Gjermanët do të paguajnë 500 euro më shumë për gazin në vit

Foto: EPA / Eustream

Familjet gjermane do të duhet të paguajnë 500 euro më shumë në vit për gazin pasi vendi vendosi një taksë prej 2,4 cent për kilovat orë gaz nga tetori për të ndihmuar importuesit të përballen me kosto shtesë për shkak të pakësimit të furnizimeve me gaz rus. Një vendim i tillë solli presion të madh në Berlin dhe publiku kërkon masa shtesë për të reduktuar konsumin e tyre, shkruan "Euraktive".

Për një familje mesatare me katër anëtarë, tarifa vjetore do të jetë rreth 480 euro, ose një rritje prej rreth 13%, sipas përllogaritjeve të platformës së krahasimit të çmimeve të "Verivox".

"Alternativa do të ishte kolapsi i tregut gjerman të energjisë dhe bashkë me të pjesë të mëdha të tregut evropian të energjisë," tha ministri i ekonomisë Robert Habeck për taksën.

Robert Hubek / Foto EPA-EFE / FILIP SINGER

Modeli energjetik i Gjermanisë i varur nga Rusia ka dështuar dhe nuk do të kthehet më, u tha Habeck gazetarëve.

“Ne duhet të ndryshojmë shpejt politikën tonë. Në të njëjtën kohë, ne do të duhet të durojmë disa momente të trazuara”, tha Habek.

Industria do t'i nënshtrohet gjithashtu kostove më të larta, me Federatën Gjermane të Çelikut që thotë se do të shtojë rreth 500 milionë euro në vit në faturat e energjisë të sektorit, mbi 7 miliardë euro kosto shtesë që i atribuohen tashmë çmimeve të larta të energjisë.

"Tarifa shtesë e gazit rrit ndjeshëm presionin e kostos që tashmë i është vënë industrisë së çelikut nga rritjet ekstreme të çmimeve në tregjet e energjisë," tha presidenti i Federatës së Çelikut, Hans Jürgen Kerchoff.

Video e ditës