industrisë dhe do të rrezikojë dëmtimin e përhershëm të sektorit.

Video e ditës