Gjermania është një eldorado e re edhe për punëtorët nga Maqedonia

Tregu gjerman i punës, i cili përballet me një mungesë të madhe të fuqisë punëtore të kualifikuar në të gjithë sektorët ekonomikë, ka nevojë për më shumë se gjysmë milioni njerëz dhe shoqatat e punëdhënësve po bëjnë thirrje për rritjen e imigrimit të punëtorëve, raporton Instituti i Ekonomisë Gjermane (IW) nga Këlni.

Në Gjermani, nga korriku i vitit të kaluar deri në korrik të këtij viti, tregut të punës i mungonin më shumë se gjysmë milioni punëtorë të kualifikuar, sipas studimit të Institutit. Deutsche Welle.

Ata janë të regjistruar në total 537 923 punët e paplotësuara, dhe problemet më të mëdha me punësimin e fuqisë punëtore profesionale në 12 muajt e fundit ishin në sektorin e punës sociale.

Në fushën e punës sociale, 20 vende pune janë të paplotësuara – një rekord i ri, sipas (IW).

“Bëhet fjalë për një fuqi punëtore profesionale që i mungon puna sociale në shkolla, puna me të rinjtë, fëmijët dhe në shtëpitë e të moshuarve apo në këshillimin e të varurve – me fjalë të tjera, në të gjitha ato fusha ku nevojitet mbështetja njerëzore për të zgjidhur problemet sociale. probleme”, thonë autorët e studimit, Helen Hickman dhe Felix Koneberg.

Një mungesë e përafërt e punëtorëve të kualifikuar vihet re edhe në sektorin e arsimit, ku 20 vende pune janë të paplotësuara.

“Në këtë sektor është një vlerë rekord. Në shtëpitë e të moshuarve mungojnë 8.279 kujdestarë, nevojiten 16 elektricistë dhe në sektorin e shëndetësisë, pra kujdesin ndaj pacientëve nevojiten edhe 974 punëtorë të tjerë”, thuhet në studim.

Është gjithnjë e më e vështirë të gjesh punë të kualifikuar dhe kompanitë që merren me sistemet e ngrohjes ose mirëmbajtjen e ajrit të kondicionuar nuk kanë asnjë 14 013 punëtorët. Kompanitë gjermane po kërkojnë gjithashtu 13 638 shkencëtarët e kompjuterave, 12 060 fizioterapistë, 11 771 teknik i mirëmbajtjes së mjeteve motorike, si dhe 10 562 shoferë profesionistë.

Instituti i Këlnit parashikon një përkeqësim të mëtejshëm të mungesës së shoferëve në tregun e punës duke qenë se shoferët janë mbi moshën mesatare dhe duke qenë se ka mungesë të të rinjve.

Presidenti i shoqatës së punëdhënësve nga industria e përpunimit të metaleve, Stefan Wolff, është pro miratimit të një ligji të ri imigracioni për shkak të mungesës së fuqisë punëtore të kualifikuar.

"Ne kemi nevojë për një ligj imigracioni siç ka Kanadaja." “Emigrantëve duhet t’u garantohet e drejta afatgjatë për të qëndruar në Gjermani”, përfundoi Wolff.

Ndryshe, shumë qytetarë të vendeve të Ballkani Perëndimor përfshirë Maqedonia, të cilët kanë paga të ulëta, si dhe të papunët, janë vendimuvaat të shkojnë në vendet e Evropës Perëndimore, në radhë të parë në Gjermani, dhe shumë të tjerë po planifikojnë të largohen, gjë që nga ana tjetër tashmë ka filluar të shqetësojë në vendet e tyre, si për shkak të shpopullimit, ashtu edhe për shkak të mungesës së fuqisë punëtore. .

Situata në vend është dramatike lidhur me këtë çështje, pasi në fakt flasin të dhënat e fundit nga regjistrimi i popullsisë në vend për qytetarët e dëbuar.

Pas Gjermanisë njoftoi se kjo periudhë do të hap tregun e punës për fuqi punëtore të kualifikuar nga vendet jo anëtare të BE-së, agjencitë në vend vazhdojnë të ofrojnë ndërmjetësim për kërkimin e punës në Gjermani.

- Ajo që kërkohet aktualisht në Gjermani nga fuqia punëtore janë inxhinierë elektrikë, metalikë dhe mekatronikë, kuzhinierë, infermierë, kujdestarë, specialistë IT, d.m.th. programues. Qeveria gjermane po përpiqet, përveç vendeve të Ballkanit, të tërheqë ekspertë nga Meksika, Filipinet, Brazili, India dhe Vietnami - thotë një agjenci e Shkupit, e cila ofron shërbime ndërmjetësimi në punësim jashtë vendit. thonë ata për Shtypi i Lirë nga një agjenci në Shkup, e cila ofron shërbime ndërmjetësimi në punësim jashtë vendit.

Video e ditës